ΑρχικήsecurityΝέο backdoor μιμείται δημοφιλή λογισμικά και αποφεύγει την ανίχνευση

Νέο backdoor μιμείται δημοφιλή λογισμικά και αποφεύγει την ανίχνευση

backdoor Η APT ομάδα Platinum ήρθε ξανά στο προσκήνιο αφού ανέπτυξε ένα νέο backdoor, το οποίο χρησιμοποιεί έξυπνες τεχνικές για να μην ανιχνεύεται.

Οι ερευνητές εντόπισαν την ομάδα Platinum το 2012. Οι hackers στοχεύουν κυρίως κυβερνήσεις, πολιτικούς καθώς και στρατιωτικούς οργανισμούς στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού.

Οι Platinum hackers έχουν συνδεθεί με ιδιαίτερα πολύπλοκες επιθέσεις, αφού χρησιμοποιούν καινοτόμες τεχνικές, όπως την κατάχρηση ενός χαρακτηριστικού των Windows με το όνομα hotpatching, την ανάπτυξη fileless κώδικα και τη χρήση της στεγανογραφίας για την απόκρυψη Powershell και την εκμετάλλευση κώδικα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ομάδα Platinum έχει δημιουργήσει ένα νέο backdoor, που ονομάζεται Titanium.

Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του backdoor Titanium;

Η Kaspersky ανακάλυψε ότι το backdoor αυτό “κρύβεται μιμούμενο ένα γνωστό λογισμικό”.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η Platinum χρησιμοποιεί το Titanium κατά το τελευταίο στάδιο μόλυνσης των ευάλωτων συστημάτων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι hackers χρησιμοποιούσαν ένα exploit για την εκτέλεση κώδικα και ένα shellcode για τη λήψη ενός επιπλέον downloader. Η Platinum στοχεύει κυρίως winlogon.exe, αλλά οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς τη διαδικασία μόλυνσης.

Μετά την εκτέλεση διάφορων διαδικασιών, γίνεται η εγκατάσταση του Titanium backdoor. Όπως είπαμε και παραπάνω, το Titanium μιμείται ένα κοινό software installer (π.χ. λογισμικό δημιουργίας DVD). Στη συνέχεια, το backdoor θα προσπαθήσει να συνδεθεί στον command-and-control server (C2) του.

Για να γίνει η σύνδεση, το backdoor θα στείλει ένα base64 encoded αίτημα, που περιέχει ένα ID συστήματος, όνομα υπολογιστή και τον σειριακό αριθμό του σκληρού δίσκου.

Όταν κάνετε pinging στο C2 για εντολές, το κακόβουλο λογισμικό θα εμφανιστεί σε αρχεία PNG που περιέχουν κακόβουλο κώδικα.

Η Kaspersky δεν έχει ανακαλύψει κάποια εκστρατεία, που να χρησιμοποιεί το backdoor.

“Το backdoor Titanium έχει ένα πολύ περίπλοκο σύστημα διείσδυσης, το οποίο περιλαμβάνει πολλά βήματα και απαιτεί καλό συντονισμό μεταξύ όλων αυτών. Επιπλέον, κανένα από τα αρχεία στο σύστημα αρχείων δεν εντοπίζεται ως κακόβουλο λόγω της κρυπτογράφησης και των fileless τεχνολογιών», λένε οι ερευνητές. “Ένα άλλο χαρακτηριστικό που καθιστά την ανίχνευση πιο δύσκολη είναι η μίμηση γνωστού λογισμικού».

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS