ΑρχικήsecurityChrome Cleanup Tool προσθήκη για κακόβουλες επεκτάσεις

Chrome Cleanup Tool προσθήκη για κακόβουλες επεκτάσεις

Ο Google Chrome διαθέτει ένα ενσωματωμένο βοηθητικό πρόγραμμα που ονομάζεται Chrome Cleanup Tool. Το εργαλείο σαρώνει και αφαιρεί κακόβουλο λογισμικό που προβάλει διαφημίσεις.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο εργαλείο δεν επιτρέπει την αφαίρεση των επεκτάσεων του Chrome που έχουν εγκατασταθεί με το έτσι θέλω από τα Windows group policies.

Chrome Cleanup ToolΑυτό πρόκειται να αλλάξει σύμφωνα με τον πηγαίο κώδικα του Chrome.

Το νέο χαρακτηριστικό που θα δούμε σε κάποια επερχόμενη έκδοση, περιγράφεται στον πηγαίο κώδικα σαν “Update chrome_cleaner/chrome_utils to remove force-installed extensions” ή “Ενημέρωση των chrome_cleaner/chrome_utils για την αφαίρεση επεκτάσεων που έχουν εγκατασταθεί χωρίς τη θέληση του χρήστη”.

Σύμφωνα με αυτήν την ενημέρωση, το Chrome Cleanup Tool θα είναι πλέον σε θέση να ανιχνεύει και να αφαιρεί επεκτάσεις που εγκαταστάθηκαν χωρίς την συγκατάθεση του χρήστη. Ωστόσο, θα χρησιμοποιεί ένα whitelist με επεκτάσεις της Google που θα συνεχίσουν να εγκαθιστώνται αυτόματα.

Οι επεκτάσεις που έχουν εγκατασταθεί με το έτσι θέλω και αυτόματα από τον Chrome, χωρίς κάποια αλληλεπίδραση του χρήστη χρησιμοποιούν τα διαμορφωμένα group policies των Windows. Αυτές οι πολιτικές χρησιμοποιούνται νόμιμα από τους διαχειριστές για την προετοιμασία του προγράμματος περιήγησης Chrome με επεκτάσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως στην υπηρεσία που εργάζονται.

Αυτά τα group policies μπορούν να προστεθούν δημιουργώντας τα κατάλληλα κλειδιά στο μητρώο που υπάρχουν στα:
HKEY_LOCAL_MACHINE ή HKEY_CURRENT_USER
στις παρακάτω διαδρομές
για τον Google Chrome: Software\Policies\Google\Chrome\
και για το Chromium: Software\Policies\Chromium\

Δυστυχώς, οι προγραμματιστές κακόβουλων επεκτάσεων γνωρίζουν αυτά τα group policies και τα χρησιμοποιούν για να εξαναγκάσουν την εγκατάσταση επεκτάσεων χωρίς την έγκριση των χρηστών του Chrome.

Το χειρότερο όμως είναι ότι για αυτές οι επεκτάσεις που εγκαθίστανται από τα group policies, δεν επιτρέπεται να αφαιρεθούν όπως όλες οι επεκτάσεις. Για την αφαίρεσή τους θα πρέπει να τροποποιηθεί το μητρώο για να καταργηθούν τις πολιτικές.

Για το λόγο αυτό, η προσθήκη αυτής της δυνατότητας στο Chrome Cleanup Tool είναι μια πολύ ευπρόσδεκτη προσθήκη.

______________________

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS