ΑρχικήHow ToWindows Defender ενεργοποιήστε την προστασία κατά των PUPs

Windows Defender ενεργοποιήστε την προστασία κατά των PUPs

Μια από τις τελευταίες προσθήκες στο Windows Defender Antivirus, είναι και η λειτουργία προστασίας κατά των δυνητικά ανεπιθύμητων προγραμμάτων (Potentially Unwanted Programs για συντομία PUPs).
Η Microsoft φέρεται να βελτίωσε σημαντικά τις αμυντικές δυνατότητες του ενσωματωμένου εργαλείου προστασίας στα Windows 10, Windows Defender.Windows Defender
Η εταιρεία πρόσθεσε νέα χαρακτηριστικά όπως τα Windows Defender System Guard και Application Guard, Network protection, Controlled Folder Access, αλλά και το Exploit protection τα τελευταία χρόνια. Να αναφέρουμε επίσης ότι ανέπτυξε και διέθεσε το Windows Defender Browser Protection για τον Google Chrome.
Ορισμένες από αυτές τις λειτουργίες προορίζονται μόνο για τις εκδόσεις Enterprise των Windows 10, αλλά ορισμένες είναι διαθέσιμες και στις εκδόσεις Home.
Το Windows Defender μπορεί να εμποδίσει την εγκατάσταση δυνητικά ανεπιθύμητων προγραμμάτων στα Windows 10, αλλά η συγκεκριμένη λειτουργία δεν είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή. Παρακάτω θα δούμε πως μπορείτε να την ενεργοποιήσετε με το PowerShell.
Τα Potentially Unwanted Programs συνήθως δεν ταξινομούνται σαν κακόβουλα προγράμματα. Οι συγκεκριμένες εφαρμογές συνήθως έρχονται με τους εγκαταστάτες άλλων κύριων εφαρμογών. Για παράδειγμα προσπαθήστε να εγκαταστήσετε το μtorrent ή το γνωστό σε όλους Avast. Windows Defender
Η εγκατάσταση θα σας προτείνει συνεχώς την εγκατάσταση επιπλέον εφαρμογών που δεν έχουν καμία σχέση με αυτή που θέλετε να εγκαταστήσετε.
Η Microsoft λοιπόν κατέγραψε μια λίστα με παραδείγματα τυπικών PUA (Potentially Unwanted Applications):

  • Διάφοροι τύποι πακέτων λογισμικού
  • Εφαρμογές που πραγματοποιούν Ad-injections σε browsers
  • Οι “βελτιστοποιητές” για drivers και το μητρώο των Windows που υποτίθεται ότι ανιχνεύουν δωρεάν τα προβλήματα, αλλά ζητούν πληρωμή για να τα επιδιορθώσουν.

Το Windows Defender Antivirus λοιπόν δεν σταματάει τυχόν ανεπιθύμητα προγράμματα από προεπιλογή. Μπορείτε να ελέγξετε την προστασία του συστήματός σας στην ιστοσελίδα Demo της Microsoft.
Απλά κάντε κλικ στον σύνδεσμο κάτω από το Scenario για να πραγματοποιήσετε μια δοκιμή. Οι δοκιμές λειτουργούν για το Windows Defender αλλά και ότι άλλο λογισμικό προστασίας από ιούς διαθέτετε στον υπολογιστή σας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ρυθμιστεί να αποκλείουν τα PUPs.
Το Windows Defender Antivirus τοποθετεί τα αρχεία που αναγνωρίζονται ως PUP στην Καραντίνα. Οι χρήστες ενημερώνονται για την εύρεση κάποιου PUP οπώς ενημερώνονται και για τις άλλες απειλές που ανιχνεύονται από το Windows Defender.
Ενεργοποίηση προστασίας κατά δυνητικά ανεπιθύμητων προγραμμάτων στο Windows Defender
Οι παρακάτω οδηγίες ισχύουν μόνο για τα Windows 10 και χρειάζεστε δικαιώματα διαχειριστή για να κάνετε την αλλαγή.
Ανοίξτε το Windows PowerShell με Windows-X και επιλέξτε το Windows PowerShell (Admin) από το μενού.
Αν δεν εμφανίζεται στη λίστα το Windows PowerShell (Admin), μπορείτε να κάνετε τα παρακάτω:
Στην αναζήτηση πληκτρολογήστε Windows PowerShell, κάντε δεξί κλικ στο αποτέλεσμα επιλέγοντας εκτέλεση σαν διαχειριστής.
Επιβεβαιώστε την προτροπή UAC που θα εμφανιστεί. Η κονσόλα που θα ανοίξει θα πρέπει να αναφέρει το “Administrator”.
Πληκτρολογήστε:

Set-MpPreference -PUAProtection Enabled

και πατήστε το Enter. Δεν θα δείτε τίποτα, καθώς η εντολή δεν επιστρέφει αποτελέσματα. Μπορείτε όμως να τρέχετε την εντολή Get-MpPreference για να ελέγξετε την κατάσταση των προτιμήσεων του Windows Defender Antivirus. Βρείτε το σημείο που αναφέρει PUAProtection και βεβαιωθείτε ότι είναι ρυθμισμένο στο 1 (που σημαίνει ότι είναι ενεργοποιημένο).
Μπορείτε να απενεργοποιήσετε ξανά την προστασία με την παρακάτω εντολή:

Set-MpPreference -PUAProtection Disabled

_________________________________

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS