ΑρχικήsecurityCCleaner αφαιρέστε το άμεσα από τους υπολογιστές σας

CCleaner αφαιρέστε το άμεσα από τους υπολογιστές σας

Αν χρησιμοποιείτε το CCleaner, προσοχή! Η εφαρμογή δεν είναι πια αυτή που γνωρίζατε. Τελευταίες αναφορές στο internet κατηγορούν την εταιρεία Piriform (θυγατρική της Avast), για την προσθήκη “κακόβουλου λογισμικού”, διαφημίσεων και άλλων.
Η εφαρμογή CCleaner, είναι διαθέσιμη σε εκδόσεις δωρεάν αλλά και επί πληρωμή σε όλες τις πλατφόρμες Windows, Mac και κινητές συσκευές.CCleaner
Για όσους δεν γνωρίζουν, το CCleaner είναι ένα βοηθητικό πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό ανεπιθύμητων αρχείων (προσωρινά αρχεία που αποθηκεύονται από το διαδίκτυο) και τις μη έγκυρες καταχωρήσεις στο μητρώο των Windows.

Όμως με την κυκλοφορία της τελευταίας έκδοσης 5.45 το CCleaner, αναφέρει στο changelog ότι έχει προσθέσει ένα χαρακτηριστικό που θα αποστέλλει στην Piriform “λεπτομερέστερες αναφορές για επιδιορθώσεις σφαλμάτων και την βελτίωση του προϊόντος.”
Προφανώς όσοι διάβασαν το changelog δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με την αλλαγή που επιτρέπει συλλογή δεδομένων,
Τον Μάιο, η εφαρμογή CCleaner είχε δηλώσει ότι θα συλλέγει μόνο ανώνυμα δεδομένα από τους χρήστες που έχουν εγκαταστήσει την δωρεάν έκδοση, δίνοντας στους χρήστες την δυνατότητα απενεργοποίησης της λειτουργίας.
Η τελευταία ενημέρωση όμως (v5.45) της δωρεάν έκδοσης της εφαρμογής, η λειτουργία είναι αδύνατο να σταματήσει να λειτουργεί. Το AMH του CCleaner (από το Active Monitoring and heartbeat) και οι ρυθμίσεις απορρήτου έχουν αφαιρεθεί από τις επιλογές της δωρεάν έκδοσης του προγράμματος.
Το αρκετά ανησυχητικό είναι ότι μέσω του Active Monitoring η εταιρεία πρόσθεσε λογισμικό υποκλοπής δεδομένων (spyware) στην εφαρμογή για να ελέγχει ανώνυμα τα αναλυτικά στοιχεία χρήσης, προκειμένου να ειδοποιεί τους χρήστες όταν εντοπίζονται ανεπιθύμητα αρχεία!
Σύμφωνα με την εταιρεία ανάπτυξης της εφαρμογής, το heartbeat στέλνει “απολύτως μη προσωπικές, και μη αναγνωρίσιμες πληροφορίες χρήσης για τη βελτίωση του CCleaner”.
Το παράδοξο; Μπορείτε ακόμα από τις Επιλογές> Παρακολούθηση να απενεργοποιήσετε την επιλογή “Ενεργοποίηση παρακολούθησης συστήματος” και “Ενεργοποίηση ενεργής παρακολούθησης.” Όμως μετά από μια επανεκκίνηση του προγράμματος ή μετά από επανεκκίνηση του συστήματός σας, οι λειτουργίες ενεργοποιούνται ξανά.
Επίσης, εάν κάνετε κλικ στο εικονίδιο x για να κλείσετε το CCleaner, το λογισμικό δεν κλείνει. Η εφαρμογή συνεχίζει να τρέχει συνεχώς στο παρασκήνιο για τους περισσότερους χρήστες και αποστέλλει τακτικά τις αναφορές του στην Piriform.
___________________________

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS