ΑρχικήUpdatesCalculate Linux 17.12.2 το Gentoo χωρίς compiling

Calculate Linux 17.12.2 το Gentoo χωρίς compiling

Το Calculate Linux είναι μια οικογένεια τριών διανομών που βασίζεται στο Gentoo. Η διανομή Calculate Directory Server (CDS) υποστηρίζει clients Windows και Linux μέσω του LDAP+SAMBA, παρέχοντας proxy servers, mail servers και Jabbers με απλοποιημένη διαχείριση χρηστών.Calculate Linux
Η διανομή Calculate Linux Desktop (CLD) είναι ένα workstation που έρχεται με επιφάνεια εργασίας KDE, MATE ή Xfce. Συμπεριλαμβάνει ένα οδηγό για να ρυθμίσετε συνδέσεις για τον Calculate Directory Server.
Η διανομή Calculate Linux Scratch (CLS) είναι ένα live CD που σας δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας μιας προσαρμοσμένης διανομής, όπως την φαντάζεστε.
Εγκατέστησα την workstation του Calculate Linux και με εντυπωσίασε. Όσοι από εσάς σκέφτονται ότι δεν θέλουν να μπλέξουν με το Gentoo και το compiling κάθε εφαρμογής που θέλουν να εγκαταστήσουν το Calculate Linux θα τους εκπλήξει.

Click για μεγέθυνση


Πριν αρχίσουμε να δούμε τα πρώτα βήματα μετά την εγκατάσταση, να αναφέρω ότι η διανομή δεν είναι για αρχάριους χρήστες του Linux αν και το μότο της διανομής είναι “easy linux from the sources.”
Παρόλα αυτά δεν χρησιμοποιεί το Systemd, και μπορείτε να επιλέξετε τη χρήση του pulseaudio ή του alsa πολύ εύκιλα κατά την διάρκεια της εγκατάστασης.
Ο εγκαταστάτης της διανομής διαφέρει από όλους τους άλλους που ίσως έχετε συναντύσει μέχρι σήμερα (Anaconda-Calamares).
Δεν χρειάζεται να είστε πυρηνικοί επιστήμονες για την εγκατάσταση, αρκεί να προσέξετε λίγο τις ιδιαιτερότητες του εγκαταστάτη, ειδικά στο σημείο του partitioning.
Παρακάτω θα δούμε πως μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν εγκαταστάτη με GUI, καθώς η διανομή όπως έρχεται δεν διαθέτει κάποιο γραφικό περιβάλλον για την εγκατάσταση εφαρμογών.
Ανοίξτε το terminal και συνδεθείτε σαν root με την εντολή su.
Αμέσως μετά μπορείτε να ελέγξετε αν υπάρχει ο γραφικός εγκατάστάτης με την εντολή:

eix porthole


Με την παρακάτω εντολή μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια εικονική εγκατάσταση για να δείτε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα:

emerge --pretend porthole


Ας προχωρήσουμε με την εγκατάσταση:

emerge porthole

Μετά την εγκατάσταση, αν προσπαθήσετε να τρέξετε την εφαρμογή, θα εμφανιστεί ένα μήνυμα που θα σας αναφέρει ότι για να τρέξει θα πρέπει να την ανοίξετε σαν root. Κανένα πρόβλημα:
Σημείωση: Χρησιμοποιώ KDE Plasma.
Με δεξί click στο Application Launcher (menu) επιλέξτε Edit Applications:

Στο παράθυρο που θα ανοίξει επιλέξτε την εφαρμογή Porthole, είναι κάτω από την ομάδα εφαρμογών System και ανοίξτε την καρτέλα Advanced. Τσεκάρετε το Run as a different user και γράψτε root στο πλαίσιο, όπως βλέπετε στην παρακάτω εικόνα.

Μετά τις αλλαγές πατήστε Save από την πάνω αριστερή γωνία του παράθυρου.
Είστε έτοιμοι:
Για να εγκαταστήσετε την εφαρμογή που σας ενδιαφέρει,πληκτρολογήστε το όνομά της στο πλαίσιο αναζήτησης, και κάντε click στο Emerge πάνω αριστερά:
Calculate Linux
Αν κάποιος από εσάς τολμήσει να δοκιμάσει τη διανομή, ας αφήσει τις εντυπώσεις του στα σχόλια..
Κατεβάστε τη διανομή

BitTorrent

Calculate Linux Stable

________________________

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS