Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου, 12:24
Αρχική inet RAM : Περισσότερη ή γρηγορότερη μνήμη RAM;

RAM : Περισσότερη ή γρηγορότερη μνήμη RAM;

Ας μιλήσουμε για την μνήμη RAM (από το Random-access memory). Αναβάθμιση του υπολογιστή ή αγορά νέου; Δύσκολο ερώτημα αν ακολουθείτε την τεχνολογία και δεν σκέφτεστε το πορτοφόλι σας. Όμως αν μιλάμε μόνο για RAM μια απλή αναβάθμιση δεν είναι θέμα. Εδώ όμως τίθεται ένα άλλο ερώτημα:

Είναι αρκετό να αυξήσετε την RAM ή θα ήταν καλύτερα να προσθέσετε ταχύτερη μνήμη RAM; Το ερώτημα αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται.ram

Γιατί χρειάζεστε RAM

Πρέπει να είστε βέβαιοι ότι έχετε αρκετή μνήμη RΑM για να καλύψετε τις γενικές απαιτήσεις του υπολογιστή σας. Εάν δεν είστε βέβαιοι για το πόση RAM χρειάζεστε, μην ανησυχείτε θα το δούμε παρακάτω.

Εν ολίγοις, σκεφτείτε τη RAM σαν μια βραχυπρόθεσμη μνήμη που χρησιμοποιεί ο επεξεργαστής του υπολογιστή σας για να αποθηκεύει τα αρχεία που χρειάζεται για γρήγορη και συχνή πρόσβαση. Η χρήση αυτού του χώρου επιτρέπει στο μηχάνημά σας να ανταποκρίνεται άμεσα. Αυτό μπορεί να ακούγεται “λίγο”, αλλά η αναμονή έστω και μερικών μόνο δευτερολέπτων για κάθε διεργασία κάνει την χρήση του υπολογιστή ανυπόφορη.

Όταν ο υπολογιστής σας προσπαθεί να τρέξει εφαρμογές, χρειάζεται περισσότερη μνήμη RAM. Για να τρέξει μια εφαρμογή χρησιμοποιείται η RAM για γρηγορότερη πρόσβαση στον σκληρό σας δίσκο, όπου είναι αποθηκευμένες οι εφαρμογές.

Περιπτώσεις που χρειάζεστε περισσότερη μνήμη RAM.

Αν ο υπολογιστής σας είναι παλιός, μπορεί κάποτε να είχε αρκετή μνήμη RAM (όταν τον αγοράσατε), αλλά με τα χρόνια δεν ανταποκρίνεται πλέον στις απαιτήσεις του σήμερα. Είναι επίσης πολύ πιθανό να μην σας φτάνει η RAM αν αγοράσετε κάποιο φθηνό υπολογιστή. Αυτές οι συσκευές τείνουν να είναι γρήγορες αρχικά, αλλά καθώς φορτώνετε το μηχάνημα με εφαρμογές, και άλλα, αρχίζει να χάνει την απόδοσή του.

Η διαφορά μεταξύ χωρητικότητας και ταχύτητας

Η χωρητικότητα της RAM μπορεί να μετρηθεί σε megabyte (MB), gigabytes (GB) ή terabyte (TB). Η αύξηση του μεγέθους της μνήμης RAM μειώνει την πιθανότητα χρήσης του σκληρού σας για αποθήκευση προσωρινών αρχείων. Όταν όμως έχετε αρκετή RAM, που ικανοποιεί τις ανάγκες σας, φτάνετε σε ένα σημείο όπου η προσθήκη περισσότερης δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε την ταχύτητα. Θα βοηθήσει πολύ περισσότερο η προσθήκη RΑM που είναι πιο γρήγορη από τη RΑM που έχετε ήδη, ακόμα κι αν είναι στα ίδια GB, MB, ή TB.

Συχνότητα

Υπάρχουν μερικές μετρήσεις που καθορίζουν την ταχύτητα της RΑM σας. Η συχνότητα επηρεάζει το μέγιστο εύρος ζώνης, δηλαδή πόσα δεδομένα μπορούν να μεταφέρουν από και προς τη μνήμη σας κάθε φορά. Η καθυστέρηση επηρεάζει το πόσο γρήγορα μπορεί να ανταποκριθεί η μνήμη RAM σε ένα αίτημα.

Η συχνότητα μετράται σε megahertz (MHz) και φυσικά χρειάζεστε τον μεγαλύτερο αριθμό. Η καθυστέρηση εμφανίζεται σαν μια σειρά αριθμών (όπως 3-3-3-6) και θέλετε να είναι χαμηλότεροι.

Μόλις ικανοποιηθούν οι ανάγκες σας για χωρητικότητα, η αύξηση της συχνότητας και η μείωση της καθυστέρησης μπορεί να σας δώσουν ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από το να έχετε περισσότερη RΑM.

Πόση (ή Πόσο γρήγορη) RAM Χρειάζεστε;

Το να διαθέτετε πάρα πολύ μεγάλη RAM είναι χρήσιμο εάν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας για απαιτητικές εργασίες, όπως την επαγγελματική επεξεργασία βίντεο ή ήχου. Τότε, 8 έως 16 GB RΑM θα ​​πρέπει να αρκούν για να χειριστούν ταυτόχρονα πολλές επαγγελματικές εφαρμογές. Πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να σκεφτείτε την αναβάθμιση της μνήμης σας για αρκετά χρόνια.

Εάν είστε gamer 16 GB είναι καλά, καθώς τα 8 GB θα τα χρειαστείτε για τα περισσότερα παιχνίδια. Το άλμα στα 32 GB μάλλον θα σας είναι περιττό. Μπορεί να έχετε καλύτερα αποτελέσματα αν χρησιμοποιήσετε γρηγορότερη μνήμη RΑM.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας, η ταχύτητα δεν θα επηρεαστεί αν το motherboard που χρησιμοποιείτε δεν είναι τόσο γρήγορο όσο το RΑM που φοράτε. Ένα motherboard στα 1333 MHz θα περιορίσει τη RΑM των 2000 MHz στα 1333 MHz.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου απαιτείται περισσότερη μνήμη RΑM, αλλά τις αντιμετωπίζουν όσοι διαχειρίζονται διακομιστές. Οι απαιτήσεις των εφαρμογών, των παιχνιδιών και των ιστοσελίδων που τρέχουν απλά δεν είναι και τόσο υψηλές ώστε να δικαιολογούν υπολογιστές με τεράστιες ποσότητες μνήμης RΑM.

Πώς να αναβαθμίσετε τη μνήμη RAM;

Προσπαθείτε να αναβαθμίσετε; Πόσες υποδοχές RΑM έχει το μηχάνημά σας; Αυτό μπορεί να καθορίσει πόση μνήμη RΑM μπορείτε να φορέσετε. Υπάρχουν DDR2 sticks με μέγιστη χωρητικότητα τα 4 GB. Τα DDR3 sticks μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 8 GB. Αν έχετε δύο υποδοχές μνήμης RΑM, με 2 DDR3 sticks των 8GB, θα έχετε 16 GB RΑM. Εκτός αν το μηχάνημά σας μπορεί να διαχειριστεί DDR4 των 16 GB.

Αν ο υπολογιστής σας διαθέτει δύο υποδοχές, αλλά φοράει μόνο ένα stick RΑM προσπαθήστε να προσθέσετε ένα δεύτερο stick αντί να αντικαταστήσετε το υπάρχον. Οι πλατφόρμες διπλού καναλιού μπορούν να βελτιώσουν πολύ την απόδοση του  υπολογιστή σας.

Ωστόσο, εάν αρχίζετε να στήνετε ένα υπολογιστή από το μηδέν και σκέφτεστε ένα stick των 8 GB έναντι δύο sticks των 4 GB, πηγαίνετε κατευθείαν στο πρώτο. Αυτό σας αφήνει την επιλογή να προσθέσετε ένα δεύτερο stick για να φτάσετε τα 16 GB στο μέλλον, αντί να χρειάζεται να αντικαταστήσετε και τα δύο που έχετε. Η διαφορά μεταξύ ενός και δύο sticks δεν είναι και τόσο μεγάλη που να μπορείτε να την παρατηρήσετε.

Εάν θέλετε να αναβαθμίσετε τη RΑM, αλλά όλες οι υποδοχές σας είναι ήδη στη μέγιστη χωρητικότητα τους, τότε η μόνη επιλογή σας είναι να αγοράσετε ταχύτερα sticks.

Τι είναι πιο σημαντικό: η χωρητικότητα ή η ταχύτητα;

Η χωρητικότητα της RΑM που έχετε είναι πιο σημαντικό ως ένα σημείο. Μετά από αυτό, αρχίζετε να αντιμετωπίζετε μειωμένες αποδόσεις. Η μετάβαση στα 8 GB δεν είναι πραγματικά απαραίτητη αν δεν είστε απαιτητικός χρήστης.

Εάν είστε πολύ απαιτητικός χρήστης, δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερη μνήμη RΑM. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορείτε να έχετε καλύτερα αποτελέσματα με υψηλότερη συχνότητα και λιγότερη καθυστέρηση. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε διαφορές ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα που τρέχετε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

LIVE NEWS

Microsoft: Office 2021 / Office LTSC έρχονται το δεύτερο εξάμηνο του 2021

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2021 το Microsoft Office Long Term Servicing Channel (LTSC) και το Office 2021, για...

Πώς να δημιουργήσετε με γρήγορο τρόπο QR codes με το Bing

Αν χρειαστεί ποτέ να δημιουργήσετε έναν QR code, αλλά δεν ξέρετε πως, η Microsoft διαθέτει ένα εύχρηστο εργαλείο διαθέσιμο σε οποιοδήποτε πρόγραμμα...

Brave: Διέρρευσαν διευθύνσεις onion σε DNS traffic

Η λειτουργία Tor που περιλαμβάνεται στον Brave web browser, επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε .onion dark web domains μέσα σε...

Ποιες είναι οι 6 πιο γνωστές επιθέσεις σε gaming εταιρείες;

Πριν μερικές ημέρες, η εταιρεία gaming Big Huge Games ενημέρωσε τους παίκτες ότι υπήρξε θύμα μιας επίθεσης, η οποία επηρέασε δεδομένα της...

Οι δωροκάρτες του Xbox πωλούνται με έκπτωση 10% στο Amazon

Οι κάτοχοι των Xbox μπορούν να εξοικονομήσουν λίγα χρήματα σε παιχνίδια, add-ons, συνδρομές και πολλά άλλα, αν ψωνίσουν τις δωροκάρτες Xbox στο...

Perseverance: Το διαστημικό όχημα της NASA προσεδαφίστηκε στον Άρη!

Το διαστημικό όχημα «Perseverance» προσεδαφίστηκε επιτυχώς χθες, λίγο πριν τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος στον Άρη. Στόχος αυτής της αποστολής της...

YouTube: Μπορείτε να αναπαράγετε βίντεο 4K σε συσκευές με οθόνες χαμηλής ανάλυσης

Η εφαρμογή Youtube σε Android σας επιτρέπει να αναπαράγετε βίντεο με ανάλυση έως 4K. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα τηλέφωνο με...

Top θέσεις Software Engineering και δεξιότητες coding για το 2021

Λόγω του COVID-19, οι προσπάθειες πρόσληψης και οι ευκαιρίες απασχόλησης σημείωσαν σημαντική πτώση πέρυσι. Ωστόσο, ο κλάδος της τεχνολογίας αποδείχθηκε πιο ανθεκτικός...
00:10:13

Phishing emails: Πώς να τα αναγνωρίσετε και πώς να προστατευτείτε;

https://www.youtube.com/watch?v=iME-CzlKVzc Το phishing είναι ίσως η μεγαλύτερη απειλή στον κυβερνοχώρο εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια. Γι΄...

ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζουν το Facebook για το block στην Αυστραλία

Πολιτικοί, ειδησεογραφικοί πράκτορες και ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ έχουν στοχοποιήσει το Facebook για την απόφασή του να...