ΑρχικήinetΗ NSA άλλαξε γνώμη για το πρόγραμμα παρακολούθησης που υποστήριζε

Η NSA άλλαξε γνώμη για το πρόγραμμα παρακολούθησης που υποστήριζε

πρόγραμμα

Τη γνώμη του για το πολυσυζητημένο πρόγραμμα ηλεκτρονικής κατασκοπείας, που έφερε στο φως ο Edward Snowden πριν από έξι χρόνια, φαίνεται πως έχει αλλάξει τώρα το National Security Agency. Το πρόγραμμα αυτό περιελάμβανε μεταξύ άλλων, τη μαζική συλλογή μεταδεδομένων που σχετίζονται με τηλεφωνήματα και γραπτά μηνύματα των Αμερικανών.

Η NSA υποστήριζε κάποτε το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε κρυφά κατά τη διάρκεια της θητείας του George W. Bush, ως ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Εκείνη την εποχή, το έθνος είχε ακόμα νωπές στη μνήμη του τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας, δήλωσαν αργότερα ότι εργαλεία όπως αυτό το πρόγραμμα βοηθούν τους επαγγελματίες κατασκοπείας του έθνους να ασχοληθούν με τις νέες πραγματικότητες της τρομοκρατίας.

Τώρα όμως, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Wall Street Journal, ορισμένοι αξιωματούχοι, έχουν αλλάξει γνώμη για το αμφιλεγόμενο αυτό πρόγραμμα.

“Ο Οργανισμός Εθνικής Ασφάλειας συνέστησε στον Λευκό Οίκο να εγκαταλείψει το αμερικανικό πρόγραμμα παρακολούθησης το οποίο συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις τηλεφωνικές κλήσεις και τα μηνύματα των Αμερικανών”, αναφέρει η έκθεση της εφημερίδας.

Η έκθεση συνεχίζει, σημειώνοντας ότι η ακατάστατη πυκνότητα νομικών ζητημάτων και ζητημάτων συμμόρφωσης, είναι ο λόγος που ο οργανισμός αποφάσισε να σταματήσει να βασίζεται στο πρόγραμμα, νωρίτερα αυτό το έτος. Η νομική του εξουσία επεκτείνεται μόνο μέχρι τον Δεκέμβριο, εκτός εάν το Κογκρέσο αποφασίσει να το συνεχίσει, κάτι που δεν συνιστά πλέον η υπηρεσία.

Η NSA πέρασε χρόνια προσποιούμενη ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια – παρά τις τεράστιες ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής – σε αμέτρητες δημόσιες ομιλίες και σε μαρτυρίες ενώπιον του Κογκρέσου. Τώρα, όλοι παραδέχονται ότι οι απόψεις της ήταν τουλάχιστον υπερβολικές αν όχι απλά ψέματα.

Φυσικά, οι υποστηρικτές της ιδιωτικότητας έχουν υποδεχτεί αυτά τα νέα με επιφύλαξη. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο πόσο σθεναρά ο οργανισμός υπερασπίστηκε κάποτε το πρόγραμμα και το περιέγραψε ως αναπόσπαστο μέρος της άμυνας της χώρας κατά της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών δικτύων.

Σύμφωνα ωστόσο με την έκθεση, ο Trump και όχι η ίδια η υπηρεσία κατασκοπείας, θα αποφασίσει εάν θα ζητήσει από το Κογκρέσο να ανανεώσει το πρόγραμμα παρακολούθησης. Και τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, δεν φαίνεται να έχει ακόμη αποφασίσει αν θα το πράξει.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS