ΑρχικήsecurityΡώσικες ομάδες hacking θέλουν να διεισδύσουν στις Ευρωεκλογές

Ρώσικες ομάδες hacking θέλουν να διεισδύσουν στις Ευρωεκλογές

hacking

Σύμφωνα με μια αναφορά της εταιρείας διαδικτυακής ασφάλειας, FireEye, υπάρχουν δύο ομάδες hacking που επιχειρούν να διεισδύσουν στα συστήματα ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, προκειμένου να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των επικείμενων εκλογών την ερχόμενο Μάιο.

Όπως αναφέρει η έκθεση της εταιρείας, οι δύο ομάδες που φαίνεται να έχουν ως έδρα τους το Κρεμλίνο και είναι γνωστές με τα ονόματα Sandworm και Fancy Bear, έχουν κάνει επανειλημμένες προσπάθειες να διεισδύσουν στα συστήματα πολλών κυβερνήσεων ανά τον κόσμο, ειδικά από τα μέσα του 2018 και μετά.

Ο Benjamin Read, senior manager of cyber espionage analysis στην FireEye, δήλωσε ότι αυτή η πρακτική, μπορεί να γίνεται είτε για να συγκεντρωθούν πληροφορίες, ώστε η Ρωσική κυβέρνηση να πάρει ανάλογες πολιτικές αποφάσεις, είτε για να διαρρεύσουν δεδομένα που μπορούν ενδεχομένως να ζημιώσουν ορισμένα κόμματα ή υποψηφίους.

Η FireEye δήλωσε στο VICE News ότι οι επιθέσεις των hackers φαίνεται να εστιάζονται σε χώρες που ανήκουν στο NATO.

Και οι δύο ομάδες έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για hacking σε κυβερνητικές ή δημόσιες υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα η Fancy Bear, η οποία είναι επίσης γνωστή ως APT28, κατηγορήθηκε για διείσδυση στο Democratic National Committee το 2016, ενώ η Sandworm για hacking στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας, που προκάλεσε διακοπή ρεύματος για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους το 2015 και το 2016.

Οι επιθέσεις που χρησιμοποιούνται από τις δύο ομάδες hacking είναι email spear phishing, με στόχο να ξεγελάσουν κυβερνητικούς εργαζόμενους, να ανοίξουν συνδέσμους που φαίνονται να προέρχονται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Αν τα θύματα κάνουν κλικ στο σύνδεσμο, τους ζητείται να αλλάξουν τον κωδικό πρόσβασής τους, αλλά στην πραγματικότητα, δίνουν τη δυνατότητα στους hackers να κλέψουν τα διαπιστευτήρια τους.

Οι αναλυτές και οι νομοθέτες αναμένουν ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να παρέμβει στις εκλογές της ΕΕ τον Μάιο, όταν 300 εκατομμύρια άνθρωποι θα ψηφίσουν για να εκλέξουν νομοθέτες στο κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

 

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS