ΑρχικήHow ToΠώς να προστατεύσετε τα δεδομένα σας όταν πουλάτε παλιά συσκευή

Πώς να προστατεύσετε τα δεδομένα σας όταν πουλάτε παλιά συσκευή

δεδομένα Η προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο είναι πολύ σημαντική. Ωστόσο, πολλές φορές νομίζουμε ότι είμαστε προστατευμένοι, ενώ στην πραγματικότητα δεν είμαστε. Για παράδειγμα, η αλλαγή κωδικών πρόσβασης και η κωδικοποίηση δεν αρκούν. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι τείνουν να πωλούν ή να ανακυκλώνουν παλιές συσκευές τους χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες. Μια έρευνα από την εταιρεία ασφαλείας Rapid7 έδειξε ότι οι συσκευές που πωλούνται σε καταστήματα με μεταχειρισμένα, διαθέτουν τα προσωπικά δεδομένα των προηγούμενων κατόχων.

Ο Josh Frantz, ερευνητής στη Rapid7, αγόρασε μεταχειρισμένες ηλεκτρονικές συσκευές από καταστήματα που υποτίθεται φροντίζουν να «καθαρίσουν» τις συσκευές πριν τις πουλήσουν. Αγόρασε  41 υπολογιστές, 11 σκληρούς δίσκους, 6 κινητά τηλέφωνα, κάρτες μνήμης και flash drives.

Μέσα σε αυτά, ο Frantz ανακάλυψε περισσότερα από 366.000 αρχεία (έγγραφα και εικόνες). Είχε πρόσβαση σε πολύ προσωπικές πληροφορίες, όπως αριθμοί κοινωνική ασφάλισης, αριθμοί πιστωτικών καρτών, διπλώματα οδήγησης και διαβατήρια.

“Όταν έπαιρνα έναν υπολογιστή έκανα εκκίνηση για να δω αν δουλεύει σωστά και αν χρειαζόταν κωδικό πρόσβασης για να συνδεθεί. Έγραψα ένα script στο PowerShell, το οποίο βρίσκει όλες τις εικόνες, τα έγγραφα, τα αποθηκευμένα email και το ιστορικό συνομιλιών. Στη συνέχεια, όλα αυτά οργανώνονταν στην επιφάνεια εργασίας και μπορούσα να τα πάρω με ένα USB drive”, έγραψε σε ένα blog post.

Σύμφωνα  με τον Frantz, αν θέλετε να πουλήσετε ή να ανακυκλώσετε τις συσκευές σας, πρέπει πρώτα να τις “καθαρίσετε” καλά. Είναι ο μόνος τρόπος για να προστατεύσετε τα δεδομένα σας από επίδοξους κλέφτες. Ωστόσο, το να κάνετε απλά μια επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων δεν είναι αρκετό.

Ο Frantz  έδειξε πώς μπορούμε να «καθαρίσουμε» μια συσκευή Android. Το πρώτο βήμα είναι να κωδικοποιήσουμε τα δεδομένα μας, μέσω εφαρμογής, και το δεύτερο η  επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων. Όσον αφορά στα iPhone και iPad, η επαναφορά μπορεί να γίνει ως εξής: settings > general > reset > erase all content and settings. Σύμφωνα με τον Frantz, αν κάποιος θέλει να ανακυκλώσει την παλιά του συσκευή αλλά να είναι σίγουρος ότι δεν θα διαρρεύσουν τα προσωπικά του δεδομένα, είναι καλύτερο να την καταστρέψει και να την κάψει, αρκεί  να μην υπάρχουν τοξικά υποπροϊόντα.

“Αν ανησυχείτε μήπως τα δεδομένα σας καταλήξουν σε λάθος χέρια, καταστρέψτε τα δεδομένα”, είπε. “Εάν θέλετε να κάνετε μια καλή πράξη και να δώσετε σε κάποιον  την παλιά σας συσκευή βεβαιωθείτε ότι έχετε απομακρύνει τα προσωπικά σας δεδομένα. Μόνο αν το κάνετε εσείς οι ίδιοι θα μπορείτε να είστε σίγουροι ότι έχει γίνει το «καθάρισμα».

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS