ΑρχικήinetΚυκλοφόρησαν οι πληροφορίες έκδοσης για το Firefox 66.0

Κυκλοφόρησαν οι πληροφορίες έκδοσης για το Firefox 66.0

firefox

Η κυκλοφορία του Firefox 66.0, έχει οριστεί για σήμερα, 19 Μαρτίου 2019. Οι χρήστες του προγράμματος περιήγησης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν νέες δυνατότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μία νέα μορφή αποθήκευσης για επεκτάσεις με σκοπό τη βελτίωση της απόδοσης, υποστήριξη για τον κωδικοποιητή AV1 στα Windows καθώς και sound autoplay blocking.

Όλες οι εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των Firefox stable 66, Firefox Beta 67, Firefox Nightly 68 και Firefox ESR 60.6, πρόκειται να λάβουν ενημερώσεις.

Πώς θα κάνετε λήψη και ενημέρωση του Firefox 66.0

Η πολυαναμενόμενη έκδοση Firefox 66, ξεκινά σήμερα. Οι χρήστες θα λάβουν ειδοποιήσεις ενημερώσεων αυτόματα, όταν εκτελούν το πρόγραμμα περιήγησης ιστού.

Ωστόσο για όσους δεν θέλουν να περιμένουν την αυτόματη ενημέρωση, μπορούν να την κάνουν χειροκίνητα ή να μεταφορτώσουν τη σταθερή έκδοση από επίσημες πηγές, για να την εγκαταστήσουν με μη αυτόματο τρόπο πάνω στην παλιά έκδοση ή εκ νέου.

Αλλαγές στο Firefox 66.0

Ας δούμε όμως τώρα ποιες αλλαγές έρχονται με το Firefox 66.0

Αρχικά, ο ήχος του autoplay είναι απενεργοποιημένος από προεπιλογή, πράγμα που σημαίνει ότι όταν επισκέπτεστε μία ιστοσελίδα η οποία μπορεί να διαθέτει πολυμέσα, ο ήχος τους θα είναι απενεργοποιημένος. Η Mozilla σχεδιάζει να αναπτύξει περεταίρω το εν λόγω χαρακτηριστικό, ξεκινώντας από το Firefox 66.

Οι χρήστες του Firefox ωστόσο θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μία «white list» με τους ιστότοπους στους οποίους θα επιτρέπουν την αναπαραγωγή του ήχου των πολυμέσων τους.

Ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα για να ενεργοποιήσετε, απενεργοποιήσετε ή για να διαλέξετε τα sites που επιθυμείτε να έχουν autoplay:

  1. Κάντε αναζήτηση του about:preferences#privacy στη γραμμή διευθύνσεων του Firefox.
  2. Κάντε scroll down στην ενότητα Permissions.
  3. Επιλέξτε ή καταργήστε την επιλογή “Block websites from automatically playing sound” για ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της λειτουργίας.
  4. Κάντε κλικ στην επιλογή Exceptions, για να προσθέσετε ιστότοπους στη λίστα εξαιρέσεων, ώστε να τους επιτρέψετε την αυτόματη αναπαραγωγή ήχου.

Οι επεκτάσεις αποκτούν νέα μορφή αποθήκευσης

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές στο Firefox 66, είναι αυτή που αφορά στο πώς αποθηκεύονται τα δεδομένα των επεκτάσεων, ώστε να βελτιωθεί η απόδοση και να μειωθεί η χρήση χώρου αποθήκευσης. Σύμφωνα με τη Mozilla αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με την μετάβαση από JSON σε IndexedDB. Η μετάβαση θα γίνει στο παρασκήνιο, χωρίς να χρειάζεται κάποια επιπλέον ενέργεια από τους χρήστες.

Άλλες αλλαγές

  • Η υποστήριξη για τον κωδικοποιητή AV1, είναι ενεργοποιημένη στα Windows από προεπιλογή.
  • Υποστήριξη του Windows Hello στα Windows 10.
  • Η υποστήριξη Scroll anchoring, εμποδίζει τo περιεχόμενο να μετακινείται ενώ η σελίδα φορτώνει, όταν ο χρήστης κάνει scroll.
  • Οι σελίδες certificate error, έχουν επανασχεδιαστεί για να είναι πιο χρήσιμες στους χρήστες του προγράμματος περιήγησης Firefox.
  • Υπάρχει μία νέα επιλογή για αναζήτηση σε όλες τις καρτέλες από το μενού, όταν υπάρχουν πολλές καρτέλες ανοιγμένες στο Firefox, για να εμφανίζονται όλες ταυτόχρονα.
  • Ο αριθμός των διαδικασιών περιεχομένου έχει αυξηθεί σε 8 (από 4). Αυτό θα πρέπει να βελτιώσει την απόδοση και να αυξήσει τη μνήμη.
  • Οι χρήστες μπορούν πλέον να αντικαταστήσουν τις συντομεύσεις πληκτρολογίου που υποστηρίζουν (και ορίζονται) από τις επεκτάσεις από το about:addons. Για να το κάνετε αυτό, μεταβείτε στο about: addons και επιλέξτε “Manage extension shortcuts” από το μενού στη σελίδα.
  • Το παράθυρο Private Browsing διαθέτει ένα πεδίο αναζήτησης στο Firefox 66.
  • Παρέχεται βασική υποστήριξη για το Mac OS Touch Bar.
  • Περιλαμβάνεται το Pocket, για δοκιμή διαφορετικών σχεδίων και “πιο επίκαιρου περιεχομένου”.
  • Το System title bar είναι κρυμμένο από προεπιλογή στο Gnome.

Έως τώρα δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα σχετικά με το Firefox 66.0.

Οι αλλαγές που αφορούν τους προγραμματιστές είναι:

  • Μειωμένη χρήση μνήμης, όταν οι επεκτάσεις φορτώνουν πράγματα από την αποθήκευση στη μνήμη.
  • Εφαρμογή του Scroll anchoring.
  • Το DevTools Inspector μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλήρως αν η εντολή Debugger τεθεί σε παύση.
  • Η προτεραιότητα των setTimeout και setInterval μειώνεται κατά τη φόρτωση σελίδας, για βελτίωση της απόδοσης.

Firefox 66.0 για το Android

  • Έχει τεθεί σε εφαρμογή η λειτουργία Sound autoplay blocking.
  • Υποστήριξη Scroll anchoring.
  • Αρχεία από εξωτερική αποθήκευση, μπορούν τώρα να ανοίξουν.

Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές τυχόν ευπάθειες ή patches για την νέα έκδοση του προγράμματος περιήγησης.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS