ΑρχικήsecurityΟι χρήστες βαριούνται να ασχοληθούν με την διαδικτυακή τους ασφάλεια

Οι χρήστες βαριούνται να ασχοληθούν με την διαδικτυακή τους ασφάλεια

Διαδικτυακή ασφάλεια: Οι χρήστες έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση στον τρόπο που προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Οι διαδικτυακές επιθέσεις έχουν γίνει όλο και περισσότερες και θα περίμενε κανείς πως οι χρήστες του διαδικτύου έχουν γίνει πιο προσεκτικοί και έχουν καταστρώσει ένα σχέδιο που θα τους προφυλάξει από μια απόπειρα παραβίασης των προσωπικών τους δεδομένων.

Έρευνα της Malwarebytes ωστόσο δείχνει πως το ποσοστό των χρηστών που έχουν πράγματι φροντίσει για την διαδικτυακή τους ασφάλεια είναι απογοητευτικό.  Η έρευνα δείχνει ότι οι χρήστες έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στις ρυθμίσεις ασφαλείας που έχουν κάνει από ότι θα έπρεπε.

Για την διεξαγωγή της έρευνας, ρωτήθηκαν 4,000 άτομα και όπως φάνηκε, ενώ οι περισσότεροι δεν εμπιστεύονται τις εταιρείες και ανησυχούν για την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων, δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να τα προστατέψουν. Οι χρήστες προτιμούν να προβούν σε εύκολες για αυτούς πρακτικές ασφαλείας παρά να αναζητήσουν τρόπους που θέλουν περισσότερο «κόπο» από μεριάς τους αλλά θα ενισχύσουν σίγουρα τη διαδικτυακή τους ασφάλεια.

ασφάλεια

Από τα ευρήματα της έρευνας φαίνεται πως από το σύνολο των ερωτηθέντων, μόλις το 32% διαβάζει τους όρους χρήσης, το 47% δε γνωρίζει σε τι έχουν πρόσβαση οι εφαρμογές που κατεβάζουν, ενώ μόλις 53% χρησιμοποιεί password managers. Μάλιστα, φαίνεται πως οι περισσότεροι έχουν τον ίδιο κωδικό σε όλες τις πλατφόρμες και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως οι χρήστες σε ποσοστό που κυμαίνεται από 92% έως 96% ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα, είναι δύσπιστοι απέναντι στις πρακτικές που χρησιμοποιούν τα social media για να προστατέψουν τα προσωπικά τους δεδομένα, αν και ούτε οι ίδιοι δεν αναζητούν καλύτερες. Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται πως οι ερωτηθέντες έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις μηχανές αναζήτησης συγκριτικά με τα social media.

Ο επιμελητής της έρευνας αναφέρει «Πολλές φορές μέσα στα χρόνια που πέρασαν, έχουμε συναντήσει παραδείγματα ομάδων ασφαλείας που χειρίστηκαν με υπερβολική αυτοπεποίθηση το ζήτημα της ασφάλειας και αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από μια μεγάλη παραβίαση, ή χρήστες που έπρεπε να λύσουν το πρόβλημα της κλοπής της ταυτότητας τους. Θέλετε να μάθετε πόσοι από τους χρήστες που έχουν υποστεί παραβίαση, τώρα ρίχνουν απλώς μια γρήγορη ματιά στους όρους χρήσης; Μπορείτε να μαντέψετε ότι είναι λίγοι. Μην περιμένετε έως ότου το πρόβλημα σας χτυπήσει την πόρτα. Πάρτε λίγο χρόνο να σκεφτείτε πριν πατήσετε το «κλικ». Ένα καλό πλάνο ασφαλείας πρέπει να είναι ευέλικτο, αφού κανένα πλάνο δεν επιβιώνει στην πρώτη επαφή με τον εχθρό.»

spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS