ΑρχικήHow ToΠώς να είστε ενεργοί στα social media, προστατεύοντας ταυτόχρονα την ιδιωτική σας...

Πώς να είστε ενεργοί στα social media, προστατεύοντας ταυτόχρονα την ιδιωτική σας ζωή

socialΠαρόλο που το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και άλλες σημαντικές παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής στο Facebook έχουν κάνει περισσότερους ανθρώπους να δίνουν προσοχή στο πώς οι εταιρείες social media όπως το Facebook, το Instagram και το YouTube χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους δεδομένα, οι περισσότεροι από εμάς εξακολουθούν να μην δίνουν αρκετή προσοχή στην ψηφιακή προστασία μας.

Και όσο χρήσιμες και διασκεδαστικές μπορεί να είναι αυτές οι πλατφόρμες social media, μπορούν επίσης να είναι αρκετά επικίνδυνες. Οι προσωπικές πληροφορίες που περιέχει το διαδίκτυο για εμάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μας τρομοκρατήσουν και να μας βλάψουν.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένας τρόπος για να βρούμε μια ισορροπία στο να είμαστε ενεργοί στα social media και να προστατεύουμε ταυτόχρονα την ιδιωτική μας ζωή.

Tip 1: Γκουγκλάρετε το όνομά σας

Αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ απλό, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε ποιες πληροφορίες σχετικά με εσάς κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, είναι να τις ψάξετε μόνοι σας. Θα εκπλαγείτε με το πόσο συχνά θα βρείτε παλιούς λογαριασμούς σε μέρη όπως το MySpace, το LiveJournal και το Tumblr.

Και επειδή πιθανότατα κάνατε αυτούς τους λογαριασμούς όταν ήσασταν πιο ξέγνοιαστοι και χαλαροί στο διαδίκτυο, αυτοί οι ιστότοποι μπορεί να κράτησαν τα προσωπικά σας δεδομένα. Ποτέ δεν ξέρετε ποιες πληροφορίες σχετικά με εσάς υπάρχουν στο διαδίκτυο, μέχρι να τις αναζητήσετε.

Tip 2: Ελέγξτε εάν οι λογαριασμοί σας έχουν παραβιαστεί

Πιστεύετε ότι ποτέ δεν έχετε πέσει θύμα hacking; Μπορεί να κάνετε λάθος.

Οι βάσεις δεδομένων που περιέχουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τους κωδικούς πρόσβασης, την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό επικοινωνίας και τη διεύθυνσή σας, κυκλοφορούν συνεχώς στο dark web. Οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να διαπράξουν απάτες.

Η ιστοσελίδα hasibeenpwned.com έχει εντοπίσει πάνω από 6 δισεκατομμύρια παραβιάσεις λογαριασμών από δημοφιλείς υπηρεσίες όπως το LinkedIn και η Adobe. Εάν είχατε ποτέ ένα προφίλ LinkedIn ή χρησιμοποιούσατε το Photoshop, οι πιθανότητες τα στοιχεία σας να έχουν διαρρεύσει είναι αρκετές.

Μπορείτε να αναζητήσετε τη βάση δεδομένων του hasibeenpwned.com για να μάθετε εάν έχουν διαρρεύσει τα δεδομένα του λογαριασμού σας. Εάν έχουν, βεβαιωθείτε ότι αλλάξατε τους κωδικούς πρόσβασης για να σταματήσετε την πρόσβαση τρίτων στους λογαριασμούς σας.

Tip 3: Χρησιμοποιήστε password manager

Το να θυμόμαστε όλους τους κωδικούς πρόσβασής σας είναι δύσκολο, γι ‘αυτό συχνά επιλέγουμε εύκολους κωδικούς, όπως ονόματα ή ημερομηνίες.

Αλλά υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τους απλούς κωδικούς πρόσβασης. Όσο πιο εύκολο είναι να θυμάστε τον κωδικό πρόσβασης, τόσο πιο εύκολο είναι και να τον σπάσει κάποιος.

Υπάρχει μια λύση σε αυτό: οι password managers. Αυτές οι εφαρμογές δημιουργούν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης για όλους τους διαφορετικούς online λογαριασμούς σας, επιτρέποντάς σας να θυμάστε έναν μόνο κωδικό πρόσβασης, για τον password manager.

Tip 4: Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων

Οι περισσότερες εφαρμογές και οι πλατφόρμες social media προσφέρουν την επιλογή ενεργοποίησης του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να συνδεθεί στο λογαριασμό σας, ακόμα και αν έχει τον κωδικό πρόσβασής σας, εκτός και αν διαθέτει έναν ειδικό κωδικό που αποστέλλεται στο τηλέφωνό σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον αριθμό τηλεφώνου σας για να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, αλλά για να το κάνετε αυτό, πρέπει να το φορτώσετε στον εν λόγω ιστότοπο. Αυτό σημαίνει ότι εμπιστεύεστε στο Facebook ή το Twitter, τα προσωπικά σας στοιχεία επικοινωνίας. Είναι επικίνδυνο.

Αντ ‘αυτού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες όπως το Google Authenticator ή Authy, οι οποίες σας επιτρέπουν να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων χωρίς να διακυβεύσετε τον αριθμό τηλεφώνου σας.

Συμβουλή 5: Καταργήστε τον αριθμό τηλεφώνου σας από το Facebook

Ιστοσελίδες όπως το Facebook ζητούν τα στοιχεία επικοινωνίας μας.

Σίγουρα δεν γνωρίζατε ότι εάν δώσετε το τηλέφωνό σας στο Facebook, οι άνθρωποι μπορούν να βρουν και να παρακολουθήσουν το προφίλ σας στο Facebook χρησιμοποιώντας αυτό, εκτός αν το εμποδίσετε. Ευτυχώς, αυτό είναι εύκολο να γίνει.

Προχωρήστε στις ρυθμίσεις απορρήτου στο Facebook> Μετακινηθείτε προς τα κάτω και πατήστε “Who can look you up using the phone number you provided?> Και βεβαιωθείτε ότι δεν είναι στο “Όλοι”.

Συμβουλή 6: Ελέγξτε ξανά την εικόνα του προφίλ σας

Η επιλογή της σωστής εικόνας προφίλ για το Facebook ή το Instagram είναι δύσκολη. Θέλουμε να φαινόμαστε όμορφοι. Όμως πρέπει να προσέχουμε.

Ίσως δεν έχετε δώσει μεγάλη προσοχή σε αυτό που βρίσκεται στο φόντο του προφίλ σας. Είναι το σπίτι σας; Η δουλειά σας;

Όλες αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σας εντοπίσουν, να μάθουν πού ζείτε και εργάζεστε και ενδεχομένως να σας βλάψουν.

Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι η φωτογραφία σας δεν περιέχει πληροφορίες που να μπορούν να αναγνωριστούν.

Tip 7: Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό όνομα

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διαφορετικό όνομα για τα online προφίλ σας. Αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό για τους φίλους σας όταν προσπαθούν να σας βρουν, αλλά στην πραγματικότητα, το απόρρητό σας είναι πιο σημαντικό από το τι πιστεύουν οι φίλοι σας.

Για να γίνει λίγο πιο εύκολο για όλους, σκεφτείτε να κρατήσετε το όνομά σας, αλλά χρησιμοποιώντας διαφορετικό επώνυμο.

Ελπίζουμε αυτές οι συμβουλές να σας βοηθήσουν να μείνετε ασφαλείς, ενώ χρησιμοποιείτε τα social media.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS