Η Google ανακοίνωσε μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com, ελπίζοντας να εισέλθει στην κινεζική αγορά λιανικής πώλησης.
Με τα 550 εκατομμύρια δολάρια η εταιρεία θα συνεργαστεί με την JD.com για να «επιταχύνει τον τρόπο με τον οποίο τα οικοσυστήματα λιανικής προσφέρουν υπηρεσίες χρήσιμες, εξατομικευμένες και υψηλής ποιότητας».
“Με την εφαρμογή της αλυσίδας εφοδιασμού και της τεχνογνωσίας της JD.com και με την τεχνολογική μας δύναμη, θα εξερευνήσουμε νέους τρόπους με τους οποίους οι λιανοπωλητές θα μπορούν να διαθέτουν τα αγαθά τους αβίαστα στους καταναλωτές τους, δίνοντάς τους την επιλογή να αγοράζουν από οπουδήποτε κι αν θέλουν” αναφέρει η ανάρτηση της εταιρείας.
Σύμφωνα με την Google, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού είναι μια από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, ενώ οι καταναλωτές από τη Νοτιοανατολική Ασία αναμένεται να ξοδέψουν 88,1 δισεκατομμύρια δολάρια online μέχρι το 2025.
“Αυτοί οι καταναλωτές από την Ασία είναι έτοιμοι να αγοράσουν, αλλά είναι δύσκολο να ευχαριστηθούν”, συνεχίζει η δημοσίευση στο blog, που υπογράφει ο πρόεδρος των επιχειρήσεων APAC Karim Temsamani.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η JD.com θα συμμετάσχει στο Google Shopping, επιτρέποντας την αγορά ορισμένων προϊόντων της από καταναλωτές σε πολλές περιοχές του κόσμου.
Οι αντιφάσεις
Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Ιούνιο επέβαλε πρόστιμο στην Google για καταχρηστική εκμετάλλευση της μηχανής αναζήτησης για να προωθήσει δικά της προϊόντα, προβάλλοντάς τα στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης.
Η Κίνα από την άλλη εκμεταλλεύεται εδώ και καιρό τον πιο εξελιγμένο μηχανισμό λογοκρισίας παγκοσμίως, γνωστό και σαν Great Firewall, παρεμποδίζοντας τις υπηρεσίες μεγάλων εταιρειών της Silicon Valley.
Τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το Twitter και το YouTube μπλοκάρονται στη χώρα. Τελευταία με μια πιλοτική ζώνη ελεύθερου εμπορίου που δραστηριοποιείται στη Σαγκάη επιτρέπεται κάποια πρόσβαση σε τέτοιο περιεχόμενο, αν και εξακολουθεί να είναι πολύ περιορισμένη. Οι υπηρεσίες, όπως το Microsoft Outlook και το Gmail, έχουν απαγορευτεί επίσης από τους νόμους της χώρας.
Η κινεζική κυβέρνηση έχει κλείσει τις υπηρεσίες streaming και έχει εκδώσει επανειλημμένες προειδοποιήσεις για την ανάγκη καθαρισμού του περιεχομένου τοπικών ιστοσελίδων.
Στις αρχές του 2016 μάλιστα η Κίνα αναβάθμισε το Great Firewall και άρχισε να απαγορεύει τη χρήση VPN, με στόχο την προώθηση της “υγιούς ανάπτυξης” του διαδικτύου στην Κίνα. Η απαγόρευση των VPN από την Κίνα άρχισε να ισχύει τον Μάρτιο του 2018.
______________________________