ΑρχικήsecuritySignal: Μη κρυπτογραφημένα τα μηνύματα της desktop εφαρμογής

Signal: Μη κρυπτογραφημένα τα μηνύματα της desktop εφαρμογής

Ένα σοβαρό λάθος της διαδικασίας που ακολουθεί η desktop εφαρμογή του Signal για να κρυπτογραφήσει το μηνύματα που είναι αποθηκευμένα στον τοπικό δίσκο, τα αφήνει απροστάτευτα απέναντι σε hackers.

signal

Κατά την εγκατάσταση του Signal desktop app, δημιουργείται στον υπολογιστή μας μια κρυπτογραφημένη βάση δεδομένων με όνομα “db.sqlite”, η οποία χρησιμοποιείται για να διατηρεί αντίγραφα των μηνυμάτων του χρήστη. Το κλειδί κρυπτογράφησης της βάσης δεδομένων δημιουργείται αυτόματα από την εφαρμογή και αποθηκεύεται χωρίς να πρέπει να κάνει κάποια κίνηση ο χρήστης.

Καθώς όμως το encryption key είναι απαραίτητο κάθε φορά που πρέπει να διαβαστεί κάτι μέσα από την βάση δεδομένων, όπως και για να εγγραφούν οι νέες καταχωρήσεις, το κλειδί διατηρείται τοπικά. Εδώ όμως εντοπίζεται το λάθος. Η διαδρομή (path) στην οποία αποθηκεύεται το encryption key είναι προκαθορισμένο (%AppData%\Signal\config.json) και δεν χρησιμοποιείται κάποιο είδος κωδικοποίησης. Έτσι, απλά ανοίγοντας το αρχείο config.json έχουμε πρόσβαση στο encryption key που ξεκλειδώνει την βάση δεδομένων με όλα τα μηνύματα του Signal λογαριασμού μας.

Σύμφωνα με τον Nathaniel Suchy ο οποίος έκανε την ανακάλυψη, με αυτή την τακτική οι χρήστες του Signal είναι εκτεθειμένοι σε όλων των ειδών τα malware και τους επιτιθέμενους που μπορούν να έχουν πρόσβαση στον προσωπικό υπολογιστή τους. Το ηθικό δίδαγμα είναι ότι η κρυπτογράφηση μιας βάσης δεδομένων είναι καλή και χρήσιμη μόνο όταν μπορεί να φυλαχτεί με ασφάλεια το κλειδί αποκρυπτογράφησης.

Η χρήση κλειδιών κρυπτογράφησης που δημιουργούνται από τους χρήστες είναι μια τακτική που συναντάμε συχνά, αν και χρησιμοποιείται περισσότερο σε cloud backups, password managers και wallets κρυπτονομισμάτων. Το αρνητικό με αυτή την τακτική είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανάκτησης των δεδομένων στην περίπτωση που ο χρήστης χάσει το κλειδί του.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS