ΑρχικήsecurityΟι επιθέσεις phishing αυξάνονται. Η Microsoft στο στόχαστρο των hackers!

Οι επιθέσεις phishing αυξάνονται. Η Microsoft στο στόχαστρο των hackers!

Η Microsoft παραμένει στη κορυφή της λίστας των εταιρειών που επιλέγουν οι κακόβουλοι χρήστες να υποδυθούν όταν θέλουν να “ψαρέψουν” τα θύματά τους.

Σύμφωνα με την Vade Secure –μια εταιρεία που ανιχνεύει τα phishing URLs και κάθε τρίμηνο δημοσιοποιεί μια λίστα με 25 εταιρείες, αγαπημένα δολώματα των hackersτο τρίτο τρίμηνο του 2018 η Microsoft βρίσκεται στην πρώτη θέση ενώ στην δεύτερη συναντάμε την Pay Pal. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Netflix, η Bank of America και η Wells Fargo.

H Vade Secure τόνισε ότι περισσότερα από τα μισά phishing URLs ανήκουν τόσο σε cloud based υπηρεσίες όσο και σε υπηρεσίες που βασική τους δραστηριότητα είναι η μεταφορά χρημάτων και οι πληρωμές.

Αν αναρωτιέστε γιατί η Microsoft είναι η αγαπημένη επιλογή των phishers, η απάντηση είναι πολύ απλή: Βασικός στόχος των phishing επιθέσεων σε Microsoft λογαριασμούς είναι η συλλογή των διαπιστευτηρίων του Office 365.

 phishing

«Με ένα ενιαίο σύνολο διαπιστευτηρίων, οι hackers μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα θησαυρό από εμπιστευτικά αρχεία, δεδομένα και επαφές που είναι αποθηκευμένα σε εφαρμογές του Office 365», αναφέρει χαρακτηριστικά η Vade Secure στην αναφορά της. Συνεχίζοντας τόνισε ότι οι κακόβουλοι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους παραβιασμένους λογαριασμούς του Office 365 για την πραγματοποίηση νέων επιθέσεων (phishing, malware).

Από την άλλη, οι PayPal και Netflix λογαριασμοί είναι αρκετά δελεαστικοί για τους phishers καθώς προσφέρουν άμεση οικονομική αποπληρωμή (PayPal) και πολύτιμα προσωπικά στοιχεία πιστωτικών καρτών (Netflix) τα οποία μπορούν να πουλήσουν στο dark web.

Αν θέλουμε να ρίξουμε μια ματιά στην κατάταξη της λίστα πέρα από την βασική πεντάδα–φωτιά, στην 6η θέση συναντάμε το Facebook, στην 7η την Chase, στην 8η την Orange, στην 9η την DHL κσι στην 10η τo Dropbox.  Οι Amazon, ING, RBC και BT βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερες θέσεις από την βασική 25αδα, ενώ την πρώτη τους εμφάνιση σε αυτή κάνουν οι εταιρείες Comcast, NBC, AmEx και CIBC.

Good to know that:

  • Τα phishing emails της Microsoft αποστέλλονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
  • Τα phishing emails της Bank of America αποστέλλονται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που δεν λειτουργούν τα υποκαταστήματα και οι γραμμές εξυπηρέτησης πελατών.
  • Τις Κυριακές παρατηρείται μεγαλύτερο ποσοστό phishing στο Netflix καθώς το Σαββατοκύριακο -ειδικά την Κυριακή- οι περισσότεροι από εμάς θα χαλαρώσουν βλέποντας μια ταινία/σειρά.

Ολοκληρώνοντας, αξίζει να τονίσουμε ότι το phishing γνωρίζει μεγάλη ακμή! Ο συνολικός αριθμός των phishing URLs σημείωσε άνοδο 20.4% για το τρίτο τρίμηνο του 2018.

Don’t be a fish, be safe!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS