ΑρχικήinetΤο Telegram διαρρέει διευθύνσεις IP κατά την εκκίνηση κλίσεων

Το Telegram διαρρέει διευθύνσεις IP κατά την εκκίνηση κλίσεων

Το Telegram είναι μια εφαρμογή επικοινωνίας, που επιτρέπει την δημιουργία κρυπτογραφημένων chat room αλλά και κρυπτογραφημένων κλήσεων μέσω του internet. Αυτοαποκαλείται ασφαλής και ιδιωτική εφαρμογή, αλλά ένας ερευνητής έχει αντίθετη άποψη. Αναφέρει πως με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, η εφαρμογή αποκαλύπτει  την διεύθυνση IP των χρηστών, όταν ξεκινάνε μια κλήση.

Αυτό προκαλείται από την προεπιλεγμένη ρύθμιση του Telegram, να εκτελεί τις κλήσεις με την χρήση P2P (point to point). Όταν χρησιμοποιείται P2P για να γίνει μια κλήση, η IP του χρήστη με τον οποίο γίνεται η κλήση, εμφανίζεται στα console logs της εφαρμογής. Ωστόσο, το console log δεν υπάρχει σε όλες τις εφαρμογές. Η έκδοση των Windows δεν έχει console log, ενώ η έκδοση Linux έχει.

Η εφαρμογή του Telegram δίνει στους χρήστες την επιλογή να απενεργοποιήσουν το p2p για τις κλήσεις τους, αλλάζοντας την ρύθμιση μέσα από τα settings της εφαρμογής, στην διεύθυνση, Settings -> Private and Security -> Voice Calls -> Peer-To-Peer, και αλλάζοντας το σε Never ή Nobody. Αλλάζοντας αυτή την ρύθμιση, όλες οι κλήσεις θα εκτελούνται μέσω των server του Telegram, που παρόλο που θα κρύβει την IP, ίσως αλλοιώσει την ποιότητα του ήχου.

Το πρόβλημα όμως είναι στην desktop έκδοση της εφαρμογής, καθώς στην εφαρμογή δεν υπάρχει η αντίστοιχη ρύθμιση που υπάρχει στην Android έκδοση, και δεν μπορεί να αλλαχτεί. Αυτό σημαίνει ότι η διαρροή της IP κατά την έναρξη της κάθε κλήσης είναι αναπόφευκτη για την συγκεκριμένη έκδοση.

Ο ερευνητής ασφάλειας Dhiraj, ο οποίος έκανε και την ανακάλυψη, ενημέρωσε το Telegram και δημοσίευσε ένα proof of concept video στο οποίο φαίνεται ότι κατά την κλήση εμφανίζονται 3 διαφορετικές διευθύνσεις IP. Η πρώτη είναι η IP του Telegram server, η δεύτερη είναι του χρήστη που πραγματοποιεί την κλήση, και η τρίτη είναι η IP του χρήστη που καλείται. Το Telegram έδωσε στον Dhiraj 2.000 ευρώ για το εύρημα του, και δήλωσε την ευπάθεια με τον κωδικό CVE-2018-17780.

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS