ΑρχικήinetMcAfee: Τα malware ολοένα και χειροτερεύουν

McAfee: Τα malware ολοένα και χειροτερεύουν

Η McAfee δημοσίευσε την τελευταία αναφορά απειλών, η οποία δείχνει μια σημαντική αύξηση στα malware που σχετίζονται με cryptocurrency mining.

mcafee malware ransomware

Η ανάλυση (threat report) του Σεπτεμβρίου των McAfee labs έδειξε ότι malware που σχετίζονται με cryptomining – δηλαδή malware που χρησιμοποιούν τον υπολογιστή σας για να κάνουν mine κρυπτονομίσματα για κάποιον άλλον – σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε διάστημα 3 μηνών, σημειώνοντας 85% αύξηση. Στο σύνολο, 2.5 εκατομμύρια νέα δείγματα βρέθηκαν, και σύμφωνα με την McAfee μερικά από τα παλαιότερα malware τροποποιήθηκαν, αλλάζοντας την «πορεία» τους προς το crypto mining.

Αυτό όμως δεν θα έπρεπε να μας φαίνεται παράξενο καθώς γνωρίζουμε ότι τέτοιου τύπου malware «ανθίζουν» αυτή την περίοδο. Hackers προσπαθούν να μεταδώσουν τα κακόβουλα προγράμματα τους με οποίον πιθανό τρόπο μπορούν, ακόμα και σε συσκευές που δεν θα τους ωφελήσουν ιδιαίτερα, όπως είναι οι IoT συσκευές.

Επίσης, η έρευνα της McAfee έδειξε ότι malware που έχουν σχεδιαστεί να εκμεταλλεύονται υπάρχοντες ευπάθειες, σημείωσαν 151% αύξηση, με μεγάλο μέρος αυτών να είναι παραλλαγές των WannaCry και NotPetya. “Τα Wannacry και NotPetya είναι 2 ευστοχά παραδείγματα malware/ransomware, ικανά να μολύνουν συστήματα μέσω γνωστών ευπαθειών. Είναι εκπληκτικό το ότι ακόμα και σήμερα οι hackers μπορούν να  μεταδώσουν τα κακόβουλα πρόγραμμα τους χρησιμοποιώντας γνωστά κενά ασφάλειας, που δεν έχουν επιλυθεί από το 2014, ή οι διαχειριστές των συσκευών / προγραμμάτων δεν έχουν εφαρμόσει τις απαραίτητες ενημερώσεις.”

Όσο για τα ransomware, έχουν και αυτά με την σειρά τους σημειώσει σημαντική αύξηση ύψους 57% σε διάστημα ενός έτους.

Τέλος, είμαστε σίγουροι ότι τουλάχιστον κάποια από τα κακόβουλα προγράμματα χρησιμοποιούν κενά ασφαλείας που δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα, αλλά σίγουρα πρόκειται για μικρό ποσοστό του συνόλου.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS