Τι νέο υπάρχει στην ενημέρωση KB4471332 των Windows 10 1809
infosec

Τι νέο υπάρχει στην ενημέρωση KB4471332 των Windows 10 1809

Η Microsoft διαθέτει μία ακόμα ενημέρωση για τα Windows 10 1809 (Οκτωβρίου 2018) και αυτή είναι η δεύτερη ενημέρωση που...
Read More
infosec

Hacker εισέβαλε στο DNS του Linux.org!

Hacker κατάφερε να εισβάλλει στο DNS του Linux.org και να κατευθύνει το domain σε άλλο server με αποτέλεσμα να εμφανίζεται...
Read More
infosec

Το Google Plus τερματίζεται νωρίτερα, μετά από νέο σφάλμα που εκθέτει δεδομένα χρηστών

Εβδομάδες μετά την ανακοίνωσή της ότι θα τερματίσει τη λειτουργία του Google Plus, η Google λέει ότι θα επιταχύνει αρκετά...
Read More
infosec

Google+: Νέο data bug επηρέασε 52,5 εκατομμύρια χρήστες!

Το Google+, η social media πλατφόρμα της Google, υπέστη τη δεύτερη παραβίαση δεδομένων μέσα σε τρεις μήνες και ως αποτέλεσμα θα καταργηθεί πλήρως...
Read More
infosec

Phase change memory: Βιολογικός ιός σε υπερυπολογιστές

Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν πρωτοποριακό τρόπο να κάνουν τους υπολογιστές πιο γρήγορους με έναν ιό διαφορετικό από αυτούς που έχουμε συνηθίσει,...
Read More
Latest Posts

Adguard: Επεκτάσεις περιηγητών συλλέγουν στοιχειά περιήγησης των χρηστών

Μια πρόσφατη έρευνα που διεξάχθηκε να την AdGuard, μια ad-blocking εφαρμογή, αποκάλυψε ένα κοινό στοιχείο μεταξύ αρκετών επεκτάσεων για τους περιηγητές Chrome και Firefox, καθώς και σε  Android και IOS εφαρμογές, που από ότι φαίνεται συλλέγουν κρίσιμα προσωπικά στοιχεία των χρηστών με διάφορες τακτικές.

adguard extensions apps

Το κοινό στοιχείο μεταξύ των εν λόγω επεκτάσεων και εφαρμογών είναι μια εταιρεία με όνομα Big Star Labs, η οποία είναι και η δημιουργός των επεκτάσεων.

Η AdGuard υπολογίζει ότι οι επεκτάσεις και οι εφαρμογές έχουν εγκατασταθεί στο σύνολο περισσότερες από 11 εκατομμύρια φορές. Η λίστα με τις εφαρμογές μπορεί να βρεθεί στο τέλος του άρθρου.

Σύμφωνα με την AdGuard, οι επεκτάσεις συνέλεγαν το πλήρες ιστορικό του κάθε χρήστη χωρίς να αφαιρεί από τις διευθύνσεις ευαίσθητα στοιχεία, πράγμα που εύκολα πρόδιδε τον χρήστη (όπως για παράδειγμα τα ονόματα που περιέχονταν στις διευθύνσεις που επισκέπτονταν).

Σε μια περίπτωση από ένα ad-block addon, υπήρχε πλήρης καταγραφή όλων των σελίδων που επισκεπτόταν ο χρήστης, ακόμα και αυτών που δεν υπήρχαν διαφημίσεις.

Η Big Star Labs έκανε μια αξιόλογη προσπάθεια να κρύψει τα ίχνη της. Όπου αναφερόταν το όνομα της, δεν υπήρχε σαν κείμενο, αλλά σαν εικόνα. Έτσι οι μηχανές αναζήτησης όπως το Google ή το Bing, δεν έβρισκαν το όνομα της, οπότε και δεν την εμφάνιζαν ως αποτέλεσμα στις αναζητήσεις τους. Ακόμα, πέρα από το όνομα της εταιρείας, ως εικόνα ήταν αναρτημένοι και οι όροι χρήσης της κάθε υπηρεσίας, πιθανότατα για να μην γίνουν indexed από το Google. Επιπλέον το όνομα του ιδιοκτήτη του domain name της εταιρείας είναι κρυφό.

Οι εφαρμογές έχουν μερικά κοινά με κακόβουλες εφαρμογές. Για παράδειγμα, οι εφαρμογές για IOS ζητάνε από τον χρήστη να εγκαταστήσει ένα καινούριο MDM profile (Mobile Device Management), μέσω του οποίου επιτρέπετε η πλήρης διαχείριση της συσκευής.

Τέλος, οι Apple και Google έχουν ενημερωθεί και ερευνούν το θέμα. Κάποιες από τις εφαρμογές έχουν ήδη αφαιρεθεί.

Ακολουθεί η λίστα με τις εφαρμογές:

Chrome extensions:
Block Site (also available as a Firefox add-on)
Poper Blocker (also available as a Firefox add-on)
CrxMouse

Android apps:
Speed BOOSTER
Battery Saver
AppLock | Privacy Protector
Clean Droid
Block Site
Mobile health club apps

iOS apps:
Adblock Prime

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *