Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έγινε γνωστό ότι το Facebook είχε δώσει άδεια σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών του. Τώρα αποδεικνύεται ότι όχι μόνο η Apple, η Amazon και η Blackberry είχαν το οκ από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για την πρόσβαση σε δεδομένα, αλλά και τέσσερις άλλες κινεζικές επιχειρήσεις.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook υποστήριξε ότι η εταιρεία του δεν είχε λάβει καθόλου προσωπικά δεδομένα. Αυτό που έκανε η Apple ήταν ότι πρόσθεσε τη δυνατότητα κοινής χρήσης υλικού όπως φωτογραφίες.
Το Facebook έχει παραδεχτεί εταιρικές σχέσεις ανταλλαγής δεδομένων με τουλάχιστον τέσσερις κινεζικές εταιρίες τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων η Huawei, η οποία έχει επισημανθεί ως κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια, από τους αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Οι άλλες κινεζικές εταιρείες – οι όμιλοι Lenovo, OPPO και TCL Corp, συγκαταλέγονται μεταξύ των 60 εταιρειών παγκοσμίως, που έλαβαν πρόσβαση σε δεδομένα χρήστη, αφού υπέγραψαν συμβόλαια συνεργασίας για να δημιουργήσουν μια καλύτερη εμπειρία για τους χρήστες του Facebook στις συσκευές τους.
Οι κομήτες έπαιξαν «μείζονα» ρόλο για τη ζωή στη Γη
Πεντάγωνο: Τι συμβαίνει με τα μυστήρια drones στο New Jersey
RT-G Robot: Νέα Εποχή στην Καταπολέμηση Εγκλήματος
Οι συμφωνίες αυτές χρονολογούνται από το 2010 και εξακολουθούν να ισχύουν. Ωστόσο, εκπρόσωποι του Facebook ανακοίνωσαν σε συνέντευξή τους ότι η εταιρεία θα τερματίσει τη συμφωνία με την Huawei μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας. Σύντομα θα τερματίσει και τις άλλες τρεις συνεργασίες με τις κινεζικές επιχειρήσεις.
Οι υπάλληλοι του Facebook επιβεβαίωσαν επίσης ότι οι κινεζικές εταιρείες έλαβαν παρόμοια πρόσβαση με αυτή που δόθηκε στη BlackBerry, πράγμα που σημαίνει ότι είχαν πρόσβαση σε λεπτομερείς πληροφορίες τόσο για τους χρήστες των συσκευών όσο και για τους φίλους τους. Συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών και πολιτικών πεποιθήσεών τους, της κατάστασης σχέσης, της εργασίας και πληροφορίες σχετικά με το μορφωτικό τους επίπεδο.
Το Facebook ισχυρίστηκε ότι τα δεδομένα που μοιράστηκε με την Huawei παρέμειναν αποθηκευμένα σε τηλέφωνα και όχι στους διακομιστές της εταιρείας. Αλλά η Επιτροπή Πληροφοριών, η οποία δεν φαίνεται πάρα πολύ πεπεισμένη, σχεδιάζει να διερευνήσει αν το Facebook εξασφάλισε ότι οι πληροφορίες για τους χρήστες δεν είχαν σταλεί σε κινεζικά router.