ΑρχικήinetΝέο Adware εμφανίστηκε σε εφαρμογές του Google Play Store.

Νέο Adware εμφανίστηκε σε εφαρμογές του Google Play Store.

Οι ερευνητές της Check Point Software Technologies έχουν εντοπίσει ένα νέο πρόγραμμα Adware για κινητά με όνομα LightsOut, σε τουλάχιστον 22 εφαρμογές του Google Play Store. Αυτές οι εφαρμογές έχουν πλέον καταργηθεί από το Play Store, αλλά πριν από την κατάργησή τους, έχουν συνολικά ληφθεί 7,5 εκατομμύρια φορές.

Adware

 

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι όταν ληφθεί κάποια από αυτές τις 22 εφαρμογές, μετά την εγκατάσταση τους έχουν την δυνατότητα να επεμβαίνουν στις διάφορες διαφημίσεις που εμφανίζονται στον χρήστη από την εκάστοτε ιστοσελίδα που επισκέπτεται. Ο χρήστης σε περίπτωση που επιλέξει να απενεργοποιήσει τις διαφημίσεις που του εμφανίζονται τότε η εφαρμογή ενεργοποιείται και αλλάζει το περιεχόμενο της διαφήμισης προς  δικό της όφελος. Είναι απολύτως σαφές ότι ο πραγματικός στόχος αυτής της καμπάνιας είναι η δημιουργία παράνομων διαφημιστικών εσόδων εις βάρος των αθώων χρηστών Android.

Σύμφωνα με τα ευρήματα κάποιων άλλων χρηστών, μερικές από αυτές τις διαφημίσεις τους ανάγκασαν να απαντήσουν σε κλήσεις ή να εκτελέσουν άλλες δραστηριότητες, ενώ κάποιοι σημείωσαν ότι παρά την εγκατάσταση της έκδοσης ad-free, που θεωρητικά δεν περιέχει διαφημίσεις, αυτές συνεχίστηκαν να εμφανίζονται κανονικά. Η Google πρώτα ενημερώθηκε για την παρουσία των ύποπτων εφαρμογών στο Play Store και μετά προχώρησε στην κατάργησή τους.

Παρά τις τεράστιες επενδύσεις που έκανε η Google στην ασφάλεια του App Store όσον αφορά τα Malware και Adware, το ‘LightsOut’ μας υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά ότι οι χρήστες πρέπει να είναι προσεκτικοί στη λήψη εφαρμογών ειδικά από third-party Stores και συνιστάται να έχουν προστασία κατά τη χρήση τους. Πολλοί χρήστες εξακολουθούν να αγνοούν τους κινδύνους που κρύβονται και συνεχίζουν να εγκαθιστούν κακόβουλες εφαρμογές.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS