Αρχικήsecurity14χρονος συνελήφθη για τη δημιουργία Ransomware

14χρονος συνελήφθη για τη δημιουργία Ransomware

Οι ιαπωνικές αρχές συνέλαβαν ένα 14χρονο αγόρι στην Οσάκα της Ιαπωνίας για τη φερόμενη δημιουργία και διανομή ενός κακόβουλου λογισμικού Ransomware. Πρόκειται για την πρώτη σύλληψη στην χώρα για εγκλήματα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο είδος κακόβουλου λογισμικού.

[su_note note_color=”#f1edd8″ text_color=”#494134″ radius=”1″]Για όσους δεν γνωρίζουν, το Ransomware κρυπτογραφεί τα αρχεία σε έναν μολυσμένο υπολογιστή και τα καθιστά απρόσιτα έως ότου το θύμα καταβάλει λύτρα, συνήθως σε Bitcoins, προκειμένου να λάβει τα κλειδιά αποκρυπτογράφησης που απαιτούνται για την επανάκτηση των αρχείων του. Το συγκεκριμένο είδος ιού υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, όμως σήμερα έχει μετατραπεί σε μια σημαντικότατη κυβερνο-απειλή για επιχειρήσεις και χρήστες σε όλο τον κόσμο. Μόλις τον περασμένο μήνα, το Ransomware WannaCry χτύπησε περισσότερους από 300.000 υπολογιστές μέσα σε μόλις 72 ώρες, σπέρνοντας τον όλεθρο σε παγκόσμιο επίπεδο.[/su_note]

Η πρόσφατη σύλληψη του 14χρονου, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, οφείλεται στο γεγονός ότι ο νεαρός δημιούργησε έναν ιό ransomware και στη συνέχεια ανέβασε τον πηγαίο του κώδικα στο διαδίκτυο. Ο 14χρονος μαθητής, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του, χρησιμοποίησε δωρεάν λογισμικό κρυπτογράφησης για να αναπτύξει τον επικίνδυνο ιό και στη συνέχεια τον ανέβασε σε μια ξένη ιστοσελίδα, παροτρύνοντας τους χρήστες να τον κατεβάσουν και να τον χρησιμοποιήσουν, αποσκοπώντας σε περαιτέρω διάδοση και οικονομικό όφελος.

Ο έφηβος δημοσίευσε το link για την ιστοσελίδα και στα social media, συμπεριλαμβανομένου και του Twitter, γράφοντας: «Δημιούργησα ένα ransomware. Μη διστάσετε να το χρησιμοποιήσετε».

Σύμφωνα με τις αρχές, το Ransomware επέτρεπε σε όσους χρήστες το κατέβασαν να μολύνουν υπολογιστές τρίτων, απαιτώντας λύτρα σε ψηφιακό νόμισμα. Το framework του ransomware έγινε download τουλάχιστον 100 φορές.

Οι αρχές δεν αποκάλυψαν την ταυτότητα του εφήβου. Ο 14χρονος χρειάστηκε περίπου 3 μέρες για να δημιουργήσει το πρόγραμμα ransomware χρησιμοποιώντας τον προσωπικό του υπολογιστή. Όπως δήλωσε στις αρχές έμαθε να γράφει κώδικα από μόνος του και δημιούργησε το ransomware για να γίνει διάσημος.

Η ιαπωνική αστυνομία εντόπισε το Ransomware τον Ιανουάριο, κατά τη διάρκεια “περιπολίας στον κυβερνοχώρο” και έπειτα από έρευνα που διεξάχθηκε στην οικία του τον περασμένο Απρίλιο, προχώρησε σε σύλληψη του νεαρού και κατάσχεση του υπολογιστή του.

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS