ΑρχικήsecurityΠόσο ασφαλής είναι ο υπολογιστής μας από Ransomware τελικά?

Πόσο ασφαλής είναι ο υπολογιστής μας από Ransomware τελικά?

Το Ransomware – ένα ολέθριο πρόγραμμα που βυθίζει τα έγγραφα ενός υπολογιστή μέχρι να πληρωθεί ένα αντίτιμο στον χάκερ – δεν είναι καινούργιο, αλλά το εύρος αυτής της επίθεσης από το κακόβουλο λογισμικό WannaCry είναι “ασυνήθιστο”, όπως ανέφερε φορέας της Europol. 

ransomware

Υπάρχουν, πολυάριθμες διαφορετικές ποικιλίες ransomware που οι ειδικοί της ψηφιακής ασφάλειας λένε ότι βλέπουν να λαμβάνουν νέα διάσταση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το NHS χτυπήθηκε σκληρά, όμως μέχρι το Σάββατο το πρωί οι περισσότεροι από τους 48 που επηρεάστηκαν στην Αγγλία είχαν επανακτήσει τις συσκευές τους. Το NHS δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τι μέτρα χρειάστηκε για όλο αυτό.

Το WannaCry επηρεάζει μόνο τα συστήματα που λειτουργούν με πλαίσια εργασίας των Windows. Σε περίπτωση που δεν ανανεώνετε τα Windows και δεν προσέχετε όταν ανοίγετε και διαβάζετε μηνύματα, τότε θα μπορούσατε να είστε σε κίνδυνο. Μπορείτε να εξασφαλίσετε την ασφάλεια της συσκευής σας τρέχοντας ενημερώσεις, χρησιμοποιώντας τείχη προστασίας και εχθρικό προγραμματισμό και πάντα με προσοχή την παρακολούθηση των μηνυμάτων.

Όταν το WannaCry είναι μέσα σε μια οργάνωση, θα κυνηγήσει συσκευές μη ενημερωμένες και θα τις μολύνει επίσης. Αυτό θα μπορούσε να διευκρινίσει γιατί οι συνέπειές του είναι τόσο μεγάλες.

Δεν είναι ακόμη γνωστό, αλλά μερικοί ειδικοί δηλώνουν ότι δεν ήταν ιδιαίτερα εξευγενισμένο κακόβουλο λογισμικό. Το “κουμπί κλεισίματος” που διέκοψε την εξάπλωσή του – συμπτωματικά που βρέθηκε από έναν επιστήμονα ασφαλείας – μπορεί να έχει σχεδιαστεί για να σταματήσει το κακόβουλο λογισμικό εάν παγιδευτεί και τεθεί σε αυτό που είναι γνωστό ως sandbox – ένας προστατευμένος χώρος όπου οι ειδικοί ασφαλείας θέτουν το κακόβουλο λογισμικό για να παρακολουθήσουν τι κάνει – δεν έχει συνδεθεί κατάλληλα.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS