ΑρχικήinetΗ υπερβολική ακτινοβολία στην Fukushima κατέστρεψε ρομπότ καθαρισμού

Η υπερβολική ακτινοβολία στην Fukushima κατέστρεψε ρομπότ καθαρισμού

Ένα ρομπότ που στάλθηκε στον αντιδραστήρα στη Fukushima (Φουκουσίμα) για να επιθεωρήσει και να καθαρίσει το πυρηνικό εργοστάσιο αναγκάστηκε να τελειώσει απότομα την αποστολή του μετά από την υπερβολική ακτινοβολία που δέχθηκε, η οποία του “έψησε” την κάμερα.

Fukushima

Σύμφωνα με το Associated Press, ήταν η πρώτη φορά που ένα ρομπότ εισήλθε στον αντιδραστήρα της μονάδας 2 μετά το σεισμό και το τσουνάμι του 2011.

Το ρομπότ καθαρισμού ανεκλήθη μετά από μόλις δύο ώρες από την αποστολή του αφού είχε υπομείνει μια εκτιμώμενη ακτινοβολία των 650 sieverts ανά ώρα, σύμφωνα με την ανάλυση του θορύβου των εικόνων που μεταδίδονταν από το ρομπότ πριν από την κάμερα του σκοτεινιάσει. Το ρομπότ έχει σχεδιαστεί για έως και 1.000 sieverts σωρευτικής έκθεσης.

Το Associated Press αναφέρει ότι αυτό το επίπεδο ακτινοβολίας σκοτώνει αμέσως ένα ανθρώπινο ον. Μόλις οι κάμερες άρχισαν να δυσλειτουργούν, η ομάδα αποφάσισε να τραβήξει το ρομπότ πίσω πριν χάσει τον έλεγχό του εντελώς. Εικόνες που έχουν ληφθεί από το θάλαμο πριν από την βλάβη του ρομπότ έδειξαν στρώματα λιωμένου χρώματος, τη μόνωση των καλωδίων, και μεταλλικά κάγκελα.

Η Tokyo Electric Power Company είπε ότι το ρομπότ αναπτύχθηκε για να παρατηρήσει και να καθαρίσει την δίοδο με ένα ακροφύσιο νερού υψηλής πίεσης και έτσι η ομάδα θα μπορούσε να στείλει ένα άλλο ρομπότ για να εκτιμήσει η δομική βλάβη. Τραβώντας όμως το πρώτο ρομπότ νωρίς σημαίνει ότι το μηχάνημα παρακολούθησης θα έχει περισσότερη δουλειά να κάνει μέσα σε λιγότερο χρόνο, αφού και οι δύο ρομπότ έχουν σχεδιαστεί να αντέχουν την ίδια ποσότητα ακτινοβολίας.

Τα υψηλά επίπεδα της ακτινοβολίας μπορεί να φαίνεται ανησυχητικά, αλλά υπάρχει μια καλή είδηση: δεν υπάρχουν αναφορές για νέες διαρροές από το εργοστάσιο. Αυτό σημαίνει ότι η ακτινοβολία δεν πρέπει να επηρεάζει τις κοντινές κατοικημένες περιοχές. Τα υψηλότερα επίπεδα της ακτινοβολίας θα μπορούσε επίσης να σημαίνουν ότι το ρομπότ πήγε πιο κοντά στον ακριβές σημείο της πηγής της ραδιενέργειας και έτσι το επόμενο που θα σταλεί έχει καλύτερη δυνατότητα να αφαιρέσει σωστά το λιωμένο καύσιμο.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS