To Sabayon Linux ή Sabayon (πρώην RR4 Linux και RR64 Linux), είναι ένα λειτουργικό βασισμένο στο Gentoo. Είναι μια διανομή Linux ανεπτυγμένη στην Ευρώπη από τον Fabio ERCULIANI και την ομάδα ανάπτυξης του Sabayon. Η διανομή Sabayon ακολουθεί τη φιλοσοφία “out of the box” με στόχο να δώσει στο τελικό χρήστη μια μεγάλη σειρά από εφαρμογές, έτοιμες προς χρήση και ένα αυτο-ρυθμιζόμενο λειτουργικό σύστημα.
Το Sabayon Linux είναι rooling release, χρησιμοποιεί δικό αποθετήριο λογισμικού και ένα σύστημα διαχείρισης πακέτων που ονομάζεται Entropy. Το Sabayon υποστηρίζει δύο αρχιτεκτονικές x86 και AMD64 και διαθέτει υποστήριξη για ARMv7 που είναι ακόμα σε ανάπτυξη.
Το όνομά του το πήρε από το ιταλικό επιδόρπιο zabaione το οποίο κατασκευάζεται από αυγά. Έτσι το λογότυπο του Sabayon είναι μια εντύπωση ποδιού κοτόπουλου.
Ας περάσουμε στην εγκατάσταση. Θα εγκαταστήσουμε το Sabayon Linux σε ένα υπολογιστή που τρέχει με Manjaro ή όποια άλλη διανομή βασίζεται στο Arch ή στο Redhat. Μπορείτε να κατεβάσετε την έκδοση που σας ενδιαφέρει από το αποθετήριο του λειτουργικού στον ftp server του Πανεπιστημίου Κρήτης:
Υπάλληλος Καταγγέλλει την Apple για Παρακολούθηση
Το Europa Clipper της NASA οδεύει στον Δία
Τεράστιος δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής πλησιάζει τη Γη
ftp://ftp.cc.uoc.gr/mirrors/linux/SabayonLinux/iso/daily/
Κάψτε το DVD ή περάστε το με εντολή dd σε ένα USB stick και είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε.
dd if=το-Sabayon.iso of=/dev/sd(x)
Η διανομή αντίθετα με το Gentoo χρησιμοποιεί τον γραφικό εγκαταστάτη Anaconda. Για μένα συνεχίζει να είναι ο καλύτερος εγκαταστάτης που κυκλοφορεί.
Πριν αρχίσετε με την εγκατάσταση βεβαιωθείτε ότι έχετε τον απαραίτητο χώρο για το νέο λειτουργικό. Σε περίπτωση που δεν έχετε μπορείτε να δημιουργήσετε χώρο με σμίκρυνση του δίσκου που χρησιμοποιείτε. Χρησιμοποιείστε το gparted από live περιβάλλον.
Το Live DVD μας εντυπωσίασε καθώς βρήκε με ένα boot όλα τα drivers κάτι που έχω παρατηρήσει σε πολύ λίγες διανομές. Για παράδειγμα στην παρακάτω εικόνα θα δείτε ότι κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης είχε βρει ήδη τα drivers για το Wi-Fi.
Για το dual boot επέλεξα το partition 2 (boot/efi) χωρίς να κάνω format για να μην διαγράψω το boot του Manjaro.
To Sabayon Linux πήγε στο partition 5 (/) και σαν swap δεν χρειάζεται να προσθέσετε κάτι καθώς ο anaconda θα χρησιμοποιήσει αυτό που υπάρχει ήδη.
Μετά την εγκατάσταση θα πρέπει να πούμε στο Manjaro (ή όποιο άλλο λειτουργικό βασίζεται στο Arch ή στο Redhat) να διαβάσει ξανά το /boot/efi για να αναγνωρίσει και να εμφανίσει το νέο λειτουργικό στην οθόνη του boot.
Έτσι από το Manjaro πια ανοίξτε το terminal και τρέξτε την παρακάτω εντολή:
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Είστε έτοιμοι με το επόμενο reboot θα μπορείτε να δείτε το νέο σας λειτουργικό.
Πληροφορίες για το Sabayon Linux από το Wikipedia.