ΑρχικήinetΚυκλοφορεί κακόβουλη έκδοση της δημοφιλής εφαρμογής PuTTY

Κυκλοφορεί κακόβουλη έκδοση της δημοφιλής εφαρμογής PuTTY

Μία κακόβουλη έκδοση της δημοφιλής SSH (Secure shell) εφαρμογής PuTTY έχει κατασκευαστεί από εγκληματίες του κυβερνοχώρου και ο κώδικάς της έχει αναπτυχθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε  να κλέβει τα διαπιστευτήρια που χρησιμοποιούνται για απομακρυσμένη πρόσβαση σε διακομιστές.

hacker putty

Το PuΤTY είναι ένα δημοφιλές, δωρεάν και ανοικτού κώδικα πρόγραμμα. Εργάζεται σε περιβάλλον Windows και Unix,  και  χρησιμοποιείται κυρίως για κρυπτογραφημένη επικοινωνία με απομακρυσμένα μηχανήματα συχνά με λειτουργικό σύστημα Linux / Unix.

Χρησιμοποιείται συχνά από τους διαχειριστές συστημάτων, web developers και διαχειριστές βάσεων δεδομένων σε όλο τον κόσμο.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν ανασυνθέσει ένα Trojanized αντίγραφο του PuTTY το οποίο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το 2013.

Στη χακαρισμένη αυτή έκδοση τα δεδομένα των συνδέσεων συλλέγονται όταν ο διαχειριστής συνδέεται με έναν απομακρυσμένο υπολογιστή και παραδίδονται  στο web server του εισβολέα.

putty 2

Ερευνητές ασφάλειας από την Symantec εντόπισαν πρώτοι την ανεπίσημη κυκλοφορία στα τέλη του 2013.

Ο Dumitru Stama από τη Symantec αναφέρει ότι τα προγράμματα που ασχολούνται με την ασφάλεια έχουν το ΡuΤTY στην whitelist τους καθώς γενικά οι συνδέσεις του θεωρούνται έμπιστες λόγω της χρήσης του προγράμματος από διαχειριστές συστημάτων.

Το “κακό” αντίγραφο μπορεί να αναγνωριστεί αν κοιτάξετε τις πληροφορίες στο “about” του προγράμματος, οι οποίες έχει ως εξής: «Unidentified build, Nov 29 2013 21:41:02″

putty 1

Η ανεπίσημη και συνάμα χακαρισμένη έκδοση είναι πολύ μεγαλύτερη σε όγκο από την τελευταία νόμιμη έκδοση, γεγονός που θα πρέπει να ενεργοποιήσει συναγερμό στα προγράμματα ασφαλείας, αν όμως είναι και αυτά πλήρως ενημερωμένα.

Ο Stama αναφέρει ότι από τα δεδομένα τηλεμετρίας της εταιρείας προκύπτει ότι υπάρχει περιορισμένη εξάπλωση της Trojanized έκδοσης, και δεν είναι από μια μόνο συγκεκριμένη περιοχή ή από κάποιον τομέα της βιομηχανίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν χρησιμοποιείται για στοχευμένες επιθέσεις.

Το κακόβουλο αντίγραφο μπορείτε να το κατεβάσετε αν κάνετε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για το εν λόγω πρόγραμμα, και τα αποτελέσματα της αναζήτησης αυτής να περιλαμβάνουν και κακόβουλους ιστότοπους.

Αν το θύμα επιλέξει μία από τις hacked ιστοσελίδες που παραδίδουν εν αγνοία τους την κακόβουλη εφαρμογή θα κατεβάσει την κακόβουλη έκδοση μετά από αρκετές ανακατευθύνσεις. Η τελευταία από αυτές είναι σε μια διεύθυνση IP στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Κάθε φορά που το θύμα συνδέεται με μια απομακρυσμένη τοποθεσία οι πιστοποιήσεις παραδίδονται άμεσα στον εισβολέα, ο οποίος κατόπιν μπορεί να συνδεθεί με την σειρά του όποτε το θελήσει.

Μια απλή μέθοδος προστασίας είναι να ελεγχθεί η πηγή της λήψης και για να βεβαιωθείτε ότι το πακέτο προέρχεται από την επίσημη ιστοσελίδα.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS