ΑρχικήinetCitizenfour: το πρώτο ντοκιμαντέρ του Edward Snowden

Citizenfour: το πρώτο ντοκιμαντέρ του Edward Snowden

Τους τελευταίους 16 μήνες, η ιστορία του Edward Snowden κυκλοφορεί σε όλα τα media. Ο Greenwald κατά καιρούς έχει αναφέρει μερικές λεπτομέρειες για το πως γνωρίστηκαν με τον υπάλληλο της NSA, αλλά όπως φαίνεται η συνεργάτιδα του Laura Poitras προχώρησε ένα βήμα παρακάτω. Την Παρασκευή που μας πέρασε ένα ντοκιμαντέρ έκανε την εμφάνιση του. Περιέχει αποσπάσματα από τις αρκετές ώρες των ιδιωτικών βίντεο του Snowden και του Greenwald.

Edward Snowden Edward Snowden Edward Snowden Edward Snowden

Η ταινία ονομάζεται CitizenFour, και την Παρασκευή έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης. Ξεκινά με την αφήγηση της Poitras που περιγράφει ένα από τα πρώτα μηνύματα του Snowden: “Σε αυτό το στάδιο δεν μπορώ να προσφέρω τίποτα περισσότερο από τις λέξεις μου,” αναφέρει. “Είμαι ένας ανώτερος κυβερνητικός υπάλληλος στην intel κοινότητα.” Υπογράφει με το ψευδώνυμο, CitizenFour.

Αυτό που ακολουθεί είναι μια στενή ματιά στο πώς ξεκίνησαν οι διαρροές, στη πρώτη συνάντηση του Snowden και του Greenwald. Η ταινία δεν ασχολείται με τα νέα που δημοσιευόταν, αλλά δίνει μια νέα εικόνα για την κατάσταση του Snowden κατά τη διάρκεια των διαρροών και την απόφασή του να φύγει από την NSA με ένα τέτοιο τρόπο.

Το πιο συναρπαστικό υλικό προέρχεται από τις οκτώ ημέρες, που πέρασε το τρίο σε ένα ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ, και επεξεργαζόταν το υλικό για τις πρώτες ιστορίες που αποκάλυψε ο Snowden στον κόσμο. Ενώ δουλεύει με τον Greenwald, ο Snowden παλεύει επίσης με τα προσωπικά του προβλήματα που του προκάλεσε η απόφαση να φύγει τόσο απότομα από τις ΗΠΑ. Το είχε κρατήσει μυστικό από όλους όσους υπήρχαν στη ζωή του, αναφέρει η φίλη του, και έλεγε ότι επρόκειτο “για ένα ταξίδι εργασίας.”

Οι κανόνες της επιχειρησιακής ασφάλειας είναι συνεχώς στο παιχνίδι. Είχαν αρχίσει να μιλάνε για τις διαρροές όταν ο Snowden συνειδητοποιεί ότι το VOIP τηλέφωνο του δωματίου του ξενοδοχείου είναι συδεδεμένο από τότε που άρχισαν. “Μπορούν να μας παρακολουθούν” αναφέρει στον Greenwald νευρικά. Αποσύνδεσαν το τηλέφωνο, και όταν άκουσαν τον ήχο ενός άσχετου συναγερμού πυρκαγιάς στο διάδρομο λίγα λεπτά αργότερα, ξεκίνησε η παράνοια. Μερικές μέρες αργότερα, το πρόσωπό του Snowden αποκαλύφθηκε στο πρώτο διάσημο βίντεο, και βλέπουμε πραγματικό τον φόβο στο πρόσωπό του, καθώς ετοιμάζεται να φύγει από το δωμάτιο του ξενοδοχείου.

Δείτε το Trailer

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS