ΑρχικήinetΤέχνη και αναρχία: η κατανόηση μιας βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας

Τέχνη και αναρχία: η κατανόηση μιας βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, o Neil Roberts έγραψε στον τοίχο της τουαλέτας: “Συντηρούμε μια σιωπή που μοιάζει με ηλιθιότητα” ή στα Αγγλικά  We have maintained a silence closely resembling stupidity.” Από κάτω ζωγράφισε το σύμβολο της αναρχίας και έγραψε τις λέξεις “peace thinking.”
Ο Roberts στη συνέχεια περπάτησε προς το κέντρο υπολογιστών που αποθηκεύονται πληροφορίες της ποινικής δικαιοσύνης για χρήση τους από υπηρεσίες επιβολής του Νόμου της Νέας Ζηλανδίας.
Ένας από τους δύο φρουρούς ασφαλείας στο εσωτερικό φουαγιέ του κτιρίου τον είδε να έρχεται. Είδε τον Roberts να σκύβει σαν να ήθελε να δέσει τα παπούτσια του.

Neil Roberts

Ήταν 12.35 μετά τα μεσάνυχτα .

Ένας εκκωφαντικός θόρυβος και μια λάμψη και ο  Roberts εξερράγη.  Οι φύλακες έκαψαν τα πόδια τους, αλλά δεν τραυματίστηκαν. Η είσοδος του κτιρίου κατέρρευσε.

Ο Roberts 22 χρονών τότε, “έφυγε” , αλλά οι 1000 υπολογιστές στο εσωτερικό του κτιρίου συνέχισαν να λειτουργούν.
Στο Κέντρο Υπολογιστών Wanganui εργαζόταν 150 άτομα , αλλά υπήρχαν μόνο επτά σε υπηρεσία εκείνο το πρωί στις 18 Νοεμβρίου του 1982. Και οι 7 φυγαδεύτηκαν από το πίσω μέρος του κτιρίου, μακριά από τις φρικιαστικές σκηνές που επικρατούσαν μπροστά στην είσοδο.

Ο superintendent B. K. Dean ανέφερε ότι δεν είχε δει ποτέ πριν ένα σώμα τόσο παραμορφωμένο .

“Θα πρέπει να ανακαλύπτουν κομμάτια του για μέρες” είχε δηλώσει τότε.

Ένα κομμάτι από το στήθος του Roberts που βρέθηκε είχε το τατουάζ  “Αυτός ο punk δεν θα δει τα 23 του, δεν υπάρχει μέλλον” . Έχοντας εντοπίσει από τα λείψανά του τα  δακτυλικά του αποτυπώματα, η Αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ήταν ένας punk αναρχικός, ξέρετε από αυτούς με τις  λεπίδες ξυραφιών που κρέμονται από τα αυτιά τους. Όλα έδειχναν ότι ενήργησε μόνος του .

Η πράξη του Roberts μνημονεύεται ακόμα από τους αναρχικούς και τους punks κάθε 18 Νοεμβρίου.  Το 1984, δημιουργήθηκε και μια ταινία μικρού μήκους . Μετά όμως από πάνω από τριάντα χρόνια, οι μνήμες της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας της Νέας Ζηλανδίας έχουν πια ξεθωριάσει. Πολλοί δεν γνωρίζουν καν ότι συνέβη κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, μετά τις διαρροές του Edward Snowden και την ανακάλυψη της παράνομης παρακολούθησης στη Νέα Ζηλανδία, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των αμερικανικών οργανισμών όταν ήθελαν να συλλάβουν τον ιδιοκτήτη του MegaUpload Kim Dotcom , οι μνήμες ξανα-ξύπνησαν

Ο Roberts έχει ακόμη μια αναμνηστική σελίδα στο Facebook. Ο Roberts έχει χαρακτηριστεί ποικιλοτρόπως σαν απροσάρμοστος, ένας Guy Fawkes, της Νέας Ζηλανδίας και πρόσφατα σαν τρομοκράτης .

Η Αστυνομία υποστήριξε αυτούς που τον ήθελαν απροσάρμοστο .

“Είχε αντικοινωνική συμπεριφορά και τάση για διαμαρτυρίες διαφόρων ειδών”  είχε δηλώσει στον Τύπο ο  Ντετέκτιβ RL Butler .
Εκείνοι που τον ήξεραν, όμως, επιμένουν ότι ο Roberts διαμαρτυρόταν κατά του Κέντρου Υπολογιστών επειδή το έβλεπε ως μια απειλή για την ελευθερία. Για τον Roberts αλλά και για άλλους το Wanganui Computer Centre ήταν ένα σύμβολο του Big Brother .
Κάποια που ήξερε τον Roberts, η  18χρονη τότε Bronwyn Dutton, ανέφερε ότι μόλις άκουσε για την βόμβα στο Wanganui Computer Centre ήξερε ότι ήταν αυτός .

“Μισούσε το Κέντρο Υπολογιστών ίσως περισσότερο από τον καθένα”, είπε, χαρακτηρίζοντας τον  Roberts σαν “πολύ ήπιο, ήρεμο και πολύ έξυπνο”.

Η ιστορία του Neil Roberts, δημοσιεύτηκε από τον Rob O’Neill του ZDNet

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS