ΑρχικήinetScanner διαβάζει ανθρώπινους εγκέφαλους

Scanner διαβάζει ανθρώπινους εγκέφαλους

Οι επιστήμονες κατάφεραν να δώσουν ένα νέο νόημα στην έκφραση: “διαβάζεις το μυαλό μου” Ανέπτυξαν την κατάλληλη τεχνολογία που μετατρέπει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε μια εικόνα. Και τι έχει να κάνει αυτό με το “διαβάζεις το μυαλό μου”;

brain-scan-letters

Στο Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour του πανεπιστημίου του Radboud στην Ολλανδία, μια ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα λειτουργικό μαγνητικό τομογράφο, ή fMRI, για να δει ποιες περιοχές του εγκεφάλου ήταν ενεργές όταν ένα άτομο κοιτούσε ένα γράμμα.

Ένα τομογράφος fMRI ανιχνεύει περιοχές του εγκεφάλου που ρέει το περισσότερο αίμα. Οι νευροεπιστήμονες μέσω αυτής της εικόνας μπορούν να καταλάβουν αν μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου ανταποκρίνεται σε κάποια δραστηριότητα ή ένα ερέθισμα.

Το πείραμα περιελάμβανε τη σάρωση του ινιακού λοβού, μια περιοχή στο πίσω μέρος του εγκεφάλου, όπου οι οπτικές πληροφορίες που λαμβάνονται περνούν από επεξεργασία. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στο πείραμα έβλεπαν τα γράμματα Β, Ε, Α, Ι, Ν και S. Από τη σάρωση, του τομογράφου fMRI δημιουργήθηκε μια διάστικτη εικόνα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα υπολογιστή που ανέπτυξαν οι ίδιοι οι ερευνητές, μπόρεσαν να μεταφράσουν την διάστικτη εικόνα σε γράμματα.

Το επόμενο βήμα θα είναι να χρησιμοποιήσουν έναν πιο ισχυρό σαρωτή, που μπορεί να “δει” δέκα φορές πιο αναλυτικά τις λεπτομέρειες μιας περιοχής του εγκεφάλου, και να παρέχει πολύ καλύτερη ανάλυση στο πρόγραμμα του υπολογιστή που “διαβάζει” το μυαλό του εθελοντή.

Η έρευνα θα δημοσιευτεί στο επερχόμενο τεύχος του περιοδικού Neuroimage, αναφέρει το discovery.com.

SecNews
SecNewshttps://secnewsgr.kinsta.cloud
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS