ΑρχικήinetΜια ανοιχτή επιστολή για τους πρώην συνεργάτες μου στην NSA

Μια ανοιχτή επιστολή για τους πρώην συνεργάτες μου στην NSA

Ο Charles Seife εργάστηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα για την NSA. Την επιστολή που παραθέτουμε μεταφρασμένη, δημοσίευσε το Slate.com

SCI_MathematicianColleaguesNSA

Mathematicians, why are you not speaking out?

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν την ιστορία του Von Neumann Hall.
Το Von Neumann Hall ήταν ο πρώην χώρος του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων, ενός ερευνητικού μαθηματικού οργανισμού που δούλευε για μια υπηρεσία που εκείνη την εποχή, δεν τολμούσε κανείς να πει το όνομά της. Οι στενοί δεσμοί μεταξύ του Princeton και της NSA πάνε πολλές δεκαετίες πίσω και το ανακάλυψα, όταν έμαθα ότι μερικοί από τους καθηγητές μου ήταν μέλος μιας μυστικής αδελφότητας που δούλευε πάνω σε πραγματικά δύσκολα μαθηματικά προβλήματα για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ήμουν περήφανος που μπορούσα να ενταχτώ σε αυτή την αδελφότητα που ήταν πολύ μεγαλύτερη από ότι είχα ποτέ φανταστεί. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα της NSA James Bamford, ο οργανισμός είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης μαθηματικών στον πλανήτη.

Εργάστηκα για την NSA το 1992 και το 1993, υπό την αιγίδα του Director’s Summer Program, το οποίο “κλέβει” τους πιο hot νέους προπτυχιακούς μαθηματικούς σε όλη τη χώρα κάθε χρόνο. Αφού καθορίστηκε η ασφάλεια check-in η οποία περιελάμβανε όχι μόνο εξετάσεις με πολύγραφο, αλλά και τουλάχιστον δύο πράκτορες του FBI που κατασκόπευαν γύρω από την πανεπιστημιούπολη για να δουν τις δραστηριότητες μου.

Πριν από 20 χρόνια έλαβα την πρώτη ενημέρωση για την υπηρεσία και πολλά από αυτά που έμαθα είναι πλέον ξεπερασμένα. Τότε, λίγοι είχαν ακούσει για το ότι το παρατσούκλι της ήταν: “Δεν Υπάρχει τέτοια Υπηρεσία” ή για να καταλάβετε το λογοπαίγνιο “No Such Agency,” και η κυβέρνηση ήθελε να το κρατήσει έτσι. Μας δίδαξε να μην ξεστομίζουμε λέξη σχετικά με την NSA. Αν κάποιος ρωτούσε ή απάντηση ήταν, εργαζόμαστε για το Υπουργείο Άμυνας. Το 1992, διδάχτηκα ότι ο κώδικας σφραγιζόταν και γινόταν ταξινόμηση των αρχείων. Έτσι ήταν ένα καλά φυλαγμένο μυστικό. Έμαθα επίσης ότι ήταν έγκλημα η αποκάλυψη τους σε τρίτους. Αλλά μια γρήγορη αναζήτηση στο Google δείχνει ότι οι όλες οι ιστοσελίδες της κυβέρνησης είναι γεμάτες από χαρτιά με λέξεις και φράσεις που παλαιότερα ήταν μόνο για λίγα μάτια και μόνο για αυτούς που έπρεπε να τα γνωρίζουν.

Ένα άλλο πράγμα που συνήθιζαν να λένε στις ενημερώσεις που αφορούσαν την υπηρεσία ήταν ότι η δύναμη της NSA δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ποτέ εναντίον των πολιτών των ΗΠΑ. Όταν υπέγραψα, ο οργανισμός μας έκανε απολύτως σαφές ότι είχαν την εξουσία να προστατεύσουν το έθνος μας, έναντι μόνο ξένων εχθρών και όχι εγχώριων. Όποιος είχε εργαστεί εκεί μαζί μου τα δύο καλοκαίρια, πιστεύω ότι θα τρόμαζε αν ήξερε ότι η δουλειά μας θα χρησιμοποιηθεί για να κατασκοπεύει συναδέλφους Αμερικανούς. Έχει αλλάξει, αυτό;

Οι μαθηματικοί και οι cryptanalysts που γνώρισα ήταν από όλη τη χώρα και είχαν πολύ διαφορετικό υπόβαθρο, αλλά όλοι ήρθαν στην υπηρεσία για τους ίδιους λόγους. Πρώτος λόγος, όλοι γνωρίζαμε ότι τα μαθηματικά ήταν σέξι. Αυτό μπορεί να ακούγεται παράξενο σε έναν μη-μαθηματικό, αλλά ορισμένα μαθηματικά προβλήματα αποπνέουν ένα ιδιαίτερο συναίσθημα σημασίας, βαρύτητας, μαζί με μια αίσθηση ότι η λύση δεν είναι πολύ έξω από τον έλεγχό του μαθηματικού. Όταν υπέγραψα, ήξερα ότι η NSA κάνει ενδιαφέροντα μαθηματικά, αλλά δεν είχα ιδέα για το τι ήταν. Μέσα σε μια εβδομάδα στην NSA, μου παρουσιάστηκε ένα καταπληκτικό μπουφέ από τα πιο δελεαστικά μαθηματικά προβλήματα που είχα δει ποτέ.

Ο δεύτερος λόγος που ήμασταν εκεί ήταν ένα ιδεαλιστικό όραμα ότι κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε τη χώρα μας.
Όλοι καταλαβαίναμε ότι ανθρώπινα όντα μπορεί να πεθάνουν εξαιτίας μιας φαινομενικά ήσσονος σημασίας παράβαση των μυστικών που μας είχαν ανατεθεί. Μπορούσαμε επίσης να συνειδητοποιήσουμε ότι για την συλλογή πληροφοριών χρειαζόταν μερικές φορές να χρησιμοποιηθούν ύπουλες τακτικές στην προσπάθεια να προστατευτεί το έθνος. Αλλά όλοι γνωρίζαμε ότι οι τακτικές αυτές περιορίζονται από το νόμο, έστω και αν ο νόμος δεν είναι πάντα μαύρος ή άσπρος. Η υπηρεσία επέμενε, ξανά και ξανά, ότι τα όπλα που χτίζαμε δεν θα μπορούσαν ποτέ να γυρίσουν στο δικό μας λαό, αλλά μόνο στους εχθρούς μας.

Τι θα κάνουμε τώρα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι ο Οργανισμός έσπασε λόγο του;

Γνωρίζουμε ότι κάθε πελάτης της Verizon στις Ηνωμένες Πολιτείες που είχε αρχεία τηλεφωνίας παραδόθηκαν στην υπηρεσία που υποτίθεται ότι δεν έχει καμία δικαιοδοσία στις κλήσεις που προέρχονται και πάνε μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την Τετάρτη προέκυψαν περισσότερες αποδείξεις ότι ο Οργανισμός συνέλεξε δεκάδες χιλιάδες “αποκλειστικά εγχώρια” emails. Γνωρίζουμε ότι ο οργανισμός έχει εκτεταμένες δυνατότητες να κατασκοπεύει πολίτες των ΗΠΑ και κάνει λάθος. Αν τα εργαλεία της υπηρεσίας πραγματικά χρησιμοποιούνται μόνο ενάντια στον εχθρό, φαίνεται ότι οι απλοί πολίτες των ΗΠΑ συνυπολογίζονται με τον εχθρό.

Καμία από τις έρευνες που έκανα για την NSA δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντική. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι η δουλειά μου σκονίζεται σε κάποια αποθήκη της κυβέρνησης. Δούλεψα για τον οργανισμό μόνο για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και αυτό ήταν πολύ καιρό πριν. Ωστόσο, αισθάνομαι υποχρεωμένος να μιλήσω και να πω ότι είμαι τρομοκρατημένος. Εάν αυτό είναι πραγματικά ότι αντιπροσωπεύει η υπηρεσία λυπάμαι που συνέβαλα σε οποιονδήποτε έκανα για αυτούς.

Μπορώ μόνο να μαντέψω την φρίκη των ανθρώπων της NSA, αυτών που γνώριζα, τους πρώην συναδέλφους μου, τους φίλους μου, τους καθηγητές μου, και τους μέντορες μου. Σε αντίθεση με μένα, έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της εργασιακής τους ζωής, βοηθώντας την NSA να οικοδομήσει την εξουσία της, μόνο για να δουν μετά από χρόνια την εργασία τους να χρησιμοποιείται με έναν τρόπο που ποτέ δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Θα μπορούσαν να μιλήσουν για τον τρόπο που παραβιάστηκε η συμφωνία, το απόρρητο και η τιμή τους. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι καθηγητές που ξέρω απο πανεπιστήμια όλης της χώρας θα παραμείνουν σιωπηλοί για τις καταχρήσεις της NSA που σφετερίζεται το έργο τους.

Θα μιλήσουν;

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS