ΑρχικήinetΠερί Snowden, Cameron και το τέλος του παγκόσμιου Ιστού

Περί Snowden, Cameron και το τέλος του παγκόσμιου Ιστού

censorshipΕίχαμε αναφέρει σε προηγούμενες δημοσιεύσεις για τα μέτρα που έχουν πάρει οι ISPs στο Ηνωμένο Βασίλειο για να περιορίσουν την πρόσβαση των χρηστών, σε ορισμένες ιστοσελίδες διαμοιρασμού torrent. Αργότερα δημοσιεύσαμε στις Απόψεις ποια είναι η άποψη μας για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης Cameron, που έχουν σαν στόχο να “εξαφανίσουν” το πορνό από το διαδίκτυο της Βρετανίας.

Ναι συμφωνούμε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει πάνω σε ορισμένα θέματα και έχουμε προτείνει και λύσεις. Είναι ουτοπία να πιστεύεις ότι κυνηγώντας τις ιστοσελίδες που μοιράζουν πορνό ή τα torrent sites με μπλοκάρισμα μέσω των IPS θα έχεις αποτελέσματα. Το Torrentfreak σήμερα δημοσίευσε για μια νέα υπηρεσία που παρακάμπτει κάθε περιορισμό από όποια κυβέρνηση και αν έρχεται. Ονομάζεται Immunicity και προς το παρόν δεν μπορεί να την σταματήσει τίποτα. Το γνωστό κυνηγητό γάτας και ποντικιού, που τόσες φορές έχουμε δει να συμβαίνει.  Μετά από λίγο καιρό θα μπορέσουν να την σταματήσουν, αλλά θα ανακαλυφθεί κάτι νέο…

Μάλλον κάτι γίνεται εδώ και ίσως δεν του έχουμε δώσει την απαραίτητη σημασία. Οι δημοσιεύσεις του τελευταίου μήνα περιστρέφονται γύρω από το άσυλο του Edward Snowden. Θα το πάρει ή δεν θα το πάρει;

Ενώ στην αρχή το σοκ της παγκόσμιας κοινότητας ήταν η συμπεριφορά των μυστικών υπηρεσιών της Αμερικής, κατά έναν παράδοξο τρόπο το ενδιαφέρον και η παγκόσμια ειδησεογραφία έχει στραφεί στο αν τελικά καταφέρει να πάρει άσυλο ο Snowden, ή όχι.

Κάτι χάνουμε κυρίες και κύριοι.

Τα νομοσχέδια SOPA – PIPA – ACTA υπάρχουν και αν δεν έχουν περάσει επίσημα έως σήμερα, αρχίζουν να εφαρμόζονται με άλλους πιο πλάγιους και διπλωματικούς τρόπους.

Τα νέα δεν είναι ο Snowden ή ο κάθε Snowden. Ο Snowden έπραξε αυτό που έπραξε για μας παρουσιάσει τι πραγματικά συμβαίνει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Άλλοι τον κατηγορούν και άλλοι τον υμνούν και αγωνιούν για την τύχη του. Θα έπρεπε όμως να σκεφτούμε και την δική μας τύχη όπως και την τύχη του Internet.

Ο Sir Tim Berners-Lee, ιδρυτής του Internet έχει στείλει ήδη προειδοποιήσεις.

Ο Sir Tim Berners-Lee δήλωσε ότι το World Wide Web είναι αντιμέτωπο με μια “σημαντική” απειλή που προέρχεται από αυτούς που προσπαθούν να το ελέγξουν στα κρυφά. Σύμφωνα με τον Berners, οι νόμοι, όπως τον SOPA, ACTA είναι φτιαγμένοι ακριβώς για αυτό:

“Εάν μπορείτε να ελέγξετε το Internet, αν μπορείτε να “πειράξετε” αυτά που λέει ο κόσμος, ή να παρακολουθήσετε κάθε είδους επικοινωνία, είναι ένα πολύ είναι πολύ ισχυρό όπλο…που αν το πάρει μια διεφθαρμένη κυβέρνηση, θα τους δώσει τη δυνατότητα να παραμείνουν στην εξουσία για πάντα”, ανέφερε.

Οι δηλώσεις του ήρθαν αμέσως μετά τις ειδήσεις σχετικά με το πρόγραμμα PRISM της NSA. Όπως αναφέραμε σε προηγούμενες δημοσιεύσεις το PRISM μπορεί να έχει ένα τεράστιο όγκος προσωπικών πληροφοριών από εταιρείες όπως την Google, το Facebook, τη Microsoft, την Apple και άλλες

Οι περιορισμοί στο Ηνωμένο βασίλειο που σε λίγο θα προσφέρουν πρόσβαση μόνο εκεί που επιλέγει η κυβέρνηση, η αναγγελίες του Ιράν ότι ετοιμάζει δικό του τοπικό διαδίκτυο, Το Great Firewall της Κίνας, οι νόμοι της Αμερικής – αυτοί που γνωρίζουμε αλλά και αυτοί που λειτουργούν υπόγεια. Μήπως όλα αυτά είναι σημάδια που μαρτυρούν το μέλλον του παγκόσμιου Ιστού;. Θα συνεχίσει να είναι παγκόσμιος ή θα γίνει τοπικός ιστός και θα υπόκειται στους νόμους της κάθε πουριτανής κυβέρνησης;

Βασικός  στόχος των νομοσχεδίων που αναφέραμε είναι η διακυβέρνηση του Internet. Επειδή όμως σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν αντιδράσεις (ποια Ευρωπαϊκή κυβέρνηση θέλει την Αμερική να διαχειρίζεται τον παγκόσμιο Ιστό;)  το διαίρει και βασίλευε ίσως να είναι μια λύση που εξυπηρετεί τους πάντες. Μήπως είναι είναι ήδη εδώ, ή τουλάχιστον μήπως αρχίζουν να διακρίνονται τα σημάδια του.

Μήπως τελικά αυτό που χάνουμε, είναι το Internet στην μορφή που το γνωρίσαμε;

Γιώργος – iGuRu.gr

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS