ΑρχικήinetUsenet τι είναι και γιατί πρέπει να το γνωρίσουμε

Usenet τι είναι και γιατί πρέπει να το γνωρίσουμε

Όσο συνωμοσιολογικό και αν ακούγεται, το μόνο βέβαιο είναι πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την ανοχή και απάθεια μας, θα οδηγηθούμε σε εποχές σκοταδισμού.
Αρκετοί θα έχετε δει το Matrix και προφανώς θα γνωρίζετε και την αλληγορία με την θεωρία του σπηλαίου του Πλάτωνα (δείτε το σχετικό βίντεο, αν δεν γνωρίζετε).

Μια ομάδα ανθρώπων ζει όλη της τη ζωή αλυσοδεμένη σε ένα σπήλαιο έχοντας πίσω της μια φλόγα. Οι άνθρωποι περνούν όλη τους τη ζωή βλέποντας μόνο τις σκιές τους και πιστεύουν ότι αυτός είναι ο πραγματικός κόσμος. Κάποιος που κατάφερε και βγήκε έξω από την σπηλιά αν και εντυπωσιάστηκε, προτίμησε να επιστρέψει πίσω. Στον δημιουργημένο κόσμο που είχε γνωρίσει μέσα στη σπηλιά.

Ακριβώς αυτό συμβαίνει και σήμερα, με τη διαφορά πως στη περίπτωση μας η φλόγα έχει αντικατασταθεί από τη λάμψη της τηλεοπτικής οθόνης.

1Usenet
Στον κόσμο του Matrix, το καθεστώς έχει δημιουργήσει ένα νέο είδος εικονικής πραγματικότητας στο οποίο ο άνθρωπος δεν μπορεί πλέον να διακρίνει αν βιώνει την πραγματικότητα ή την προσομείωσή της, αποτρέποντας έτσι την εξέγερση. Έτσι, ένα καθεστώς έξυπνων μηχανών κρατά τους ανθρώπους σκλαβωμένους για να εκμεταλλεύεται τον “βιοηλεκτρισμό” τους .
Στη δική μας πραγματικότητα (;), οι… έξυπνες μηχανές είναι οι τεχνοκράτες και η απορρόφηση βιοηλεκτρισμού, θα μπορούσε να εξομοιωθεί με την παραγωγή (=εργασία =εργατικό δυναμικό).
Και σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι οι άνθρωποι να μην ανταλλάσσουν μεταξύ τους τίποτα. Καμία ιδέα, κανένα κείμενο, κανένα βιβλίο, κανένα αρχείο. Τίποτα. Τα μόνα που θα πρέπει να αναμασούν, είναι τα όσα τους δίνει το σύστημα.
Όμως, όπως και στο Matrix, έτσι και τώρα υπάρχουν σημεία του διαδικτύου όπου δε μπορούν να ελεγχθούν, δε μπορούν να περιοριστούν. Κάποια μέρη όπου οι άνθρωποι συνομιλούν, ανταλλάσσουν, οργανώνονται.
Αυτά τα μέρη που δεν είναι γνωστά και ορατά, θα πρέπει σύντομα να τα μάθουμε όλοι, καθώς το διαδίκτυο που γνωρίζουμε βαδίζει στον απόλυτο έλεγχο και άμεση ταυτοποίηση των χρηστών. Το τι θα είναι νόμιμο και τι όχι εξαρτάται από αυτούς που έχουν τη δύναμη να φτιάχνουν τους νόμους. Εμείς όμως είμαστε, θα πρέπει πάντα να είμαστε, από την άλλη πλευρά. Την πλευρά της ηθικής αυτής που δεν έχουν οι νόμοι και οι άπληστοι άνθρωποι πίσω από αυτούς.
Θεωρούμε απολύτως αναγκαίο τον διαμοιρασμό ανάμεσα στους ανθρώπους, καθώς εκεί θα βρίσκεται και η γνώση η οποία πρέπει να είναι δικαίωμα όλων και όχι των μόνο των αρπακτικών.
Το διαδίκτυο, ακόμα και αν στην ΕΛ-λάδα, το γνωρίσαμε τα τελευταία 10-12 χρόνια σε μαζικό επίπεδο, υπάρχει δεκαετίες πιο πίσω και η δομή του είναι τέτοια, ώστε ο μόνος τρόπος για να ελεγχθεί και να φιμωθεί, είναι να το “βγάλουν από την πρίζα”.
Έχουμε αναφερθεί πιο παλιά, τόσο στο Deep Web που μας μεταφέρει στις σκοτεινές μεριές του διαδικτύου, όσο και στον Torrent διαμοιρασμό, μα και σε κάθε σχετικό θέμα που αφορά ανωνυμία στη περιήγηση και στις επικοινωνίες μας στο διαδίκτυο.
Σήμερα θα μιλήσουμε για κάτι που οι πιο νέοι ίσως να μη γνωρίζουν, κάποιοι παλιότεροι όμως, θα το θυμούνται και μπορεί, εκείνες τις εποχές, να το είχαν χρησιμοποιήσει η και να συνεχίζουν ακόμα. Μιλάμε για το Usenet (πληροφορίες έχουν αντληθεί από το chdcomputers.gr).
Στο άρθρο περιλαμβάνονται, όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε σχετικά με το Usenet, τη χρήση του, εφαρμογές γι’ αυτό τόσο για το desktop, όσο και για το Android σας, ώστε να ξεκινήσετε:
Τι είναι το Usenet:

Πρόκειται για μια τεχνολογία η οποία έρχεται από πολύ παλιά (τεχνολογικά) και συγκεκριμένα, κάπου στην αρχή της δεκαετίας του 1980, την οποία δημιούργησαν δυο, τότε, τελειόφοιτοι φοιτητές του Duke University, τους: Tom Truscott και Jim Ellis και δημιουργήθηκε πάνω στο ίδιο πρωτόκολλο επικοινωνίας που στηρίζεται το e-mail και άλλες λειτουργίες του διαδικτύου.
Οι χρήστες του usenet μπορούν να διαβάζουν (read) και να “ανεβάζουν” (post) μηνύματα ή αρχεία, τα οποία ονομάζονται άρθρα (articles) ή posts, σε μία ή περισσότερες κατηγορίες που ονομάζονται “ομάδες συζήτησης” (newsgroups). Σε εκείνες τις εποχές αυτός ήταν και ο τρόπος επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών. Τα forums, των οποίων το usenet ήταν ο πρόδρομος ήρθαν αργότερα.
Η βασική διαφορά μεταξύ των αντίστοιχων συστημάτων και του usenet είναι η απουσία ενός κεντρικού server και ενός αποκλειστικού διαχειριστή. Τα posts στο usenet διανέμονται μεταξύ χιλιάδων servers σε ολόκληρο το κόσμο, οι οποίοι αποθηκεύουν τα δεδομένα και τα προωθούν ο ένας στον άλλο με τέτοιο τρόπο ώστε είναι αδύνατο ένα μήνυμα να “μπλοκαριστεί” ή να διαγραφεί από όλους. Η διαδικασία μεταφοράς των δεδομένων μεταξύ των servers ονομάζεται “ροή δεδομένων” (news feeds).
Πιο απλά, μόλις κάποιος χρήστης κάνει post ένα μήνυμα στο usenet αυτό αμέσως μπαίνει στα feeds με αποτέλεσμα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να έχει αντιγραφεί σε όλους τους usenet servers του κόσμου. Κανείς δεν μπορεί να “επέμβει” στην διαδικασία αυτή ούτε ακόμα και ο δημιουργός του μηνύματος. Αυτό σημαίνει ότι από τι στιγμή που γίνεται ένα post τότε δεν μπορεί να διαγραφεί ούτε από τον δημιουργό του.
Ο κάθε usenet server αποθηκεύει τα μηνύματα για ορισμένο χρονικό διάστημα το οποίο ποικίλει από server σε server. Άλλοι “κρατάνε” τα posts για μερικές μέρες και άλλοι για μερικά χρόνια. Επίσης αν ένας διαχειριστής ενός usenet server αποφασίσει να διαγράψει κάποιο post μπορεί να το κάνει μόνο στον δικό του server και η διαγραφή δεν μεταδίδεται. Δηλαδή το post που διέγραψε ένας server παραμένει άθικτο σε χιλιάδες άλλους. Το ίδιο συμβαίνει και αν ένας από τους servers καταστραφεί, απλά δεν επηρεάζεται ολόκληρο το usenet. Το γεγονός αυτό καθιστά το usenet ένα εντελώς ανεξέλεγκτο και αδύνατον να λογοκριθεί σύστημα ανταλλαγής πληροφορίας.

2Usenet-Technical-Architecture
Δομή του usenet

Το σύστημα του usenet αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία: α) Οι usenet servers. β) Τα newsgroups και γ) Τα posts. Ας δούμε τί ρόλο παίζει το καθέ ένα από αυτά τα στοιχεία:

Usenet Server. Πρόκειται για έναν κεντρικό υπολογιστή (server) τοποθετημένο κάπου στον κόσμο. Δουλειά του είναι να αποθηκεύει και να διατηρεί για κάποιο χρονικό διάστημα, στους σκληρούς του δίσκους, τα posts που γίνονται από τους χρήστες του usenet σε διάφορα newsgroups. Επίσης ο server πρέπει να διατηρεί μία λίστα με όλα τα newsgroups που έχει αποθηκευμένα και τέλος η βασικότερη αποστολή του είναι να συγχρονίζει το περιεχόμενο του με άλλους usenet servers ανά τον κόσμο. Για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στο περιεχόμενο του usenet θα πρέπει υποχρεωτικά να συνδεθεί σε κάποιον server.

Newsgroup. Στα Ελληνικά λέγεται “ομάδα συζήτησης”. Πρόκειται για την οργανωτική οντότητα των posts. Φανταστήτε το σαν έναν φάκελο αρχείων στον οποίο τοποθετείτε αρχεία σχετικά με ένα κοινό θέμα. Για παράδειγμα το newsgroup “alt.binaries.music.classical” περιέχει posts που έχουν να κάνουν με την κλασσική μουσική. Η δημιουργία ενός newsgroup γίνεται σε έναν από τους usenet servers, κατόπιν δημόσιας συζήτησης με τους ενδιαφερόμενους χρήστες και στη συνέχεια “μεταδίδεται” στο παγκόσμιο δίκτυο του usenet.

Post. Στα Ελληνικά θα το βρείτε και σαν “ανάρτηση” ή “άρθρο”. Πρόκειται για περιεχόμενο που δημιουργούν οι χρήστες και στη συνέχεια το τοποθετούν σε ένα ή περισσότερα newsgroups σχετικά με το θέμα που πραγματεύεται. Ουσιαστικά υπάρχουν δύο τύποι posts, τα posts κειμένου (text) και τα posts αρχείων (binary).

Όπως μπορείτε να καταλάβετε η δομή του usenet είναι πάρα πολύ απλή. Ένας χρήστης συνδέεται σε έναν από τους servers (είτε επώνυμα είτε ανώνυμα), στη συνέχεια δημιουργεί ένα post με το περιεχόμενο που θέλει και τέλος το τοποθετεί σε ένα ή περισσότερα newsgroups. Από τη στιγμή που θα κάνει το post και μετά δεν έχει κανένα έλεγχο πλέον, ούτε μπορεί να το διαγράψει ούτε και να το τροποποιήσει. Μέσα σε μερικές ώρες το post αυτό θα “πάει” σε όλους τους servers του usenet. Αυτή η διαδικασία στηρίζεται στο ίδιο πρωτόκολλο που λειτουργεί και το e-mail. Μόλις στείλετε ένα e-mail σε κάποιον τελείωσε, μετά δεν μπορείτε να το διαγράψετε από τον server του παραλήπτη.
Τί είναι το post και από τό αποτελείται:

Το post είναι η τελική πληροφορία που υπάρχει στο usenet. Επειδή το usenet βασίζεται στο πρωτόκολλο του e-mail το post μοιζεί πολύ με ένα μήνυμα e-mail. Αποτελείται δηλαδή από ένα θέμα, το σώμα του μηνύματος, ενδεχομένως από κάποιο επισυναπτόμενο αρχείο και από κάποιες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του, το newsgroup που ανήκει κτλ.
Ουσιαστικά υπάρχουν δύο τύποι post. Αυτά που περιέχουν μόνο κείμενο και ονομάζονται text posts και αυτά που περιέχουν αρχεία και ονομάζονται binary posts.
Η ανατομία ενός text post είναι πολύ απλή, στο σώμα του βρίσκεται το κείμενο που έχει γράψει ο χρήστης που το “ανέβασε” και στο θέμα του υπάρχει μία σύντομη περιγραφή για το τί περιέχει.
Τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα όσον αφορά τα binary posts. Επειδή το usenet είναι σχεδιασμένο για μεταφορά και αποθήκευση κειμένου δεν επιτρέπει την ατόφια μεταφορά αρχείων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αναπτυχθούν διάφορες μέθοδοι ενσωμάτωσης αρχείων μέσα στο κείμενο με χρήση διαφόρων αλγόριθμων κωδικοποίησης. Έτσι τα posts που περιέχουν μεγάλα αρχεία (ταινίες, μουσική κτλ) μπορεί να είναι χωρισμένα σε κομμάτια, τα λεγόμενα multi parts posts. Μην αποθαρρύνεστε από αυτό, τα σημερινά προγράμματα πρόσβασης διαχειρίζονται αυτές τις λεπτομέρειες αυτόματα.
usenet servers

Οι usenet servers βρίσκονται παντού. Σε πανεπιστήμια, σε data centers των παρόχων υπηρεσιών internet (ISPs), σε εταιρείες λογισμικού και όχι μόνο, σε σπίτια χρηστών και όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε. Στην πραγματικότητα ο αριθμός των servers του usenet είναι άγνωστος. Επίσης οι servers αλλάζουν καθημερινά τόσο σε αριθμό όσο και σε τοποθεσίες.
Σε γενικές γραμμές όμως υπάρχει ένας usenet server σε κάθε “ενδιαφέρον” σημείο πρόσβασης. Για παράδειγμα η Microsoft, η IBM, η Intel και άλλες μεγάλες εταιρείες έχουν δικούς τους δημόσιους usenet servers προκειμένου να παρέχουν στους πελάτες τους περισσότερα σημεία υποστήριξης. Όλοι σχεδόν οι ISP (Internet Service Providers) έχουν το δικό τους usenet server και επίσης τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν και αυτά τον δικό τους server. Τέλος υπάρχουν εταιρείες που ασχολούνται αποκλειστικά με την παροχή πρόσβασης στο usenet και έχουν τους δικούς τους servers.
Όσον αφορά το περιεχόμενο που έχει ο κάθε server αυτό εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Πρώτα απ’ όλα εξαρτάται από τον διαχειριστή του συγκεκριμένου server ο οποίος αποφασίζει ποια newsgroups θα περιλαμβάνει. Επίσης αποφασίζει τί τύπους posts θα περιλαμβάνει (text ή binary ή και τα δύο). Τέλος αποφασίζει το χρονικό διάστημα για το οποίο θα διατηρούνται τα posts. Για παράδειγμα ο usenet server της Otenet “φιλοξενεί” περίπου 30.000 newsgroups αλλά μόνο posts με κείμενο (όχι με αρχεία) και τα διατηρεί για περίπου 2 χρόνια.
Άλλοι servers κυρίως εμπορικοί φιλοξενούν περίπου 90.000 newsgroups με text και binary posts και διατηρούν τα μεν binary (με αρχεία) περίπου 2 χρόνια και τα text πολύ περισσότερο.
Η πρόσβαση στους servers είναι είτε ανώνυμη είτε επώνυμοι είτε περιορισμένοι από άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα στον server της Otenet η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο σε χρήστες internet της εταιρείας αλλά χωρίς κωδικό πρόσβασης ενώ στους περισσότερους servers των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων η πρόσβαση είναι ελεύθερη σε όλους χωρίς κωδικούς. Τέλος, στους εμπορικούς servers η πρόσβαση είναι μόνο για χρήστες που έχουν συνδρομή και γίνεται με κωδικό πρόσβασης.

Σχετικά με την επιλογή ενός server καλό είναι να γνωρίζουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητήσουμε:

1. Binary Posts

Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι αν ο server “φιλοξενεί” binary posts. Στα προηγούμενα άρθρα μας μάθαμε ότι τα binary posts είναι αυτά που περιέχουν αρχεία. Εικόνες, βίντεο, ήχους, προγράμματα κτλ. Τα binary posts καταλαμβάνουν πολύ χώρο στον σκληρό δίσκο (μία ταινία high definition θέλει περίπου 8 – 10GB) και για το λόγο αυτό δεν “φιλοξενούνται” σε όλους τους servers. Άρα λοιπόν αν σας ενδιαφέρει το “κατέβασμα” τέτοιων αρχείων θα πρέπει να βρείτε έναν server που να “φιλοξενεί” binary posts. Συνήθως οι ελεύθεροι servers δεν “φιλοξενούν” binary posts ή “φιλοξενούν” πολύ λίγα σε σχέση με τους εμπορικούς.

2. Retention

Πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό ενός server είναι το retention (διατήρηση) των posts. Επειδή καθημερινά στο usenet γίνονται μερικά εκατομμύρια posts, πολλοί από τους servers διαγράφουν παλαιότερα posts προκειμένου να “φιλοξενήσουν” τα νεότερα. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στους servers που έχουν περιορισμένη χωρητικότητα. Το retention μετριέται σε μέρες και ποικίλει ανάλογα με τον server και τον τύπο του post. Για παράδειγμα, τα text posts διατηρούνται για περισσότερο χρόνο από ότι τα binary posts. Συνήθως στους ελεύθερους servers το retention για τα text posts είναι περίπου 1000 μέρες ενώ για τα binary posts είναι μόλις 1 – 5 μέρες, στους εμπορικούς το retention ανεβαίνει κατακόρυφα φτάνοντας για τα text posts τις 4000 – 5000 μέρες και τις 1000 – 2000 μέρες για τα binary posts.

3. Completion

Το completion (ολοκλήρωση) είναι το τρίτο χαρακτηριστικό που πρέπει να πληρεί ένας server για να είναι καλός. Η ολοκλήρωση μετριέται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και αναφέρεται στα ολοκληρωμένα binary posts που “φιλοξενούνται” στον server. Πολλά binary posts (ιδιαίτερα οι ταινίες και τα DVD) αποτελούνται από πολλά κομμάτια (multi parts posts), αυτά τα κομμάτια μερικές φορές “ανεβαίνουν” στον server σε διαφορετικές ημερομηνίες με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος κάποια από αυτά να διαγραφούν λόγω του retention. Πολλοί servers και ιδιαίτερα οι εμπορικοί, έχουν ειδικό λογισμικό που “κρατάει” αυτά τα posts ολοκληρωμένα έτσι μπορούν και προσφέρουν μέχρι και 99% completion.

4. Connection Speed

Το internet σήμερα ορίζεται από την ταχύτητα. Ένας usenet server που δεν έχει γρήγορη σύνδεση με το internet είναι ουσιαστικά άχρηστος. Ευτυχώς οι περισσότεροι servers έχουν ικανοποιητικές ταχύτητες σύνδεσης, παρόλα αυτά όμως η ταχύτητα σύνδεσης (Connection Speed) είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να αναζητήσετε.

5. Connections number

Ο αριθμός των ταυτόχρονων συνδέσεων ανά χρήστη που υποστηρίζει ένας server είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την διατήρηση της υψηλής ταχύτητας ενός download. Οι περισσότεροι ελεύθεροι servers προσφέρουν 2 – 3 ταυτόχρονες συνδέσεις ανά χρήστη ενώ οι εμπορικοί προσφέρουν από 15 και πάνω.

6. Download limit

Πρόκειται για το σημαντικότερο ίσως χαρακτηριστικό για την επιλογή ενός usenet server. Το Download limit (όριο “κατεβάσματος”) είναι τα gigabytes ανά μήνα που μπορεί να “κατεβάσει” κάποιος χρήστης. Αναφέρεται στα binary posts και οι περισσότεροι ελεύθεροι servers έχουν πάρα πολύ χαμηλά όρια, της τάξης των 1 – 2GB. Από την άλλη πλευρά οι εμπορικοί servers προσφέρουν πακέτα που ξεκινούν από 20GB μέχρι απεριόριστα.

7. Location

Για τους χρήστες μικρών χωρών όπως η Ελλάδα, η τοποθεσία του server έχει ιδιαίτερη σημασία. Για παράδειγμα αν βρείτε έναν server ο οποίος προσφέρει πάρα πολύ καλά χαρακτηριστικά αλλά βρίσκεται στην Ινδία, το πιο πιθανόν να σας είναι άχρηστος λόγω της μικρής ταχύτητας σύνδεσης που έχει η Ελλάδα με την Ινδία. Για το λόγο αυτό είναι πολύ βασικό ο server που θα επιλέξετε να είναι σε κάποια χώρα με την οποία έχουμε απ’ ευθείας σύνδεση όπως η Αμερική και οι περισσότερες μεγάλες χώρες της Ευρώπης.

Θεωρητικά, τα καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά τα προσφέρουν οι εμπορικοί servers. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι ελεύθεροι δεν είναι καλοί. Βασικά η επιλογή ενός ελεύθερου ή εμπορικού server εξαρτάται από τη χρήση που θέλετε να κάνετε.
Αν είστε χρήστης που δεν τον ενδιαφέρουν τα binary posts, δηλαδή θέλετε να χρησιμοποιήσετε το usenet για πρόσβαση σε άρθρα κειμένου τότε ο οποιοσδήποτε ελεύθερος server είναι αρκετός. Επίσης μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε πολλά από τα newsgroups μέσω του Internet χωρίς να χρειάζεστε κάποιο ειδικό πρόγραμμα client. Ένα πολύ καλό παράδειγμα τέτοιας πρόσβασης είναι οι “Ομάδες Google“.
Από την άλλη, αν είσαστε χρήστης που τον ενδιαφέρει να “κατεβάζει” αρχεία επιλέγοντας από μία τεράστια ποικιλία με τη μεγαλύτερη ταχύτητα που μπορεί να “πιάσει” η σύνδεση σας τότε η επιλογή ενός εμπορικού server είναι μονόδρομος. Τα πακέτα που προσφέρουν οι εμπορικοί servers είναι αρκετά φθηνά και αν το ψάξετε λίγο θα ανακαλύψετε, όπως και εμείς, ότι τελικά είναι πολύ φθηνότερα και πιο αξιόπιστα από άλλες παρόμοιες υπηρεσίες του internet όπως είναι το rapidshare και άλλα τέτοια site. Εννοείται πως το usenet δεν συγκρίνεται με τα p2p δίκτυα και ότι είναι πολύ πιο αξιόπιστο και γρήγορο.

Συνεπώς, η επιλογή ενός usenet server είναι ανάλογη με το τί χρήση θέλετε να κάνετε. Ένας εμπορικός server είναι απαραίτητος για το “κατέβασμα” αρχείων με μεγάλες ταχύτητες ενώ για χρήση των text posts ένας οποιοσδήποτε ελεύθερος server είναι αρκετός. Ένας εμπορικός server κοστίζει χρήματα τα οποία όμως δεν είναι πολλά σε σχέση με αυτά που προσφέρει ιδιαίτερα αν είστε επαγγελματίας ή ασχολείστε ερασιτεχνικά μεν αλλά σοβαρά δε με την κατηγορία που σας ενδιαφέρει.
Περιεχόμενο του Usenet

Για το τι μπορεί να βρει κάποιος στο Usenet, μπορεί να συνοψιστεί με λίγες λέξεις:

[box style=”black info rounded” ]Τα πάντα. Όσα φαντάζεται μα και αυτά που δεν φαντάζεται![/box]

Το γεγονός ότι δεν ελέγχεται από πουθενά έχει οδηγήσει στο να περιέχει από άρθρα με επιστημονικές πληροφορίες μέχρι ότι αρχείο ήχου, εικόνας και βίντεο μπορείτε να φανταστείτε. Τα posts γίνονται σε μία ή περισσότερες κατηγορίες που ονομάζονται newsgroups. Αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο το usenet υπάρχουν περίπου 100.000 newsgroups με το καθένα να φιλοξενεί από μερικές δεκάδες μέχρι μερικά εκατομμύρια άρθρα. Τα newsgroups είναι οργανωμένα σε μία ιεραρχική δομή η οποία “δείχνει” το τί τύπου posts περιεχόνται σε κάθε newsgroup. Για παράδειγμα ένα από τα newsgroup του usenet είναι το microsoft.public.excel.programming, από το όνομα του μπορούμε να καταλάβουμε ότι έχει δημιουργηθεί από την Microsoft, ότι είναι δημόσιο (public), ότι αναφέρεται στο Excel και τέλος ότι περιέχει posts σχετικά με τον προγραμματισμό στο Excel. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το alt.comp.hardware.overclocking το οποίο ξεκινάει με την λέξη alt που είναι συντομογραφία της λέξης alternate (εναλλακτικός). Η κατηγορία alt είναι η δημοφιλέστερη στο usenet καθώς δεν έχει δημιουργηθεί από κάποια εταιρεία ή άλλο οργανισμό αλλά από τους ίδιους τους χρήστες, κατά συνέπεια ο καθένας έχει πρόσβαση. Στο παράδειγμα μας λοιπόν βλέπουμε ότι το newsgroup alt.comp.hardware.overclocking αναφέρεται σε υπολογιστές (comp(uters)), σε θέματα υλικού (hardware) και περιέχει posts σχετικά με τον υπερχρονισμό (overclocking).
Μερικά άλλα παραδείγματα των newsgroups είναι: alt.binaries.hdtv το οποίο περιέχει posts σχετικά με high definition τηλεοπτικά προγράμματα, alt.binaries.dvd το οποίο περιέχει posts σχετικά με ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει σε dvd, alt.binaries.games.pc το οποίο περιέχει posts σχετικά με παιχνίδια για pc, alt.binaries.games.xbox το οποίο περιέχει posts σχετικά με παιχνίδια για xbox, alt.binaries.mp3 το οποίο περιέχει posts σχετικά με αρχεία ήχου σε μορφή mp3 κλπ.
Υπέρ και κατά του Usenet

Το γεγονός ότι το usenet είναι χωρίς έλεγχο, όπως και το μεγαλύτερο κομμάτι του internet, δημιουργεί διάφορα πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Φανταστείτε για παράδειγμα έναν γρήγορο αυτοκινητόδρομο χωρίς κανένα περιοριστικό μέτρο η αστυνόμευση. Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι μπορείτε να τρέχετε όσο θέλετε και να φτάνετε γρήγορα στη δουλειά σας αλλά από την άλλη υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρού τροχαίου ατυχήματος. Έτσι ακριβώς είναι και το usenet. Από τη μία μπορείτε να βρείτε πολύτιμες πληροφορίες και αρχεία για σχεδόν τα πάντα από την άλλη όμως μπορεί να “πέσετε” πάνω σε παράνομο ή επικίνδυνο περιεχόμενο.
Πλεονεκτήματα του usenet:

Τεράστια ποσότητα πληροφορίας.
Ανώνυμη πρόσβαση.
Δυνατότητα “κατεβάσματος” αρχείων με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.
Δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων και γνώσεων με άλλους χρήστες.
Δεν υπάρχει λογοκρισία ή άλλου τύπου έλεγχος.
Δυνατότητα ασφαλούς πρόσβασης μέσω SSL.

Μειονεκτήματα του usenet:

Μεγάλες ποσότητες με προσβλητικό, παράνομο, επικίνδυνο και άχρηστο περιεχόμενο.
Η πρόσβαση στους servers που διατηρούν τα περισσότερα posts για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δεν είναι δωρεάν (premium servers).
Δεν υπάρχει η δυνατότητα επαλήθευσης κάποιου post. Για παράδειγμα αν βρείτε ένα άρθρο με οδηγίες για την κατασκεύη ενός φαρμάκου, δεν είναι δυνατόν να
επαληθεύσετε την εγκυρότητα του εκτός και αν ο ίδιος ο συγγραφέας παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για αυτό τον σκοπό.
Το μεγαλύτερο μέρος της πληροφορίας του είναι στην Αγγλική γλώσσα.

Γενικά το usenet “κληρονομεί” τις ίδιες απαιτήσεις προσοχής και αξιολόγησης, από πλευράς του χρήστη, που έχει και ολόκληρο το internet. Εσείς δηλαδή είστε υπεύθυνος για την αξιολόγηση της κάθε πληροφορίας που λαμβάνετε από αυτό. Άλλωστε και σε αυτή τη περίπτωση μιλάμε για μια περίπτωση από “Βαθύ Διαδίκτυο“, οπότε κάποια πράγματα που ισχύουν εκεί, έχουν να κάνουν και με το Usenet, τ’ οποίο άλλωστε προυπάρχει όλων των υπολοίπων.

3Usenet
Πρόσβαση στο usenet:

Η πρόσβαση στο περιεχόμενο (στα posts) του usenet γίνεται μέσω ειδικών προγραμμάτων που ονομάζονται usenet clients ή news clients. Υπάρχουν πάρα πολλά προγραμμάτα για αυτό το σκοπό άλλα είναι δωρεάν και άλλα με πληρωμή. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα πρόσβασης σε κάποια newsgroups μέσω ιστοσελίδων που είναι φτιαγμένες ειδικά για αυτό το σκοπό. Γενικά η πρόσβαση στο usenet ποικίλει ανάλογα με το τί πληροφορίες θέλετε να βλέπετε και αν θέλετε να συμμετέχετε στις συζητήσεις ή όχι.

Η πιο πετυχημένη “συνταγή” πάντως για πρόσβαση στο usenet είναι η παρακάτω:

Λήψη και εγκατάσταση ενός usenet client.
Εύρεση του κατάλληλου server (ανάλογα με το περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει).
Ρύθμιση του server στο πρόγραμμα πρόσβασης.
Επιλογή των newsgroups που θέλετε.
“Κατέβασμα” των περιεχομένων που θέλετε.

Εφαρμογές για το Usenet:

Κάποιες γνωστές εφαρμογές, είναι το Unison και το GrabIt, σε OSX και Windows, αντίστοιχα. Λαμβάνοντας ως δεδομένο πως την εποχή που αναπτυσσόταν το διαδίκτυο και η τεχνολογία, το Unix ήταν κυρίαρχο, μα και πως αργότερα μεγάλο μέρος του Linux, αναπτύχθηκε και μέσα από το Usenet, είναι εύκολο να καταλάβουμε πως κάτι τέτοιο υπάρχει τόσο στο Linux, όσο και σε οποιοδήποτε άλλο Unix based λειτουργικό σύστημα, ακόμα και μέσα από τη γραμμή εντολών. Ωστόσο επειδή μιλάμε για κάτι που πρέπει να είναι προσιτό σε όλους, είναι διαθέσιμες και εφαρμογές με γραφικό περιβάλλον, ώστε να έχουμε πρόσβαση στο χαώδες Usenet, στις λίστες ενδιαφέροντος μας, ν’ αναζητήσουμε και να κατεβάσουμε η ανεβάσουμε υλικό, καθώς και να συνομιλήσουμε και με άλλους ανθρώπους των ιδίων ενδιαφερόντων.
Στο Linux, υπάρχουν κάμποσες εφαρμογές του είδους, μα πιστεύω πως ξεχωρίζουν το LottaNZB και το Pan Newsreader, με το πρώτο να ξεχωρίζει.
Για το δεύτερο δεν είμαι βέβαιος, αν υπάρχει στους διαχειριστές πακέτων όλων των διανομών (λογικά θα πρέπει), ωστόσο το LottaNSB, θα το βρει, αν κάνετε αναζήτηση με τ’ όνομα του, στον διαχειριστή πακέτων της διανομής σας (Κέντρο Λογισμικού, Yum, Yast, Synaptic, Software Manager, κλπ).
Μπορείτε βέβαια να το κατεβάσετε και από την σελίδα του, όπου έχει και έτοιμα πακέτα για πολλές διανομές (διπλό κλικ μόλις κατέβει, για εγκατάσταση):

DOWNLOAD

Για Ubuntu και παράγωγες διανομές, μπορείτε να κάνετε κλικ στο ακόλουθο link:

UCS
Στη συνέχεια, μπορείτε να το καλέσετε από το μενού σας, η μέσω dash σε Ubuntu.

Αρκεί να του περάσετε τις διευθύνσεις κάποιων server usenet (αν κάνετε αναζήτηση στο διαδίκτυο για usenet servers list, θα βρείτε πολύ υλικό), μα όπως είπαμε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αυτόν του πανεπιστημίου αθηνών (ntua.gr):

4lottanzb

Ο έλεγχος λήψης και μετάδοσης, υπάρχει στην εργαλειοθήκη της εφαρμογής, όπου βλέπετε την πρόοδο της κατάστασης:

5Usenet
Η εφαρμογή, θα σας δώσει και εικονίδιο στο panel σας, για γρήγορη πρόσβαση, ενώ από τις ρυθμίσεις της μπορείτε να κάνετε μικρο-επεμβάσεις, καθώς και να ενεργοποιήσετε plugins:

lottanzb1

-Δείτε το και στη πράξη:

Υπάρχει επίσης και το πολύ αξιόλογο Kwooty, ένας φιλικό ΝΖΒ usenet binary downloader, διαθέσιμος στο γραφικό περιβάλλον του KDE που μπορεί να χειρίζεται χειρίζεται αυτόματη εξαγωγή, επισκευή αρχείων, multi-server υποστήριξη, έξυπνη λήψη par2, κλείσιμο scheduler, κλπ (δείτε παρουσίαση του).
Ενώ, αν σας ενδιαφέρουν τηλεοπτικές σειρές, τότε το Sick Beard θα σας βοηθήσει, καθώς πρόκειται για ένα PVR για newsgroup χρήστες, με συγκεκριμένη υποστήριξη torrent. Παρακολουθεί για νέα επεισόδια των αγαπημένων σας τηλεοπτικών σειρών και μόλις αυτό δημοσιευτεί το κατεβάζει, το μετονομάζει και προαιρετικά δημιουργεί μεταδεδομένα για αυτά (δείτε παρουσίαση του).
Βέβαια μπορείτε να τον εγκαταστήσετε σε οποιοδήποτε περιβάλλον και διανομή, καθώς πρόκειται για έναν αξιόλογο και ταχύτατο download manager.

Θα σας βοηθήσουν ακόμα, αρκετές φορές και κάποιες ειδικευμένες μηχανές αναζήτησης.

-Για Android, υπάρχουν αρκετές apps, μα δε μπορώ να προτείνω κάτι, εξαρτάται από τη συσκευή σας και από τις ανάγκες σας: Usenet Apps για Android.
Εν κατακλείδι:

Το usenet είναι ένα κομμάτι του internet και υπάρχει σχεδόν από την αρχή του. Περιέχει τεράστιες ποσότητες πληροφορίας προσβάσιμη από όλους. Δεν είναι δυνατόν ο έλεγχος του από κάποια κεντρική αρχή καθιστώντας το ένα χώρο ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων, αρχείων, σκέψεων κτλ. Από την άλλη φιλοξενεί περιεχόμενο που για πολλούς μπορεί να είναι προσβλητικό, άχρηστο, επικίνδυνο ακόμα και παράνομο. Αν αποφασίσετε να προχωρήσετε στον κόσμο του θα πρέπει να είστε πάνω απ’ όλα προσεκτικοί και υποψιασμένοι.
Αν είστε λίγο “ανήσυχο” πνεύμα και σας αρέσει το γεγονός να συμμετάσχετε σε μία τέτοια κοινότητα τότε μπορείτε να συνεχίσετε την ανακάλυψη του usenet. Αν είστε από αυτούς που νομίζουν ότι με ένα κλικ θα “κατεβάζουν” τα πάντα χωρίς κόπο και χρόνο τότε αφήστε το καλύτερα. Γενικά το usenet δεν είναι το καταλληλότερο μέρος για κάποιον που απλά θέλει να “ψάχνει” στο internet και αν δει κάτι ενδιαφέρον να το “κατεβάζει”.
Πρακτικά, δεν είναι δύσκολο στη χρήση του και αν αρχίσετε μα το χρησιμοποιείτε, θα μπείτε σε ένα νέο κόσμο πληροφορίας , όπου στην ουσία θ’ ανακαλύψετε το διαδίκτυο, πίσω από το διαδίκτυο!

Tο παρακάτω βιντεάκι θα σας βοηθήσει επίσης, να δείτε τη διαφορά συγκριτικά με τα Torrents και Usenet:

To καταπληκτικό άρθρο δημοσιεύτηκε από το osarena.net

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS