ΑρχικήsecurityΕίναι αποδεκτή η χρήση RATs για την παρακολούθηση των παιδιών σας;

Είναι αποδεκτή η χρήση RATs για την παρακολούθηση των παιδιών σας;

Οι γονείς αναζητούν έναν τρόπο για να παρακολουθούν τις online δραστηριότητες των παιδιών τους αλλά αυτό μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην εγκατάσταση ενός κακόβουλου λογισμικού, γνωστό και ως Remote Access Trojan (RAT).

Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των RATs και του λογισμικού γονικού ελέγχου, το οποίο φέρει και την ονομασία spyware. Σε αντίθεση με το τελευταίο, τα RATs δεν έρχονται με χαρακτηριστικά αποκλεισμού.

Παρόλο που το λογισμικό γονικού ελέγχου είναι τόσο παρεμβατικό, όσο τα RATs και τα logs, μερικές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς το παιδί χρησιμοποιεί τη συσκευή του, παρέχει στον γονέα την ικανότητα να μπλοκάρει ορισμένες εφαρμογές από τη συσκευή, ιδιότητα που φαίνεται χρήσιμη, κατά κάποιο τρόπο, αντί απλώς να εστιάζει στην παρακολούθηση των παιδιών του.

Είναι αποδεκτή η χρήση RATs για την παρακολούθηση των παιδιών σας;

Από την άλλη πλευρά, τα RATs δεν παρέχουν ένα παρόμοιο χαρακτηριστικό. Οι γονείς αναζητώντας την εγκατάσταση ενός λογισμικού γονικού ελέγχου μπορεί και να περάσουν το όριο μεταξύ του νόμιμου λογισμικού και του malware, γεγονός που θα οφείλεται σε έλλειψη κατανόησής τους ως προς το τι διαφοροποιεί τα δύο προϊόντα.

Οι γονείς αναζητούν πακέτα λογισμικού, όπως τα mSpy, TeenSafe, Mobile Fence ή PhoneSherrif, όλα νόμιμα λογισμικά γονικού ελέγχου, που θα μπορούσαν πολύ εύκολα να καταλήξουν στην εγκατάσταση κάποιου κακόβουλου λογισμικού, όπως τα Revenge, Orcus, Ozone, JBifrost (Adwind), Remcos ή Darktrack.

Όλα αυτά είναι εμπορικά διαθέσιμα RATs που διαφημίζονται σε φαινομενικά νόμιμα sites ως εργαλεία απομακρυσμένης διαχείρισης ή λογισμικά γονικού ελέγχου, όταν δεν προσφέρουν τίποτα παραπάνω από την ικανότητά τους να παρακολουθούν τους υπολογιστές που έχουν μολύνει.

Οι τιμές στις οποίες κινούνται αυτά τα προϊόντα είναι οι ίδιες με τα εμπορικά λογισμικά γονικού ελέγχου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα RATs έρχονται μέσω μιας κερκόπορτας από τον απατεώνα που τα διανέμει, οπότε ενώ ο γονέας παρακολουθεί το παιδί του, ο RAT συγγραφέας παρακολουθεί και τους δύο. Οι γονείς θα πρέπει πάντα να κάνουν μια έρευνα πριν αγοράσουν ή εγκαταστήσουν οτιδήποτε στις συσκευές των παιδιών τους.

Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση σε όλο τον κόσμο, με γονείς να εγκαθιστούν εφαρμογές στα smartphones των παιδιών τους για να παρακολουθούν και να μπλοκάρουν κλήσεις, SMS και εφαρμογές, όπως ακριβώς υπάρχει μια τάση, κατά την οποία, τα παιδιά εγκαθιστούν εφαρμογές για να κρύψουν τις δραστηριότητές τους από το λογισμικό γονικού ελέγχου.

Οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με τα προϊόντα που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν. Οι ειδικοί συνιστούν οι γονείς να λένε στα παιδιά τους ότι παρακολουθούν τον τρόπο που χρησιμοποιούν τις συσκευές τους, μιας και -λογικά- και οι ίδιοι οι γονείς δεν θέλουν να χάσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών τους και τελικά να αποξενωθούν.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS