ΑρχικήsecurityΧάκερ κλέβουν σχεδόν 100 εκατομμύρια εγγραφές Rambler.ru χρηστών

Χάκερ κλέβουν σχεδόν 100 εκατομμύρια εγγραφές Rambler.ru χρηστών

Το Rambler.ru, η ιστοσελίδα του αντίστοιχου Yahoo της Ρωσίας, υπέστη μια παραβίαση δεδομένων το 2012 στα χέρια άγνωστων χάκερ, οι οποίοι κατάφεραν να κλέψουν σχεδόν 100 εκατομμύρια εγγραφές χρηστών, όπως αναφέρει ο δείκτης της υπηρεσίας παραβίασης δεδομένων, LeakedSource.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που βρέθηκαν μέσα στα Rambler.ru data dump αρχεία, το περιστατικό έλαβε χώρα στις 17 Φεβρουαρίου, 2012, και συμπεριέλαβε στοιχεία από 98.167.935 Rambler.ru χρήστες.

Χάκερ κλέβουν σχεδόν 100 εκατομμύρια εγγραφές Rambler.ru χρηστών

Η LeakedSource ισχυρίζεται ότι έλαβε τα δεδομένα από έναν χάκερ που χρησιμοποιεί το daykalif@xmpp.jp Jabber ID. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που προμήθευσε τη LeakedSource με το data dump ενός άλλου χακαρίσματος το 2012, της streaming υπηρεσίας μουσικής Last.fm.

Η ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι, για κάθε εγγραφή χρήστη, υπάρχει ένα Rambler.ru όνομα χρήστη, το οποίο φαίνεται να συνοδεύεται και από μια διεύθυνση username@rambler.ru ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έναν ICQ αριθμό (IM chat service), έναν κωδικό πρόσβασης και κάποια εσωτερικά δεδομένα. Ένα screenshot του σχήματος της Rambler.ru βάσης δεδομένων επισυνάπτεται παρακάτω.

screenshot-rambler

Η LeakedSource λέει ότι κανένας από τους κωδικούς πρόσβασης δεν ήταν κατακερματισμένος (hashed) και ήταν αποθηκευμένοι σε απλό κείμενο στη βάση δεδομένων. Όλο αυτό μοιάζει με την VK.com παραβίαση δεδομένων, όπου οι κωδικοί πρόσβασης ήταν και τότε αποθηκευμένοι σε απλό κείμενο, χωρίς hashing ή salting.

Όπως θα περίμενε κανείς, οι πιο κοινοί κωδικοί πρόσβασης ήταν εξαιρετικά εύκολο να δεχθούν brute-force επίθεση, μιας και είχαν τη μορφή:  “asdasd”, “123456”, “000000”, “654321”, “123321” ή “123123.”

Η LeakedSource ζήτησε από αρκετούς δημοσιογράφους για να βοηθήσουν στην επαλήθευση των στοιχείων. Η διαδικασία επαλήθευσης των δεδομένων πήρε αρκετές ημέρες εξαιτίας διαφόρων γλωσσικών εμποδίων, οπότε η LeakedSource ζήτησε βοήθεια από τα τοπικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η δημοσιογράφος Maria Nefedova του Xakep.ru ήταν σε θέση να επαληθεύσει την αυθεντικότητα των δεδομένων.

Η LeakedSource σκοπεύει να καλύψει ακόμα πιο μεγάλες παραβιάσεις ασφαλείας τις προσεχείς εβδομάδες. Πριν από το Rambler.ru, η εταιρεία είχε λάβει κομμάτια από βάσεις δεδομένων και από πολλές άλλες υπηρεσίες. Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις ασφαλείας που ήρθαν στο φως μόνο τον περασμένο μήνα, χάρη στην LeakedSource: BTC-Ε, BitcoinTalk, Last.fm, Dropbox, Mail.ru, Leet.cc και Social Blade.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS