ΑρχικήsecurityAυτή η εντολή στο Linux μπορεί να καταστρέψει το laptop σας!

Aυτή η εντολή στο Linux μπορεί να καταστρέψει το laptop σας!

Η εντολή ‘rm -rf –no-preserve-root /’ στο Linux μπορεί να καταστρέψει μόνιμα το Laptop σας!

Προσοχή! 

arch-linux-broken-1024x627

Τον Ιανουάριο που μας πέρασε, ένας χρήστης πόσταρε στα Arch Lιnυx forums μια ανάρτηση στην οποία έλεγε πως έσπασε το ίδιο του το laptop αφού έτρεξε την εντολή ‘rm -rf –no-preserve-root /’ . Ωστόσο, η εντολή αυτή είναι γνωστό πως διαγράφει το υπάρχον Linux και τίποτα άλλο. Ε λοιπόν, αυτός ο κόσμος δεν είναι τόσο απλός, και ο χρήστης του Arch Linux forum με το όνομα ‘user 9233’ είναι ένα ζωντανό παράδειγμα αυτού. 

Για να ‘ξεφορτωθεί’ το Arch Lιnυx installation  στο MSI Notebook του αποφεύγοντας να κάνει επανεγκατάσταση, αποφάσισε να τρέξει αυτή την εντολή. Στην συνέχεια, όταν προσπάθησε να bootάρει στα BIOS, δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Στο Arch Linux forum, γράφει:

“Σήμερα, εγώ κι ένας φίλος μου τρέξαμε την εντολή “rm -rf –no-preserve-root /” σε ένα MSI Notebook επειδή θέλαμε να ξεφορτωθούμε το Arch installation. Φυσικά απλά θα μπορούσαμε να κάνουμε format το root partition και να επανεγκαταστήσουμε το Arch. Αντ’ αυτού σκεφτήκαμε πως θα είχε πλάκα να βλέπουμε το GNOME installation να πεθαίνει. Αφαιρέσαμε τα πάντα εκτός από το root (/).”

https://www.secnews.gr/103180/dual-boot-kali-linux-with-windows-10/btn-large” variation=”btn-info”]Διαβάστε ακόμα: Πως να bootάρετε διπλά το Kali Lιnυx & τα windows 10!! Step-by-step

Και στην συνέχεια εξηγεί την ατυχή κατάληξη των πραγμάτων:

“Η (δυσάρεστη) έκπληξη ήρθε όταν προσπαθήσαμε να bootάρουμε στα BIOS: δεν δούλευε!
Η οθόνη παρέμεινε ανενεργή, το HDD LED άναψε για μερικά δευτερόλεπτα αλλά τίποτα άλλο δεν συνέβη! .”

Είναι πιθανό ο folder στο  /sys/firmware/efi/efivars/ να καταστράφηκε εξαιτίας της εντολής. Σ αυτή τη τοποθεσία αποθηκεύονται τα scripts και οι πληροφορίες που χρειάζεται για να bootάρει ο υπολογιστής. Εάν συμβεί κάτι στον /sys/firmware/efi/efivars/ , ο υπολογιστής καταστρέφεται και αποτυγχάνει να ξεκινήσει ξανά.

Μέχρι στιγμής, το θέμα αυτό έχει αναφερθεί μόνο για τα MSI laptops. Ωστόσο, στα σχόλια που ακολουθούν το αρχικό rant, ένας χρήστης αναφέρει το ίδιο θέμα για το Lenovo του.

— Arch Linux Forum

https://www.secnews.gr/103137/%cf%80%cf%89%cf%82-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b5-%cf%86%cf%84%ce%b9%ce%ac%ce%be%ce%b5%cf%84%ce%b5-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ba%cf%81%cf%85/Δείτε περισσότερα: Φτιάξτε μια μυστική – κρυφή συσκευή αποθήκευσης! [εικόνες]

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS