ΑρχικήsecurityHackers παραβίασαν Instagram λογαριασμούς για να κλέψουν χιλιάδες ευρώ

Hackers παραβίασαν Instagram λογαριασμούς για να κλέψουν χιλιάδες ευρώ

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε δύο υπόπτους με την υποψία του hacking πολλαπλών λογαριασμών στο Instagram και στη συνέχεια, τους χρησιμοποίησαν για να ζητήσουν παράνομες πληρωμές για παροχή διαφημιστικών υπηρεσιών.

Hackers παραβίασαν Instagram λογαριασμούς για να κλέψουν χιλιάδες ευρώ

Οι δύο ύποπτοι, που ακόμη δεν έχει δοθεί το όνομά τους στη δημοσιότητα, είναι 18 και 19, από τις Alblasserdam και Boskoop, δύο γειτονικές πόλεις κοντά στο Ρότερνταμ και τη Χάγη.

Οι δύο έφηβοι που κατηγορούνται για την αποστολή spear-phishing emails στα θύματά τους, που μιμούνταν τις αυθεντικές ειδοποιήσεις του Instagram, ζητώντας από τους χρήστες να συνδεθούν στους λογαριασμούς τους.

Χρησιμοποιώντας αυτή την απλή τεχνική, οι έφηβοι κατέγραφαν τους κωδικούς πρόσβασης των εκατοντάδων λογαριασμών του Instagram. Η αστυνομία αναφέρει ότι οι έφηβοι στόχευαν ειδικά τους ιδιοκτήτες των Instagram λογαριασμών που είχαν χιλιάδες followers.

Μόλις είχαν στην κατοχή τους τον κωδικό πρόσβασης ενός «πολλά υποσχόμενου» λογαριασμού, οι έφηβοι τότε θα επικοινωνούσαν με τις εταιρείες, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να διαφημίσουν τους followers του λογαριασμού.

Η πρακτική της ανάρτησης στο Instagram (Twitter ή Facebook) αναρτήσεων που απεικονίζουν τα προϊόντα μιας εταιρείας είναι δημοφιλές και πολλές online διασημότητες πληρώνονται, συχνά με δεκάδες χιλιάδες δολάρια ανά ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ολλανδικός τηλεοπτικός φορέας NOS αναφέρει ότι οι δύο νέοι έβγαλαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ πλασάροντας διαφημίσεις από διάφορες εταιρείες σε παραβιασμένους λογαριασμούς.

Μόλις είχαν μια προσφορά, θα πραγματοποιούσαν σύνδεση στον χακαριασμένο λογαριασμό, θα δημοσίευαν την αγγελία και θα έπαιρναν τα μετρητά, τα οποία αργότερα θα αντάλλασσαν σε Bitcoin.

«Αυτές οι εταιρείες [advertizers] μάλλον δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν να κάνουν με χάκερ», είπε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας στο NOS. «Αυτοί [οι χάκερ] έβγαλαν αξιοπρεπή ποσά [χρημάτων].»

Η αστυνομία λέει ότι οι έφηβοι δεν περιορίστηκαν σε ολλανδικούς Instagram λογαριασμούς και παραβίασαν προφίλ που ανήκουν και σε χρήστες από άλλες χώρες.

Όλοι οι χακαρισμένοι λογαριασμοί δεν έχουν το 2FA (έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων) ενεργοποιημένο, γεγονός που έκανε τη δουλειά των χάκερ πολύ πιο εύκολη.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS