ΑρχικήsecurityDΑRPA: «Μπορείτε να μετατρέψετε μια ηλ.σκούπα σε αυτοσχέδιο όπλο;»

DΑRPA: «Μπορείτε να μετατρέψετε μια ηλ.σκούπα σε αυτοσχέδιο όπλο;»

Μπορείτε να μετατρέψετε μια ηλεκτρική σκούπα σε αυτοσχέδια απειλή για τα στρατεύματα των ΗΠΑ; Η DARPA σας πληρώνει για να το μάθετε.

junk jet

Το νέο πρόγραμμα “Improv” της υπηρεσίας Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων του αμερικανικού Πενταγώνου (DARPA) μελετά πως η εμπορική τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί έναντι των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας.

 

Σε μια προσπάθεια να κατανοήσει τα είδη των αυτοσχέδιων όπλων, συσκευών και συστημάτων, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ, το Γραφείο Αμυντικών Επιστημών της DARPA ξεκινά ένα εναλλακτικό ερευνητικό πρόγραμμα, παρέχοντας ένα εντελώς διαφορετικό νόημα στην έννοια του «αυτοσχεδιασμού».

Η DARPA προσκαλεί ερευνητές, προγραμματιστές, και όσους ενασχολούνται με το hardware-hacking να συμμετάσχουν, και ο στόχος του προγράμματος είναι να ανακαλυφθούν τρόποι με τους οποίους εμπορικά προϊόντα κάθε είδους θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να χρησιμοποιηθούν κατά του αμερικανικού στρατού από τους αντιπάλους του.

Ο στρατός των ΗΠΑ έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα ευρύ φάσμα αυτοσχέδιων όπλων και εργαλείων κατά την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων κινητών τηλεφώνων που ενεργοποιούν αυτοσχέδιoυς εκρηκτικούς μηχανισμούς, εμπορικό λογισμικό που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των video-feeds των drones, και USB drives φορτωμένα με κακόβουλο λογισμικό που έτρεχε αχαλίνωτο στα δίκτυα υπολογιστών του Αφγανιστάν.

σφαιρες
Αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που κατασκευάζονται από σφαίρες κανονιών στη Βαγδάτη είναι η τελευταία γενιά των αυτοσχέδιων απειλών. Η DARPA θέλει να ξέρει ποια είναι η επόμενη.

Τη σήμερον ημέρα, υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με το πώς τα εμπορικά drones, η ρομποτική τεχνολογία, οι συσκευές IoT, και κάθε είδους επαναστατική τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κατασκοπεύσει, να παρενοχλήσει, να εμποδίσει, ή ακόμα και να σκοτώσει μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Έτσι, η DARPA παρουσίασε και επισήμως το Improv – ένα πρόγραμμα που θα χρηματοδοτήσει «καινοτόμες ερευνητικές προτάσεις για πρωτότυπα προϊόντα και συστήματα που έχουν τη δυνατότητα να απειλήσουν τις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις, εξοπλισμό ή προσωπικό, και συναρμολογούνται κατά κύριο λόγο από εμπορικά διαθέσιμα τεχνολογικά προϊόντα».

Οι κανόνες είναι αρκετά απλοί. “Οι υποψήφιοι είναι ελεύθεροι να αναμορφώσουν, να επαναπροσδιορίσουν, να προγραμματίσουν, να επαναπρογραμματίσουν, να τροποποιήσουν, να συνδυάσουν ή να ανασυνδυάσουν εμπορικά διαθέσιμη τεχνολογία με οποιονδήποτε τρόπο, μέσα στα όρια των τοπικών, πολιτειακών και ομοσπονδιακών νόμων και κανονισμών”, αναφέρει η ανακοίνωση. “Η χρήση υλικών, προϊόντων και συστημάτων από τομείς που δεν σχετίζονται άμεσα με τον στρατιωτικό τομέα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.”

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας για τον προσδιορισμό πιθανών αυτοσχέδιων απειλών, η DARPA εστιάζει στο τι μπορεί να γίνει μέσα στα όρια ενός σφιχτού προϋπολογισμού και μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Οι ομάδες θα λάβουν αρχική χρηματοδότηση εώς και 40.000$ και θα έχουν μόνο δύο εβδομάδες στη διαθεσή τους για να κατασκευάσουν ένα πρωτότυπο αυτοσχέδιο μηχανισμό από τη στιγμή που θα επιλεγούν, ενώ ανάλογα με τις ανάγκες του project θα υπάρχει η δυνατότητα για χορήγηση επιπλέον χρηματοδότησης ύψους έως και 70.000 δολαρίων.

Οι αυτοσχέδιες τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν στα πλαίσια του προγράμματος, θα χρησιμοποιηθούν από την DARPA για την ανάπτυξη αντίμετρων.

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS