HomesecurityApache Struts: hackers exploit a critical vulnerability

Apache Struts: hackers exploit a critical vulnerability

Χάκερς προσπαθούν να αξιοποιήσουν μια πρόσφατα διορθωμένη κρίσιμη ευπάθεια (CVE-2023-50164) στο Apache Struts, η οποία οδηγεί σε απομακρυσμένη εκτέλεση κώδικα, με attacks που βασίζονται σε ένα proof-of-concept που είναι διαθέσιμο δημόσια.

See also: A hacker shares the signs that criminals have invaded your phone

Apache Struts

Φαίνεται ότι οι δράστες απειλής έχουν μόλις ξεκινήσει, σύμφωνα με την platform σάρωσης Shadowserver, οι ερευνητές της οποίας παρατήρησαν ένα μικρό αριθμό διευθύνσεων IP που ασχολούνται με προσπάθειες εκμετάλλευσης.

Το Apache Struts είναι ένα πλαίσιο εφαρμογών ιστού ανοικτού κώδικα που σχεδιάστηκε για να διευκολύνει την ανάπτυξη εφαρμογών ιστού Java EE, παρέχοντας μια interface βασισμένη σε φόρμες και εκτεταμένες δυνατότητες ενσωμάτωσης.

The Product χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορους κλάδους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών οργανισμών, για την αποτελεσματικότητά του στη δημιουργία κλιμακούμενων, αξιόπιστων και εύκολα συντηρήσιμων διαδικτυακών εφαρμογών.

Στις 7 Δεκεμβρίου, η Apache κυκλοφόρησε τις εκδόσεις 6.3.0.2 και 2.5.33 του Struts, προκειμένου να διορθώσει μια κρίσιμη ευπάθεια ασφαλείας που αναγνωρίζεται αυτήν τη στιγμή ως CVE-2023-50164.

Το πρόβλημα ασφαλείας αφορά ένα σφάλμα path traversal που μπορεί να εκμεταλλευτεί αν πληρούνται συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτό μπορεί να επιτρέψει σε έναν Intruder να μεταφορτώσει κακόβουλα αρχεία και να εκτελέσει απομακρυσμένο κώδικα (RCE) στον στόχο server. Ένας επιτιθέμενος που εκμεταλλεύεται μια τέτοια ευπάθεια μπορεί να τροποποιήσει ευαίσθητα αρχεία, να κλέψει data, να διαταράξει κρίσιμες services ή να κινηθεί πλευρικά στο δίκτυο.

See also: How to keep your home safe from hackers

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε διακομιστές ιστού, παραποίηση ή κλοπή ευαίσθητων δεδομένων, αναστάτωση κρίσιμων υπηρεσιών και διάδοση σε παραβιασμένα δίκτυα.

Η ευπάθεια RCE επηρεάζει τις εκδόσεις 2.0.0 έως 2.3.37 (τέλος ζωής) του Struts, τις εκδόσεις 2.5.0 έως 2.5.32 του Struts και τις εκδόσεις 6.0.0 έως 6.3.0 του Struts.

hackers

Στις 10 Δεκεμβρίου, ένας ερευνητής ασφάλειας δημοσίευσε ένα τεχνικό άρθρο για το CVE-2023-50164, εξηγώντας πώς ένας απειλητικός παράγοντας θα μπορούσε να μολύνει παραμέτρους αποστολής αρχείου σε επιθέσεις. Ένα δεύτερο άρθρο, που περιλαμβάνει κώδικα εκμετάλλευσης για την ευπάθεια, δημοσιεύθηκε χθες.

Σε μια ανακοίνωση ασφαλείας που εκδόθηκε χθες, η Cisco αναφέρει ότι διεξάγει έρευνα για το CVE-2023-50164 προκειμένου να καθορίσει ποια από τα προϊόντα της με το Apache Struts μπορεί να επηρεαστούν και με ποιο βαθμό.

Στη σύνολο των προϊόντων της Cisco που αναλύονται περιλαμβάνονται τα Customer Collaboration Platform, Identity Services Engine (ISE), Nexus Dashboard Fabric Controller (NDFC), Unified Communications Manager (Unified CM), Unified Contact Center Enterprise (Unified CCE), και Prime Infrastructure.

A πλήρης λίστα με πιθανώς επηρεαζόμενα products είναι διαθέσιμη στο δελτίο ασφαλείας της Cisco, το οποίο αναμένεται να ενημερωθεί με φρέσκες πληροφορίες.

See also: Hacker claims his arrest "violates human rights"

Το Apache Struts είναι ένα ανοιχτού κώδικα πλαίσιο ανάπτυξης εφαρμογών ιστού που βασίζεται στην αρχιτεκτονική MVC (Model-View-Controller). Αυτή η αρχιτεκτονική διαιρεί την εφαρμογή σε τρία βασικά μέρη: το μοντέλο (model), την προβολή (view) και τον ελεγκτή (controller). Αυτή η διαίρεση επιτρέπει την ανεξαρτησία των διαφορετικών συστατικών της εφαρμογής και την εύκολη συντήρηση και επέκτασή της.

Χρησιμοποιεί τον έλεγχο διέλευσης (dispatch control) για να καθορίσει ποια επερωτήματα HTTP θα ανατεθούν σε ποιες κλάσεις ελεγκτών. Αυτό επιτρέπει την κατανομή των εργασιών και την αποφυγή της υπερφόρτωσης των ελεγκτών. Το Apache Struts χρησιμοποιεί το πρότυπο σχεδιασμού Front Controller για τη Management των εισερχόμενων αιτημάτων. Ο Front Controller λαμβάνει όλα τα αιτήματα και αναθέτει τον αντίστοιχο ελεγκτή για την επεξεργασία τους. Αυτό εξασφαλίζει την ομοιογένεια και την επαναχρησιμοποίηση του κώδικα.

Το Apache Struts υποστηρίζει τη χρήση διάφορων διαμορφώσεων (configurations) για την ευέλικτη παραμετροποίηση της εφαρμογής. Οι διαμορφώσεις αυτές περιλαμβάνουν τον καθορισμό των διαδρομών URL, των κλάσεων ελεγκτών, των προβολών και άλλων στοιχείων της εφαρμογής.

Source: bleepingcomputer

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Subscribe to the Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS