Αρχικήsecurity3 θετικά σημάδια για καλύτερη ασφάλεια του Cloud Computing!

3 θετικά σημάδια για καλύτερη ασφάλεια του Cloud Computing!

Σίγουρα ξέρετε και χρησιμοποιείται το φαινόμενο cloud ήδη είτε είστε μια μεγάλη εταιρία είτε μη κερδοσκοπική οργάνωση είτε απλά ένα άτομο που θέλει να μοιραστεί δεδομένα με άλλους!

cloud

Το cloud της Amazon, το iCloud και άλλα έχουν διασυνδέσει τον κόσμο  με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα κι ευκολία. Παρ’ όλα αυτά, το σύστημα αυτό έχει τη φήμη ότι δίνει την ίδια εύκολη πρόσβαση και σε hackers και τρομοκράτες του κυβερνοχώρου.

Οι hackers έχουν τη δυνατότητα να κλέβουν πολύτιμα στοιχεία χωρίς να βάζουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, σε πολύ λίγο χρόνο και χωρίς να αφήσουν την ασφάλεια του σπιτιού τους. Αυτό έχει προκαλέσει πολλή δυσπιστία για το σύστημα cloud και πολλές επιχειρήσεις αρνούνται να το χρησιμοποιήσουν για να μην βάλουν σε κίνδυνο τα δεδομένα τους.

Αλλά υπάρχουν καλά νέα. Η βιομηχανία του cloud ακούει τα παράπονα και προσπαθεί να αναπτύξει νέες τεχνικές για να κάνει τις υπηρεσίες της πιο ασφαλείς.

Παρακάτω είναι διάφοροι μέθοδοι που έχουν σκοπό να το κάνουν ασφαλέστερο:

Γνωστική Ασφάλεια

Όπως πολλές μορφές της γνωστικής Πληροφορικής έτσι και η γνωστική ασφάλεια  μπορεί να μάθει και να προσαρμοστεί  με βάση προηγούμενες εμπειρίες αλλά και με συνδυασμό με τα νέα δεδομένα κι έτσι θα απομονώσει τα πρότυπα που πρέπει να ακολουθήσει στο μέλλον.

Η μεγαλύτερη γνώση επιτρέπει  όχι μόνο την καταπολέμηση ήδη υπαρχόντων απειλών αλλά και πρόβλεψη και προετοιμασία για πιθανές μελλοντικές απειλές. Ενώ υπάρχει μια σταθερή ροή από hacker και ιούς που απειλούν την ασφάλεια του cloud, η γνωστική ασφάλεια μπορεί να πολεμήσει zero-day επιθέσεις,  Advanced Persistent Threats (APTs), exploit kits, Trojans και μια σειρά από άλλες απειλές μέσα στο δίκτυο.

Πύλες ασφάλειας (Brokers)

Μια άλλη μέθοδος που χρησιμοποιείται για να ενισχύσει την ασφάλεια του cloud είναι η δημιουργία αυστηρότερων σημείων πρόσβασης όπου οι χρήστες στέλνονται μέσω μιας πολύ συγκεκριμένης πύλης η οποία θα αναλύει την εγκυρότητα και τις προθέσεις της εισόδου.

Αυτό έχει στόχο να εντοπίσει τους hackers και τους ιούς πριν προλάβουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο cloud.  Προϊόντα όπως αυτό είναι σε θέση να επαληθεύσουν την ταυτότητα των χρηστών, να επιβάλουν πολιτικές για την προστασία των δεδομένων και ακόμη και να ελέγξουν τον τρόπο που οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές  και μοιράζονται πληροφορίες.

Cloud Security Enforcer

O IBM Cloud Security Enforcer χρησιμοποιεί παρόμοιες τακτικές με τις πύλες παρακολουθώντας ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέσα στο σύστημα με απίστευτη λεπτομέρεια. Με την έγκριση ορισμένων εφαρμογών, ο Enforcer επιτρέπει την πρόσβαση σε έναν χρήστη αφού κάνει αυστηρό έλεγχο της γνησιότητας του και συλλέξει πληροφορίες από τις συνήθειες τους μέσα στο cloud.

 

Το cloud είναι ακόμα μια εξελισσόμενη τεχνολογία που προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα αλλά δημιουργεί και ανησυχίες. Νέες τεχνικές αναπτύσσονται  για να αυξηθεί το επίπεδο ασφάλειας, άλλες είναι ήδη έτοιμες και χρησιμοποιούνται κι άλλες βρίσκονται ακόμα σε δοκιμαστικό επίπεδο.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS