ΑρχικήsecurityH Google κατηγορείται για παραβίαση προσωπικών στοιχείων παιδιών!

H Google κατηγορείται για παραβίαση προσωπικών στοιχείων παιδιών!

Το ίδρυμα Electronic Frontier Foundation (EFF) υπέβαλε καταγγελία μαζί με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου κατά της Google για τη συλλογή προσωπικών στοιχείων και δεδομένων παιδιών που πηγαίνουν σχολείο, συμπεριλαμβανομένων των αναζητήσεων τους στο Internet.

google-schools-600x320

Το ίδρυμα ξεκίνησε μια καμπάνια με το όνομα “Spying on Students” η οποία δημιουργήθηκε για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους της ασφάλειας και της ιδιωτικής ζωής των παιδιών που μπορεί να προκληθούν από ηλεκτρονικές συσκευές και λογισμικά που χρησιμοποιούνται στο σχολείο. Η EFF εξέτασε το Chromebook και τις εκπαιδευτικές εφαρμογές της Google τα οποία χρησιμοποιούνται από μαθητές από την ηλικία των επτά χρονών.

Αν και η Google δεν χρησιμοποιεί τα δεδομένα των παιδιών για στοχευμένη διαφήμιση σε sites η EFF διαπίστωσε ότι το χαρακτηριστικό “Synk” για τον Chrome είναι προεπιλεγμένο για τα Chromebooks που πωλούνται στα σχολεία. Αυτό επιτρέπει στη Google να παρακολουθεί και να αποθηκεύει στους servers της για μη διαφημιστικούς σκοπούς αρχεία από κάθε ιστοσελίδα που επισκέπτεται κάποιος μαθητής, κάθε όρο αναζήτησης που χρησιμοποιούν, τα αποτελέσματα που ανοίγουν, τα βίντεο που αναζητούν και παρακολουθούν στο Youtube και τους αποθηκευμένους τους κωδικούς. Η Google δε ζητάει πρώτα την άδεια των μαθητών ή των γονιών τους για να το κάνει αυτό και αφού κάποια σχολεία απαιτούν από τους μαθητές να χρησιμοποιούν Chromebooks, πολλοί γονείς δεν είναι σε θέση να εμποδίσουν τη συλλογή δεδομένων.

“Παρότι η Google έχει υποσχεθεί δημόσια ότι δεν θα παρακολουθεί και θα καταγράφει στοιχεία μαθητών, το κάνει και τα χρησιμοποιεί για δικούς της σκοπούς. Κάνοντας τέτοιες υποσχέσεις και μη καταφέρνοντας να τις τηρήσει παραβιάζει τους κανόνες της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου σχετικά με τις αθέμιτες και παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές. “ όπως δήλωσε ο δικηγόρος της EFF.

H Google δήλωσε ότι θα απενεργοποιήσει σύντομα τη ρύθμιση αλλά αν και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα δεν διορθώνονται πλήρως οι παραβιάσεις που έχουν ήδη γίνει. Επίσης η EFF αποκάλυψε ότι οι διοικητικές ρυθμίσεις που παρέχει η εταιρία στα σχολεία επιτρέπει στα προσωπικά δεδομένα των παιδιών να κοινοποιηθούν σε ιστοσελίδες τρίτων παραβιάζοντας τη μαθητική προστασία δεδομένων. Η συλλογή πληροφοριών γίνεται κάθε φορά που το παιδί χρησιμοποιεί το Chrome από οποιαδήποτε συσκευή.

“Επαινούμε τα σχολεία που φέρνουν την τεχνολογία μέσα στην τάξη. Τα Chromebooks και οι εφαρμογές που έχουν εκπαιδευτικό σκοπό έχουν τεράστια οφέλη για τη διδασκαλία και την προετοιμασία των παιδιών για το μέλλον αλλά χωρίς αμφιβολία οι συσκευές και οι υπηρεσίες cloud που χρησιμοποιούνται στα σχολεία πρέπει να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή των μαθητών” δηλώνει η EFF

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS