ΑρχικήsecurityWindows Phone Store: Διανέμει ψεύτικες εφαρμογές μολυσμένες με adware

Windows Phone Store: Διανέμει ψεύτικες εφαρμογές μολυσμένες με adware

Μετά από το Apple App Store και το Google Play Store που χρησιμοποιήθηκαν για τη διανομή όλων των ειδών malware στα τηλέφωνα των χρηστών, φαίνεται ότι τώρα ήρθε η ώρα για το Windows Phone Store της Microsoft να το κακομεταχειριστούν.

Ενώ τα stores των Apple και Google χρησιμοποιήθηκαν για να ωθήσουν αρκετά επικίνδυνα malware, το κατάστημα της Microsoft φαίνεται να επηρεάζεται από ένα πολύ μικρότερο κρίσιμο ζήτημα, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να ανεβάσουν ψεύτικες εφαρμογές που μόνο γεμίζουν τους χρήστες με adware.

Σύμφωνα με το Avast, οι χρήστες Windows Phone κινδυνεύουν να εξαπατηθούν και να εγκαταστήσουν ψεύτικες εφαρμογές που βρίσκονται στα νέα πακέτα εκδόσεων των νόμιμων εφαρμογών, ξανασχεδιασμένες ώστε να προβάλλουν διαφημίσεις και να ανακατευθύνουν τους χρήστες να αγοράσουν ή να κατεβάσουν συγκεκριμένα προϊόντα.

58 από αυτά τα είδη των (ψεύτικων) εφαρμογών φορτώθηκαν στο Windows Phone Store και οι ένοχοι είναι δύο προγραμματιστές: οι Ngetich Walter και Cheruiyot Dennis.

Μερικές από τις πλαστές εφαρμογές που έχουν φορτωθεί από αυτούς τους δύο προγραμματιστές μιμούνται επιτυχημένες εφαρμογές όπως αυτές από το CNN, το Avast, το Facebook, το BBC, το Bet365 και το WhatsApp.

Όπως μπορείτε να δείτε από τις εικόνες παρακάτω, οι εφαρμογές έρχονται με ένα «πραγματικό», πλήρως λειτουργικό UI, αλλά μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, προβάλλεται στον χρήστη μια ενδιάμεση διαφήμιση που καλύπτει ολόκληρη την οθόνη του.

Windows Phone Store: Διανέμει ψεύτικες εφαρμογές μολυσμένες με adware

Windows Phone Store: Διανέμει ψεύτικες εφαρμογές μολυσμένες με adware

Αν αυτή η διαφήμιση κλικαριστεί, ο χρήστης ανακατευθύνεται σε μια σελίδα και στη συνέχεια του ζητείται να κατεβάσει ή να εγκαταστήσει διάφορες άλλες εφαρμογές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η ανακατεύθυνση συμβαίνει αυτόματα, χωρίς ο χρήστης να κάνει τίποτα.

Οι δύο προγραμματιστές πίσω από αυτή την καμπάνια κερδίζουν χρήματα από τις διάφορες άλλες διαφημιστικές καμπάνιες, οι οποίες ανταμείβουν τους προγραμματιστές που κάνουν και άλλους ανθρώπους να κλικάρουν στις διαφημίσεις ή να εγκαταστήσουν εφαρμογές από μια λίστα με χορηγία εφαρμογών.

“Για κάποιο λόγο, κανείς δεν παίρνει το χρόνο να αναφέρει μια κακή εφαρμογή, ακόμη και αν είναι σαφές ότι είναι ψεύτικη και η πλειοψηφία των σχολίων των χρηστών είναι εξαιρετικά αρνητική”, λέει ο Filip Chytry του Avast.

Η Softpedia έχει ελέγξει το Windows Phone Store και παρόλο που δεν έχει δει καμία εφαρμογή από τον Ngetich Walter, ήταν σε θέση να βρει 20 εφαρμογές από τον Cheruiyot Dennis που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS