ΑρχικήinetΗ τρομακτική πλευρά των Big Data

Η τρομακτική πλευρά των Big Data

Κατάχρηση των Big Data σημαίνει ότι τα χειρότερα σενάρια παράνοιας ότι γίνονται πραγματικότητα, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, η ατελείωτη επιτήρηση της κυβέρνησης, ο δεσποτισμός των ασφαλιστικών φορέων και η τυραννία των εργοδοτών. Είτε μας αρέσει είτε όχι, το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι – έχουμε ήδη εισέλθει στην εποχή της ψηφιακής κατασκοπείας.

Η τρομακτική πλευρά των Big Data

Η υπεράσπιση της ιδιωτικότητας του ψυγείου σας
Τα ασφαλιστικά γραφεία αγοράζουν τα αρχεία της πιστωτικής σας κάρτας. Θέλουν να ξέρουν αν παίρνετε το γεύμα σας σε αλυσίδες fast food, τα περιοδικά που είστε συνδρομητής και τι συνταγογραφούμενα φάρμακα που αγοράζετε.
Η αγοραστική συμπεριφορά σας είναι η τροφή για το μυαλό των αναλυτών που χρειάζονται τα δεδομένα για να προβλέψουν εάν είστε ένας αξιόπιστος πελάτης με σταθερές οικονομικές συνήθειες. Οι αμφιβόλου ποιότητας πελάτες που θέλουν να τους υποδεχόμαστε με τηγανιτές πατάτες αναμένεται να λάβουν υψηλότερα ποσοστά ασφάλισης ζωής ή ακόμα και μια αρνητική απάντηση. Έτσι, εάν θέλετε να διατηρήσετε ιδιωτικές τις «συνήθειες του ψυγείου» σας, σκεφτείτε την πληρωμή με μετρητά.
Οι λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα είναι μια άλλη πηγή πολύτιμων πληροφοριών προσωπικού χαρακτήρα, στην οποία εθελοντικά δημοσιεύονται από τους ίδιους τους ανθρώπους. Υπό αυτό το πρίσμα, αφοσιωμένοι οπαδοί του Facebook Health Digest κερδίζουν περισσότερους πόντους, ενώ οι εργένηδες που ακολουθούν το Buffalo Wild Wings μπαίνουν σε μια χαμένη κατηγορία. Γι ‘αυτό και η κατάλληλη διαμόρφωση των ρυθμίσεων απορρήτου του Facebook είναι μια πολύ καλή ιδέα.

Κοντινές σχέσεις … με μια τράπεζα
Οι τράπεζες εύκολα συνεργάζονται με ασφαλιστικές εταιρείες για να αποκτήσουν γρηγορότερα τα δεδομένα σας. Θέλετε ένα δάνειο; Αναλυτικά στοιχεία θα σαρωθούν για τη συμπεριφορά των δαπανών σας για να δουν αν κάνετε φιγούρα για διακοπές ή σας αγοράσουν high-end μάρκες. Θα ήθελαν να γνωρίζουν ακόμα και τι δουλειά κάνει η μαμά σου.
Συγκεκριμένα, όταν οι τράπεζες νομίζουν ότι είστε επιρρεπείς στις υπερβολικές δαπάνες, ετοιμαστείτε για υψηλότερα επιτόκια. Άνθρωποι από «αναξιόπιστες» ομάδες δεν μπορούν να λάβουν ένα συγκεκριμένο δάνειο ή υπηρεσία μόνο και μόνο επειδή δεν θα δουν ποτέ αυτά τα προϊόντα να διαφημίζονται.
Είναι λυπηρό, επειδή αρνούμενες δάνεια και υπηρεσίες σε όσους δεν αναμένεται να τους δεχτούν «εξ ορισμού», οι τράπεζες μεγαλώνουν τη γραμμή μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Έλεγχος των Big Data για πρόσληψη: όνειρο ή εφιάλτης;
Παρακολουθείστε και από τον εργοδότη σας: υπάρχει ένα λογισμικό που θα ενημερώσει το αφεντικό σας αν πρόκειται να παραιτηθείτε, ακόμη και αν εσείς ακόμα δεν το γνωρίζετε. Ένα πρόγραμμα μπορεί επίσης να προβλέψει ποιοι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να υπερβούν τους προϋπολογισμούς τους. Εκτός αυτού, η ανάλυση των δεδομένων, λέει ότι οι άνθρωποι που έχουν τρεις και περισσότερους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα και χρησιμοποιούν προεπιλεγμένο browser αλλάζουν εργασία πιο συχνά (υπάρχουν πολλές άλλες παρόμοιες παρατηρήσεις).
Αν και η όλη ιδέα ακούγεται κάπως ανατριχιαστική, ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν ήδη big data για τη λήψη αποφάσεων πρόσληψης και προαγωγής. Τι θα λέγατε λοιπόν για ένα λογισμικό που προβλέπει τις μελλοντικές αποφάσεις σας;
Τα προγράμματα αυτά διαφημίζονται ως ελεύθερα από προκαταλήψεις του ανθρώπου – αλλά άνθρωποι τα δημιούργησαν. Οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι αρκετά προκατειλημμένοι και μπορούν να κάνουν λάθη. Υπήρχε μια παλαιότερη υπόθεση με το ίδιο πρόγραμμα, που απέρριπτε κάθε καλό υποψήφιο για μια θέση εργασίας λόγω λανθασμένης οδηγίας.
Το πρόβλημα είναι, ότι έχουμε έλλειψη από ηθική και πρακτική εμπειρία στη χρήση τέτοιων λύσεων. Κατά τη διάρκεια της περιόδου επιδοκιμασίας, όταν οι εταιρείες υιοθετούν νέες τεχνολογίες, τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι πρέπει να το έχουν αυτό κατά νου.

Big Data Big Data Big Data Big Data Big Data

Διασφάλιση των δεδομένων των πελατών … Αστειεύεστε;
Όλοι αυτοί οι άπληστοι συλλέκτες δεδομένων δεν είναι και τόσο ασφαλής. Όταν hackers μπουν στο σύστημά τους, τα δεδομένα σας τους περιμένουν σε μια ασημένια πιατέλα.
Δυστυχώς, όμως κανείς δεν είναι ασφαλής: ούτε τράπεζες, ούτε νοσοκομεία, ούτε τεράστια λιμάνια. Οι εγκληματίες έχουν ήδη εισβάλει σε τέτοιες γιγαντιαίες οργανώσεις, όπως η Home Depot, Target, οι τράπεζες JP Morgan, Barclays, και πολλοί άλλοι.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS