ΑρχικήinetΑστυνόμευση δια αέρος: Η ΕΛ.ΑΣ. & τα drones της!

Αστυνόμευση δια αέρος: Η ΕΛ.ΑΣ. & τα drones της!

Αστυνόμευση δια αέρος: Η ΕΛΑΣ & τα drones της! Τα πρώτα drones απέκτησε η Ελληνική Αστυνομία με σκοπό την εποπτεία των δασών και την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, δίχως να αποκλείουν μελλοντικά διεύρυνση του πεδίου δράσης τους.

Αστυνόμευση δια αέρος: Η ΕΛ.ΑΣ. & τα drones της!

Τα πρώτα τρία (από τα 6 συνολικά) μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρελήφθησαν από την ΕΛΑΣ προ μηνός και στις 3 Αυγούστου έγιναν οι πρώτες δοκιμές στην περιοχή της Κωπαΐδας στη Βοιωτία. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα σκοπός των τεστ ήταν τα νέα αποκτήματα της ΕΛΑΣ να ελεγχθούν στην πράξη οι τεχνικές δυνατότητές τους αλλά και οι ικανότητες των αστυνομικών που έχουν πιστοποιηθεί στον χειρισμό τους. Για να διευρυνθεί όμως η χρήση τους και πάνω από αστικές περιοχές θα πρέπει να διευθετηθούν ζητήματα όπως π.χ. το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας τους, σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κ.ά.

Τα τρία συγκεκριμένα drones ζυγίζουν 9 κιλά, μπορούν να μένουν στον αέρα για 3,5 – 4 ώρες και είναι εξοπλισμένα με κάμερες ημέρας και νύχτας. Πρόκειται για μικρά αεροσκάφη μήκους μόλις 1,3 μέτρου και πλάτους 2,4 μέτρων που κινούνται με μπαταρία και έχουν επιχειρησιακή εμβέλεια 50 χιλιομέτρων. Ο χειρισμός τους γίνεται από αυτοκίνητο – βαν που λειτουργεί ως κινητό επιχειρησιακό κέντρο. Το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να εκπαιδευτούν και να πιστοποιηθούν στη χρήση τους πέντε αστυνομικοί, ενδεχομένως και άνδρες που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Η παραλαβή των υπόλοιπων τριών UAV αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί από το Ισραήλ μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για μεγαλύτερα σε όγκο αεροσκάφη με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά και επιχειρησιακές δυνατότητες. Κινούνται όχι με μπαταρία αλλά με ειδικό καύσιμο, έχουν δυνατότητα να παραμένουν στον αέρα πάνω από 20 ώρες και έχουν επιχειρησιακή εμβέλεια έως και 100 χιλιόμετρα. Μετά την παραλαβή τους θα υποβληθούν και αυτά σε δοκιμαστικές πτήσεις. Η προμήθεια των έξι UAV συμφωνήθηκε από τον προηγούμενο υπουργό Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια και το κόστος της αγοράς τους ανήλθε σε κάτι λιγότερο από 3 εκατ. ευρώ.

Δείτε και το σχετικό video με τις δοκιμαστικές πτήσεις στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.iefimerida.gr/news/222696/ta-prota-drones-me-seirina-i-elas-apektise-3-mi-epandromena-aeroskafi-vinteo

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS