ΑρχικήsecurityΤο οδοιπορικό των πιο φονικών ιών της ιστορίας: 2004 – Netsky #13

Το οδοιπορικό των πιο φονικών ιών της ιστορίας: 2004 – Netsky #13

Netsky

Σήμερα θα γνωρίσουμε έναν ακόμη ιό που έκανε την εμφάνισή του το 2004, μολύνοντας εκατομμύρια υπολογιστές και προκαλώντας ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο λόγος γίνεται για τον Netsky, ένα αυτο-αναπαραγόμενο πρόγραμμα υπολογιστή (worm) που είχε σχεδιαστεί ώστε να επιτίθεται σε υπολογιστικά συστήματα με Windows.

Η πρώτη παραλλαγή του ιού εμφανίστηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 2004. Η παραλλαγή Netsky.B, η οποία κυκλοφόρησε λίγες ημέρες αργότερα, αποτέλεσε και το πρώτο μέλος της οικογενείας που κατάφερε να διαδοθεί μαζικά. Ακολούθησε πλήθος νέων και εξελιγμένων παραλλαγών του Netsky, ενώ αξιοσημείωτη είναι η παραλλαγή “D”, όπως και η παραλλαγή “P”, που παρέμεινε στην κορυφή της λίστας με τους επικρατέστερους ιούς για δύο χρόνια.

[alert variation=”alert-info”]Η δυνατότητα εξάπλωσης του Netsky.D ήταν σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες παραλλαγές του ιού, καθώς το συγκεκριμένο στέλεχος  είχε τη δυνατότητα να εκκινεί έως και 8 διεργασίες στην μνήμη για την αποστολή του εαυτού του μέσω e-mail. Το χαρακτηριστικό αυτό καθιστούσε την συγκεκριμένη παραλλαγή ιδιαίτερα επικίνδυνη για εταιρικά περιβάλλοντα, καθώς είχε τη δυνατότητα να προκαλέσει ταχύτατα την κατάρρευση δικτύων υπολογιστών.[/alert]

O Netsky εξαπλωνόταν μέσω απατηλών e-mail, τα οποία παρακινούσαν τους παραλήπτες να ανοίξουν ένα επισυναπτόμενο αρχείο. Μετά το άνοιγμα του αρχείου, το συνημμένο πρόγραμμα σάρωνε τον υπολογιστή για τον εντοπισμό διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το ίδιο e-mail αποστέλλονταν σε όλες τις διευθύνσεις που βρίσκονταν στον επηρεαζόμενο υπολογιστή.

[signoff icon=”icon-target”]Γραμμένος σε C++, ο ιός εξαπλώθηκε ταχύτατα και προκάλεσε μεγάλο αριθμό μολύνσεων ανά τον κόσμο.[/signoff]

Ο Νetsky αποτελεί δημιούργημα ενός 17χρονου hacker, ο οποίος θα συνδέεται πάντα με ορισμένους από τους μεγαλύτερους ιούς στην ιστορία του διαδικτύου. Ο Sven Jaschan, δημιουργός του καταστροφικού worm Sasser, έγινε επίσης γνωστός για την δημιουργία ενός προγράμματος για την εξάλειψη των bugs Mydoom και Bagle, και έχει επίσης κερδίσει την αμοιβή των 250.000 δολαρίων σε διαγωνισμό της Microsoft.

 

sven-jaschan

 

Και κάπου εδώ έφταστε το τέλος και του σημερινού μας άρθρου. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την ερχόμενη Τρίτη με έναν ακόμη φονικό ιό που θα συζητηθεί.

 

Μείνετε συντονισμένοι στο Secnews!

to be continued

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS