ΑρχικήinetOnline Surveillance και στη Γαλλία από 1η Ιανουαρίου

Online Surveillance και στη Γαλλία από 1η Ιανουαρίου

Online Surveillance

Το 2014, χαρακτηρίστηκε ως μια χρονιά σκανδάλων για online surveillance, και φαίνεται ότι η ίδια τάση είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί και το νέο έτος, καθώς οι περισσότερες χώρες θα κινηθούν περισσότερο ή λιγότερο προς την ίδια κατεύθυνση,  εγκρίνοντας νόμους που καθιστούν απολύτως νόμιμο να κατασκοπεύσουν τους τοπικούς χρήστες του Διαδικτύου.

Το τελευταίο τέτοιο περιστατικό είναι στη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε ένα νέο νόμο online surveillance, την παραμονή των Χριστουγέννων, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να συλλέξει στοιχεία για τοπικούς χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των διευθύνσεων ΙΡ,  τις τοποθεσίες, τη διάρκεια και το χρονοδιάγραμμα των συνδέσεων, λίστα των εισερχόμενων και εξερχόμενων αριθμών καθώς και πληροφορίες συσκευών, είτε πρόκειται για φορητούς υπολογιστές, tablet, ή smartphones.

Ο νόμος είχε προταθεί αρχικά το 2013, αλλά η κυβέρνηση τον ενέκρινε την παραμονή των Χριστουγέννων, αποκαλύπτει η γαλλική έκδοση του Le Point, στην online έκδοση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο νέος νόμος, έχει ήδη προκαλέσει διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα και πολλοί επέκριναν την κυβέρνηση για την προσπάθειά της να κατασκοπεύει τους χρήστες, αλλά φαίνεται ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει αυτή τη στιγμή, και ο νέος νόμος έχει τεθεί σε ισχύ, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί, από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Παρόμοιες περιπτώσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Οι Ρουμανία και η Αυστρία, είναι άλλες δύο Ευρωπαϊκές χώρες και μέλη της ΕΕ, που προσπαθούν να νομοθετήσουν σχετικά με την επιτήρηση του διαδικτύου, αλλά και στις δύο χώρες οι προτάσεις απορρίπτονται αργά ή γρήγορα.

Στην Αυστρία, ένα τοπικό δικαστήριο αποφάσισε ότι ο κανονισμός για online surveillance παραβίαζε το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που ισχυρίζεται ότι οι κάτοικοι οποιασδήποτε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να διασφαλίζουν το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS