ΑρχικήinetPhilae: H προσεδάφιση στον κομήτη που θα μείνει στην ιστορία

Philae: H προσεδάφιση στον κομήτη που θα μείνει στην ιστορία

rosetta - philae

Επιτυχής η πρώτη και ιστορική προσεδάφιση ανθρώπινου σκάφους σε κομήτη, αν και όπως ενημέρωσε η ESA, τελικά τα άγκιστρα που θα χρησιμοποιούσε το Philae για να προσδεθεί στην επιφάνεια του κομήτη δεν λειτούργησαν.

Το σκάφος Philae της ESA προσεδαφίστηκε στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko μετά από επτά ώρες προσπάθειας, παρά τις όποιες δυσκολίες…

Να σημειωθεί ότι ο κομήτης κινούταν με ταχύτητα 55.000 χιλιομέτρων ανά ώρα, ενώ υπήρχαν και φόβοι πως το αδύναμο βαρυτικό του πεδίο δεν θα επέτρεπε στο όχημα να παραμείνει στο έδαφος, με συνέπεια να «αποκρουστεί» πίσω στο διάστημα, ενώ ο βαθμός δυσκολίας γίνεται ακόμα μεγαλύτερος από το γεγονός ότι το Philae δεν είναι τηλεκατευθυνόμενο.

Η προσεδάφιση είναι και η κατάληξη μιας αποστολής που διήρκεσε συνολικά 10 χρόνια. Το σκάφος Rosetta, που μετέφερε το Philae, κάλυψε 6,4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.

Αν τα όργανα του Philae λειτουργήσουν κανονικά και γίνουν οι προγραμματισμένες έρευνες στον κομήτη κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει το εύρος της επιτυχίας της αποστολής.

Να σημειωθεί ότι το Philae παίρνει το όνομα του νησιού Φίλαι στο Νείλο. Εκεί βρέθηκε ένας οβελίσκος που, μαζί με τη διάσημη Στήλη της Ροζέτας, επέτρεψε την αποκρυπρογράφηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών. Η συσκευή που στην ουσία αποτελεί ένα μικρό εργαστήριο θα μπορούσε τώρα να βοηθήσει στην αποκρυπτογράφηση των κομητών.

 

Παρακολουθείστε ζωντανά από το Ντάρμσταντ την επιχείρηση

…και μάθετε τα πάντα για την αποστολή και την πορεία του Rosetta από τον ακόλουθο σύνδεσμο: rosetta.esa.int

Πηγή: newsit.gr

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS