Οι δημιουργοί του λογισμικού Lecpetex, που πριν μερικές ημέρες αποτέλεσαν πρώτο θέμα για σχεδόν το σύνολο των Ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αφέθηκαν ελεύθεροι με μοναδικό όρο την απαγόρευση εξόδου από την χώρα και κανέναν άλλον περιοριστικό όρο! Υπό άκρα μυστικότητα, χτες 11.30 το πρωί η αρμόδιος εισαγγελέας μετά από δύο ώρες ακρόασης των νεαρών, επέβαλλε ως μοναδικό περιοριστικό όρο την απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, μέχρι να πραγματοποιηθεί η δίκη και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των ευρημάτων/ψηφιακών πειστηρίων.
To SecNews όλες αυτές τις ημέρες, διαπίστωσε πλήθος ανακριβειών σε άλλα ΜΜΕ αλλά και “κυνήγι μαγισσών”αναφορικά με τις λεπτομέρειες της υπόθεσης και στο παρόν άρθρο, αποσαφηνίζουμε λεπτομέρειες της εξαιρετικά σημαντικής αυτής υπόθεσης.
Σύμφωνα με το δικαστικό ρεπορτάζ και με έγκυρες πληροφορίες που διασταύρωσε το SecNews,το σκεπτικό των αρμοδίων δικαστικών λειτουργών,βασίστηκε στην αξιολόγηση του υψηλότατου επιπέδου κατάρτισης που διαθέτουν οι δύο νεαροί, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υπήρξε το παραμικρό οικονομικό όφελος από τις ενέργειες που τους αποδίδονται.
Επιπροσθέτως αξίζει να σημειωθεί ότι οι νεαροί ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμοι με τις αρχές, προσδιορίζοντας επακριβώς τις ενέργειές τους με κάθε λεπτομέρεια. Πρόσωπα που γνωρίζουν ιδιαιτερότητες της υπόθεσης, αναφέρουν στο SecNews ότι το δημιούργημα των δυο νεαρών (Lecpetex) δημιουργήθηκε καθαρά για ερευνητικούς σκοπούς αλλά στην πορεία ξέφυγε από τον έλεγχο των δημιουργών του με αποτέλεσμα να αυτοδιαδοθεί μεταξύ των χρηστών του Facebook εν αγνοία τους και χωρίς να μπορούν να το σταματήσουν.Στο επίκεντρο των καταγγελιών βρέθηκαν δύο εταιρείες, η εταιρεία διαχείρισης του Facebook και η γνωστή εταιρεία λογισμικού Microsoft.
Η έρευνα των αρχών ξεκίνησε εδώ και 3 περίπου μήνες με παράλληλη άρση του απορρήτου των επικοινωνιών μετά από μαζικές καταγγελίες που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές από το Facebook αλλά και την εταιρεία Microsoft η οποία προσπαθούσε (ανεπιτυχώς όπως εκτιμούμε) να αναλύσει το λογισμικό κάτι που δεν ήταν εφικτό ακόμα και για τους πλέον ισχυρούς προγραμματιστές στο κόσμο!
Οι δικαστικοί λειτουργοί αντιμετώπισαν με εξαιρετική προσοχή την υπόθεση, μια υπόθεση πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά χρονικά αναγνωρίζοντας πλήρως τις προθέσεις των 2 νεαρών δημιουργών του Lecpetex και το γεγονός ότι δεν είχαν αποκομίσει το παραμικρό οικονομικό όφελος. Μάλιστα, οι ίδιες έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και τα προσωπικά δεδομένα χρηστών που εντοπίστηκαν, δεν ήταν ενεργά και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άντληση πληροφοριών. Αυτό οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματα, πιθανόν να αφορούν δημιούργημα των νεαρών για λόγους δοκιμών (demo/test accounts) και όχι ενεργά δεδομένα χρηστών. Φυσικά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί/προσδιοριστεί από την έρευνα των ψηφιακών πειστηρίων που ήδη διενεργεί το τμήμα εγκληματολογιών ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.
Η είδηση όμως αποκτά ιδιαίτερη σημασία αναφορικά και με μια άλλη διάσταση. Σύμφωνα με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ πληροφορίες από ρεπορτάζ του SecNews το οποίο μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη, στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ήδη παρέχουν τις υπηρεσίες τους 2 πρώην hackers που εντοπίστηκαν σε προηγούμενη υπόθεση πριν περίπου 1 χρόνο. Η Δ.ΔΗΕ αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τις δικλείδες που τις προσφέρει ο νόμος, συνεργάζεται εντός συγκεκριμένων πλαισίων εκτενώς με τους δυο hackers,για να επαυξάνει το γνωστικό της αντικείμενο σχετικά με την ασφάλεια πληροφορικής και να ενημερώνεται για τα τεκταινόμενα στον κυβερνοχώρο και τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιούν οι hackers.
[quote]Έτσι οι 2 πρώην hackers αντί να εμφανίζονται 2 φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους ή να είναι προφυλακισμένοι (σ.σ κάτι που θεωρούμε ως απολύτως λάθος) εμφανίζονται στην Δ.ΔΗΕ!!!Άλλωστε οι ευφυείς αυτοί άνθρωποι ουδεμία θέση έχουν σε ένα περιβάλλον φυλακής (με δολοφόνους, βιαστές και απατεώνες) κάτι που όπως φαίνεται οι αρχές αλλά και οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν πλέον κατανοήσει και λαμβάνουν υπόψιν τους ιδιαιτέρως κατά το στάδιο της ανάκρισης ή της απονομής δικαιοσύνης.[/quote]
Μια τέτοια είδηση έρχεται να προσδώσει διαφορετική διάσταση στην υπόθεση των δημιουργών του Lecpetex, αλλά και γενικότερα στην αντιμετώπιση αντίστοιχων περιπτώσεων στον Ελλαδικό χώρο μια και αποτελεί μια ιδιαίτερα πρωτότυπη και αποτελεσματική προσέγγιση.
Με τέτοιες συνεργασίες αλλάζει πλήρως το τοπίο στην αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος και υπάρχει ουσιαστικός διαχωρισμός του ηλεκτρονικού ποινικού εγκλήματος που έχει ως σκοπό παράνομο πλουτισμό και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από ξεκάθαρες περιπτώσεις που δεν έχουν ουσιαστικά ποινική διάσταση (πλημμέλημα) και είναι αυστηρά στα πλαίσια της έρευνας και της περιέργειας ή επαύξησης της γνώσης (όπως η περίπτωση των δημιουργών του Lecpetex).
[box_info]Άλλωστε είναι απαράδεκτο να οδηγούνται στην φυλακή hackers ενώ μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Ελληνική επικράτεια. Εκτιμούμε ότι το παράδειγμα της πρωτοπόρου Δ.ΔΗΕ θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες υπηρεσίες υπεύθυνες για την ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών, ώστε υπό συνθήκες και με τις απαραίτητες νομικές εξασφαλίσεις να επαυξήσουν το γνωστικό τους υπόβαθρο.[/box_info]
Ήδη στο εξωτερικό αποτελεί πάγια τακτική/πρακτική οι hackers, οι ιδιαίτερα ευφυείς αυτοί άνθρωποι να εκτελούν την όποια ποινή τους όχι σε κάποιο αναμορφωτήριο ή έγκλειστοι σε φυλακές αλλά αξιοποιούμενοι με όλες τις απαραίτητες νομικές δικλείδες ασφάλειας σε στενή συνεργασία με δημόσιους/κρατικούς φορείς ή αρχές επιβολής του νόμου. Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνουμε πολιτισμένη χώρα, και να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα στις πραγματικές τους διαστάσεις.
Αυτό φαίνεται ότι επιδιώκει και η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και στην υπόθεση του Lecpetex ακολουθώντας τις τάσεις του εξωτερικού πρωτοπορώντας και αποτελώντας πρόπομπο πολλές φορές εξελίξεων ή ακόμα και αλλαγών σε νόμους του παρελθόντος, που δεν έχουν ουδεμία εφαρμογή στην σύγχρονη πραγματικότητα.