ΑρχικήinetCookisto: Μια ελληνική πατέντα για σπιτικό φαγητό από χέρι σε χέρι

Cookisto: Μια ελληνική πατέντα για σπιτικό φαγητό από χέρι σε χέρι [εικόνες]

cookisto660

Με ένα κλικ μπορείς να βρεις φτηνό φαγητό ή να πουλήσεις ένα πιάτο φθηνό και καλό φαγητό. Το cookisto, μια ελληνική “πατέντα” που πλέον γνωρίζει άνθιση κι εκτός συνόρων, είναι μια online κοινότητα που επιτρέπει να βρει κάποιος σπιτικό φαγητό στην γειτονιά του ή να μοιραστεί τις δικές του δημιουργίες, έναντι μικρής αμοιβής.

Ελληνική ιδέα

Το Cookisto είναι η γαστρονομική κοινότητα όπου οι e-chef ετοιμάζουν, με μεράκι και αγνά υλικά, σπιτικό φαγητό με μόλις 4€.

Σε ένα εκτενές άρθρο του BBC στο διαδίκτυο οι ξένοι δημοσιογράφοι ακολουθούν μια Ελληνίδα νοικοκυρά και πως αυτή έμπλεκε με το «Cookisto». Όπως δήλωσε και η ίδια μαγείρευε για την οικογένεια της, αλλά πολλές φορές περίσσευε φαγητό και αναγκαζόταν να το πετάξει.
Σκέφτηκε ότι μπορεί να πουλά τις περισσευούμενες μερίδες έναντι λίγων χρημάτων με αποτέλεσμα και να μην πετάξει το φαγητό αλλά και να ενισχυθεί οικονομικά. Έτσι, διαθέτοντας το επιπλέον φαγητό της καταφέρνει και κερδίζει 200 ευρώ περίπου το μήνα και αφήνει ευχαριστημένους αρκετούς συμπολίτες μας που ψάχνουν ένα καλομαγειρεμένο πιάτο.
Αρκετοί Έλληνες με την κρίση στράφηκαν στο σπιτικό φαγητό. Κάποιοι ξεκίνησαν να μαγειρεύουν γιατί τους έρχεται πλέον πιο οικονομικά από το να αγοράζουν, ενώ κάποιοι άλλοι αναζητούν καλομαγειρεμένα πιάτα και οικονομικά. Έτσι το cookisto ξεκίνησε από έναν σεφ και μερικούς νέους που κατέχουν «τα της τεχνολογίας» και έγινε η social επανάσταση της κουζίνας.

Τρως ή μαγειρεύεις για άλλους
Το νέο αυτό κοινωνικό δίκτυο απευθύνεται σε δυο είδη χρηστών. Πρώτα σε αυτούς που μαγειρεύουν και ύστερα σε αυτούς που τους αρέσει να δοκιμάζουν νέα πιάτα. Η λειτουργία του είναι απλή, ένας χρήστης που έχει μαγειρέψει ή πρόκειται να μαγειρέψει ανακοινώνει στη σελίδα του cookisto το πιάτο του, την τιμή του και την τοποθεσία του. Η ανάρτηση εμφανίζεται στο χάρτη του cookisto και βάση της θέσης που έχει δηλώσει ο ενδιαφερόμενος βλέπει τους διαθέσιμους μάγειρες και το μενού της ημέρας. Στη συνέχεια μέσα από τα στοιχεία επικοινωνίας που έχει δώσει ο μάγειρας οι «καλοφαγάδες» έρχονται σε επαφή μαζί του και κανονίζουν το πώς θα παραλάβουν το γεύμα τους.
Υπάρχει η δυνατότητα ακόμα όσοι δοκιμάζουν να αφήνουν σχόλια για το φαγητό και τις μαγειρικές δεξιότητες του μάγειρα. Αυτό βοήθα στο να χτιστεί ένα «κοινό» και φυσικά να ανεβεί η αξιοπιστία του μάγειρα και να εμφανίζεται προβάλλεται. Ο κόσμος είναι ο μόνος κριτής αυτής της πλατφόρμας καθώς δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για το πώς πρέπει να είναι η κουζίνα. Η φιλοσοφία είναι πως τα πάντα γίνονται στο σπίτι.

[wdca_ad id=”73827″ ]

Φθηνό και καλό φαγητό
Οι μερίδες κυμαίνονται μεταξύ 3-4 ευρώ η κάθε μια ενώ υπάρχουν αρκετές επιλογές ανάμεσα στα γεύματα ακόμα και επιδόρπια. Το cookisto έχει κερδίσει το σεβασμό αρκετών Ελλήνων και κυρίως εργαζομένων που δεν προλαβαίνουν να μαγειρέψουν.Σχεδόν 16.000 χρηστές έχουν δοκιμάσει ένα από τα πιάτα των 1.300 «e-σεφ». Η εγγραφή είναι δωρεάν και για τους δυο και όλοι μπορούν να «δοκιμάσουν» και τους δυο ρόλους.
Αν θέλετε και εσείς να δοκιμάσετε επισκεφτείτε το site: www.cookisto.com

Σήμερα την ιδέα λειτουργούν οι Μιχάλης Γκόντας και Πέτρος Πιτσιλής. Αρχικά μετρούσε 300 μάγειρες και 2.290 καλοφαγάδες. Σήμερα αριθμεί 1..439 μάγειρες, δεκαπλάσιους εγγεγραμμένους καλοφαγάδες (22.703) στους οποίους έχουν προταθεί 15.642 πιάτα, ενώ για χάρη τους μαδήθηκαν 3.210 κοτόπουλα!
Πολύ πριν την δημιουργία του, η ομάδα του Cookisto ήξερε ότι η ιδέα είναι εφαρμόσιμη σε όλον τον κόσμο, και καθώς έβλεπαν μακριά -αλλά και τους πιθανούς αντιγραφείς να καραδοκούν-, όταν αισθάνθηκαν ότι πατάνε γερά στα πόδια τους στην Αθήνα, πήραν την απόφαση να ανοίξουν τα φτερά τους και στις αγορές του εξωτερικού, κάνοντας την αρχή τις επόμενες ημέρες από το Λονδίνο.

Και στο Λονδίνο
Στη βρετανική πρωτεύουσα έχει εγκατασταθεί αυτό το διάστημα και ο Μιχάλης Γκόντας, Διευθύνων Σύμβουλος της Cookisto, ο οποίος δίνει αγώνα δρόμου να προλάβει τους ανταγωνιστές του από Γαλλία, ΗΠΑ και Ολλανδία, που επίσης επιδιώκουν επέκταση στο Λονδίνο.
Πώς φάνηκε η ιδέα στους λονδρέζους;
«Τους άρεσε πολύ. Επειδή ανήκουμε σαν ιδέα στο κίνημα της συνεργατικής κατανάλωσης οι άνθρωποι που έχουν σχέση με τον χώρο εκτιμούν πάρα πολύ ότι αυτό ξεκίνησε από μια χώρα που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. Η ιδέα, το ότι είμαστε στην ηλικία που είμαστε (σ.σ. ο Μιχάλης είναι 26 χρονών και αντίστοιχες είναι οι ηλικίες των έξι παιδιών που απαρτίζουν την ομάδα του Cookisto) και ότι είμαστε από την Ελλάδα της ύφεσης ήταν κάτι που βρήκε θετική αποδοχή και αγκαλιάστηκε, τόσο από τους επενδυτές όσο και από τα μεγάλα media του Λονδίνου. Εμείς απλώς κρατάμε αυτό το συν, αλλά ξέρουμε ότι χωρίς όραμα και πολύ δουλειά δεν θα μπορέσει να φτάσει η Cookisto εκεί που ονειρευόμαστε» απαντάει ο Μιχάλης Γκόντας.

[wdca_ad id=”73257″ ]

«Έχουμε δεχθεί προτάσεις από Ινδία έως Αργεντινή, για να αναφέρω τις πιο μακρινές, όμως θεωρούμε ότιεπειδή η ομάδα είναι μικρή και βρισκόμαστε στα πρώτα μας βήματα, δεν θα πρέπει να λειτουργήσουμε επιθετικά. Μετά το καλοκαίρι που θα έχουμε σαφή εικόνα από την πορεία μας στο Λονδίνο, θα εξετάσουμε και τα επόμενα μας βήματα» δηλώνει ο κ. Γκόντας στο fortunegreece.

cookisto-team cookisto1 cookisto2_0 cookisto3_0 cookisto5 cookiston

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS