Σε μια περίοδο όπου η κυβερνοασφάλεια βρίσκεται στο προσκήνιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας ENISA ανακοίνωσε την επίσημη ενεργοποίηση του European Vulnerability Database. Αυτή η βάση δεδομένων θα βοηθά τους διαχειριστές δικτύων στην αντιμετώπιση των ψηφιακών απειλών.

Η νέα βάση, η οποία λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα σε δοκιμαστική (beta) μορφή, έρχεται ως εφαρμογή της οδηγίας NIS2, του αναθεωρημένου ευρωπαϊκού πλαισίου για την ασφάλεια των δικτύων και πληροφοριακών συστημάτων. Το Database φιλοδοξεί να αποτελέσει το ευρωπαϊκό «αντίπαλο δέος» της αμερικανικής National Vulnerability Database.
Το European Vulnerability Database θα αποτελεί μια συγκεντρωτική πηγή πληροφοριών σχετικά με τις ευπάθειες στον κυβερνοχώρο, το status εκμετάλλευσής τους και τους προτεινόμενους μετριασμούς.
Δείτε επίσης: Ενημερωμένη έκδοση του SAP διορθώνει zero-day και 15 ευπάθειες
Σύμφωνα με την ENISA, η πλατφόρμα θα συλλέγει και θα δημοσιεύει κρίσιμες πληροφορίες από μια σειρά αξιόπιστων πηγών: από Computer Security Incident Response Teams (CSIRTs), κατασκευαστές λογισμικού και εξοπλισμού, καθώς και αναγνωρισμένες διεθνείς βάσεις, όπως το CISA KEV και το πρόγραμμα MITRE CVE. Οι πληροφορίες θα μεταφέρονται αυτόματα στο EUVD.
Το EUVD απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα χρηστών – από ερευνητές και παρόχους κρίσιμων υποδομών, έως ιδιωτικές επιχειρήσεις και εθνικές αρχές. Ο στόχος είναι σαφής: να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού ψηφιακού οικοσυστήματος και να διασφαλιστεί η έγκαιρη αντίδραση απέναντι σε νέες ή εξελισσόμενες κυβερνοαπειλές.
Ανησυχίες για το Μέλλον του CVE – Η Ευρώπη Δείχνει τον Δρόμο με το EUVD
Σε μια περίοδο που αυξάνονται οι προβληματισμοί για τη βιωσιμότητα του συστήματος αναγνώρισης ευπαθειών CVE, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να καλύπτει το κενό με μια νέα και δυναμική βάση δεδομένων. Η ανησυχία εντείνεται μετά την έκτακτη παρέμβαση της αμερικανικής CISA, η οποία επεκτείνει προσωρινά τη συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό MITRE, υπεύθυνο για τη διαχείριση του προγράμματος CVE.
Δείτε επίσης: Η Apple διορθώνει σοβαρά ελαττώματα ασφαλείας σε iOS και macOS
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το European Vulnerability Database έρχεται να προσφέρει στους υπευθύνους ασφαλείας ένα ισχυρό, ευρωπαϊκό εργαλείο παρακολούθησης και διαχείρισης ευπαθειών. Το σύστημα παρουσιάζει τρεις λειτουργικούς πίνακες ελέγχου: έναν για κρίσιμες ευπάθειες, έναν για εκμεταλλευόμενα τρωτά σημεία, και έναν τρίτο αφιερωμένο σε ευπάθειες που έχουν καταγραφεί μέσω της συντονισμένης δράσης ευρωπαϊκών CSIRTs (ομάδες αντιμετώπισης συμβάντων ασφάλειας υπολογιστών).
Κάθε καταχώρηση φέρει έναν μοναδικό κωδικό ταυτοποίησης EUVD, συνοδευόμενο από αναγνωριστικά άλλων διεθνών βάσεων – όπως το CVE, το GSD της Cloud Security Alliance ή τα GitHub Advisories (GHSA).
Τα αρχεία δεδομένων EUVD μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Περιγραφή της ευπάθειας
- Προϊόντα ή υπηρεσίες που επηρεάστηκαν, εκδόσεις που επηρεάστηκαν, σοβαρότητα της ευπάθειας και πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από hackers
- Πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες ενημερώσεις κώδικα ή οδηγίες μετριασμού από CSIRT και άλλες αρχές

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει πλέον ένα καίριο εργαλείο για τη συστηματική αντιμετώπιση των ψηφιακών ευπαθειών και των σχετικών κινδύνων», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ENISA, Juhan Lepassaar. «Η νέα βάση προσφέρει διαφάνεια προς όλους τους χρήστες και λειτουργεί ως πολύτιμος οδηγός για την υιοθέτηση αποτελεσματικών μέτρων προστασίας στον ψηφιακό χώρο».
Η δημιουργία του European Vulnerability Database είναι μια σημαντική και στρατηγική εξέλιξη στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ιδιαίτερα μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου η αξιοπιστία των υφιστάμενων υποδομών — όπως η αμερικανική CVE/NVD — φαίνεται να κλυδωνίζεται.
Δείτε επίσης: Τούρκοι hackers χρησιμοποίησαν ευπάθεια του Output Messenger
Η πρωτοβουλία της ENISA να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη, ευρωπαϊκή πλατφόρμα αντανακλά την ωρίμανση της Ε.Ε. στον ψηφιακό τομέα και την ανάγκη για κυριαρχία στον κυβερνοχώρο.
Αν η βάση αυτή καταφέρει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και να διατηρείται ενημερωμένη και διαφανής, μπορεί να αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για διεθνείς οργανισμούς. Επιπλέον, εξυπηρετεί τον ευρύτερο στόχο της Οδηγίας NIS2, που στοχεύει σε πιο ενιαία και ενισχυμένη ευρωπαϊκή ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Πηγή: www.infosecurity-magazine.com