Η παγκόσμια online gaming κοινότητα βρίσκεται στο στόχαστρο κυβερνοεγκληματιών που εκμεταλλεύονται ευπάθειες που σχετίζονται με τις αλληλεπιδράσεις των gamers με το ψηφιακό περιεχόμενο. Μια πρόσφατη αναφορά της Sekoia.io περιέγραψε μια νέα κακόβουλη καμπάνια που χρησιμοποιεί μηνύματα στο Discord και ψεύτικους ιστότοπους λήψης για τη διανομή κακόβουλου λογισμικού που κλέβει πληροφορίες (info-stealer malware) και στοχεύει τη gaming κοινότητα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι gamers προσπαθούν συνεχώς να βρουν τρόπους για να βελτιώσουν τη gaming εμπειρία τους και εκτίθενται, άθελά τους, σε παραπλανητικές τακτικές που χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες.
Δείτε επίσης: To SpyNote εμφανίζεται ως Roblox mod και στοχεύει gamers
Αυτές οι τακτικές κυμαίνονται από δελεαστικές προσφορές εντός του παιχνιδιού έως ψεύτικους cheat codes και παρακινούν τους χρήστες να εκτελούν κακόβουλα payloads (εν αγνοία τους), ιδιαίτερα αυτά που σχετίζονται με info-stealer malware. Τα info stealer malware αποτελούν όλο και μεγαλύτερη απειλή όχι μόνο για τους gamers, αλλά και για τους άλλους χρήστες και τις επιχειρήσεις.
Το DOJ κατηγορεί Κινέζο για spear phishing κατά της NASA
James Webb Telescope: Μαύρη τρύπα "σκοτώνει" το γαλαξία της
Ένα φεγγάρι που εξαφανίστηκε ίσως διαμόρφωσε τον Άρη
Η Sekoia ανέφερε ένα συγκεκριμένο περιστατικό τον Ιούλιο του 2023, όπου Γάλλοι gaming influencers στοχοποιήθηκαν μέσω ενός μηνύματος Discord, που προσέφερε αποκλειστική πρόσβαση σε ένα φαινομενικά γνήσιο παιχνίδι.
“Πρόσφατα, η εταιρεία cloud gaming Shadow έστειλε email στους χρήστες της για να προειδοποιήσει για παραβίαση των δεδομένων τους“, αναφέρει η ανάρτηση των ερευνητών. “Σύμφωνα με τη Shadow, η αρχική πρόσβαση ήταν ένα ψεύτικο παιχνίδι που κατεβάστηκε από το Discord. Αυτό το περιστατικό είναι μέρος της ευρύτερης εκστρατείας που περιγράφεται σε αυτήν την έκθεση“.
Δείτε επίσης: Elden Ring: Οι hackers τώρα χαλάνε το παιχνίδι των gamers
Η Sekoia δήλωσε ακόμα ότι τα κακόβουλα payloads διανέμονται μέσω μηνυμάτων από παραβιασμένους λογαριασμούς. Ο σύνδεσμος που είναι ενσωματωμένος σε αυτά τα μηνύματα καλεί τους χρήστες να κατεβάσουν ένα κακόβουλο αρχείο ή τους οδηγεί σε έναν ψεύτικο ιστότοπο.
Οι αναλυτές της εταιρείας εντόπισαν πολλά info-stealer malware (π.χ. Doenerium και Epsilon Stealer) σε αυτήν την καμπάνια που στόχευε την gaming κοινότητα.
Προστασία
Οι online gamers μπορούν να λάβουν ορισμένα μέτρα για να προστατευτούν από το info-stealer malware. Πρώτον, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ένα αξιόπιστο και ενημερωμένο antivirus πρόγραμμα. Ένα καλό antivirus θα ανιχνεύει και θα απομακρύνει το malware πριν προλάβει να προκαλέσει ζημιές. Επίσης, πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα links και τα αρχεία που λαμβάνετε από άγνωστες πηγές. Να αποφεύγετε το κλικ σε ύποπτα links και να μην κατεβάζετε αρχεία από αναξιόπιστες πηγές.
Δείτε επίσης: Infostealer malware: Γιατί τα προτιμούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου;
Ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι η ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος και των παιχνιδιών που χρησιμοποιείτε. Οι εταιρείες λογισμικού συχνά κυκλοφορούν ενημερώσεις που διορθώνουν κενά ασφαλείας και ευπάθειες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση info-stealer malware. Επομένως, είναι σημαντικό να εγκαθιστάτε αυτές τις ενημερώσεις όταν είναι διαθέσιμες. Επιπλέον, χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης στους λογαριασμούς σας και αλλάξτε τους περιοδικά για να δυσκολεύετε την πρόσβαση από κακόβουλους χρήστες.
Τέλος, πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις πληροφορίες που δίνετε σε άλλους παίκτες. Μην αποκαλύπτετε προσωπικές πληροφορίες ή λεπτομέρειες σχετικά με τον λογαριασμό σας, καθώς αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κακόβουλους χρήστες για να κλέψουν τα account σας.
Πηγή: www.infosecurity-magazine.com