ΑρχικήSecurityΟι Sandworm Hackers προκάλεσαν ακόμα ένα blackout στην Ουκρανία

Οι Sandworm Hackers προκάλεσαν ακόμα ένα blackout στην Ουκρανία

Η ομάδα Sandworm Hackers, που ανήκουν στη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών GRU, πραγματοποίησε τρίτη επιτυχημένη επίθεση blackout σε δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία.

Sandworm hackers blackout

Αυτή η επίθεση συνδύασε ψηφιακό και φυσικό πόλεμο, αφού έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Την ίδια περίοδο, εκτοξεύσεις πυραύλων βομβαρδισμού, προκάλεσαν blackout, προκαλώντας ανείπωτο πόνο σε αμάχους. Η εταιρεία Mandiant αποκάλυψε το περιστατικό και αποκάλυψε τη σύνδεσή της με την ομάδα Sandworm. Οι hackers χρησιμοποίησαν κακόβουλο λογισμικό για να καταστρέψουν δεδομένα και να καλύψουν τα ίχνη τους.

Nimbler, Stealthier Cybersaboteurs

Οι επιθέσεις της ομάδας Sandworm Hackers στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας αναδεικνύουν προηγμένες τεχνικές. Η εταιρεία Mandiant αποκάλυψε μια συντονισμένη επίθεση, όπου οι hackers χρησιμοποίησαν νόμιμα εργαλεία στο δίκτυο για να μολύνουν μηχανές με κακόβουλο λογισμικό, προκαλώντας blackout. Σύμφωνα με την Mandiant, η GRU αποσύρθηκε από αυτό το κακόβουλο λογισμικό και επιλέγει πιο ευέλικτες τεχνικές, ενώ οι επιθέσεις επιταχύνονται. Φαίνεται ότι η ομάδα Sandworm προσαρμόζεται γρήγορα, χρησιμοποιώντας τακτικές “living off the land” για να αποφύγει τον εντοπισμό.

Επίθεση με ψυχολογικό αντίκτυπο

Το Sandworm συνεχίζει την επίθεσή του χρησιμοποιώντας το κακόβουλο λογισμικό CaddyWiper, στοχεύοντας να διαγράψει τα δεδομένα στο δίκτυο της Ουκρανίας. Παρά την εξέλιξη των επιθέσεων, οι υπερασπιστές υποστηρίζουν ότι το περιστατικό δεν αποδεικνύει την αποτυχία της ψηφιακής άμυνας της Ουκρανίας. Η Mandiant ισχυρίζεται, ότι ο στόχος του Sandworm ήταν κυρίως ψυχολογικός, με σκοπό να προκαλέσει αίσθημα χάους και αδυναμίας στη χώρα. Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, οι επιπτώσεις του blackout μπορεί να μην τραβήξουν τόσο πολύ την προσοχή, όπως οι φυσικές επιθέσεις.

Sandworm hackers blackout

Αυτή η προσέγγιση αποτελεί έναν επιπλέον τρόπο για να υπονομεύσει την αποφασιστικότητα του άμαχου πληθυσμού, εντάσσοντάς την σε μια ευρύτερη στρατηγική με σκοπό να υποτάξει τους Ουκρανούς. Όπως αναφέρει ο Hultqulst, αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι είχε επιτυχία. Είναι δύσκολο να έχει ψυχολογικό αντίκτυπο, ειδικά σε έναν κόσμο όπου κυκλοφορούν πυραύλοι.

Πηγή: wired.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS